...

Del 5 – Hvordan tjene penger på bloggen

Det finnes mange måter for hvordan du kan tjene penger på bloggen din. I dette innlegget får du en introduksjon til hvordan du kan komme i gang med å skape enn inntekt fra bloggen.

Gjennom 10 år som deltidsblogger har jeg jevnt over hatt en blogginntekt på rundt 30-50 000 kroner i året.

Dette er selvsagt ikke en inntekt jeg kunne levd av, men som en ekstrainntekt er dette veldig givende.

Det å tjene penger på en hobby du uansett synes er kjekt å drive med er veldig motiverende. Selv de minste beløp som tikker inn på kontoen kan tenne en motiverende bloggegnist.

I denne artikkelen vil jeg dele med deg ulike måter du kan starte med å tjene penger på bloggen din.

Les også: Dette tjente jeg på blogging de siste 3 årene


Er du klar for å åpne opp inntektskildene fra bloggen din? La oss gå i gang!

Hvordan tjene penger på bloggen

5. Hvordan tjene penger på bloggen og skape en god inntekt som deltidsblogger

5.1 Det finnes mange måter å tjene penger på bloggen, bare kreativiteten setter grenser!

Det er enkelt å tjene penger på blogging, det er derimot veldig utfordrende å tjene MYE penger på blogging.

Det enkle er at det allerede finnes mange ferdige oppsett du kan bruke og annonsenettverk som gir deg tilgang til å annonsere for utallige merkevarer, produkter og tjenester.

Utfordringen ligger i å finne det som passer din blogg og bygge opp nok trafikk til at det virkelig monner.

5.1.2 Test ut og fokuser på det som fungerer for deg

Nedenfor presenterer jeg noen av de vanligste måtene du kan bruke for å skape en inntekt fra bloggen din. Noen av dem krever mer enn andre.

Her gjelder det å teste ut hva som fungerer for deg, din blogg, temaet du skriver om og dine lesere. Test ut mange ulike ting, men spiss fokuset mot det som fungerer.

Det vil ta tid å bygge opp en blogginntekt, så ha tålmodighet!

5.1.3  Vær genuin, ærlig og merk alle annonser

Og før du går i gang med å implementere annonser på bloggen din, husk dette: Du har et ansvar i forhold til det å merke sponsede innlegg og andre annonser.

Det skal være tydelig hva som er betalte annonser og innlegg og hva som ikke er det. Aldri før dine lesere bak lyset, det er det ingen som vinner noe på, særlig ikke du!

Du kommer lengst med å være ærlig og genuin og det å bruke markedsføring som et verktøy for å faktisk kunne hjelpe leserne dine i å løse et problem.

Anbefalt bok – The $100 Startup

Hvordan få inntekter fra bloggen

The $100 Startup er en bok for deg som vil begynne å tjene penger gjennom å skape din egen lille blogg eller nettside på internett. Det er stappfull av historier fra folk som har startet sin egen lille business på siden av jobben og som på mange ulike måter har skap sideinntekter av hobbyen sin på nett. En stor inspirasjonskilde for kreative måter å tjene penger på nett.

Kjøp den hos Tanum 

Les også: Hvordan gjøre hobbyen om til et levebrød med din egen blogg

5.2 Hvordan tjene penger på bloggen med affiliate-markedsføring

Affiliate-markedsføring er en av de vanligste og enkleste måtene å komme i gang med å tjene penger på bloggen.

Ved å registrere deg hos ulike affiliatenettverk får du tilgang til et hav av annonsører og kampanjer du kan bruke på bloggen din

Les også: 8 tips for å lykkes med affiliatemarkedsføring på bloggen

Meld deg opp i alle de ulike affiliatenettverkene og få en oversikt over hvilke annonsører du finner hos de ulike aktørene.

Ta deg god tid til å finne fram til de aller beste annonsørene som passer til den nisjen du skriver om og som kan gi verdi til dine lesere (Og helst da gjerne også produkter og tjenester du selv benytter deg av)

Her er de affiliatenettverkene jeg selv bruker på de ulike bloggene mine:

Vær kreativ! Ofte kan du finne et enkelt produkt inne i en enkeltbutikk som virkelig kan slå an og gi verdi til dine lesere eller du kan bruke kreative nye perspektiver for å få annonsører til å passe inn på din nettside.

F. eks kan jeg på en økonomiblogg bruke en annonsør for treningsutstyr ved å skrive om å erstatte treningsabonnementet med å lage et treningsrom hjemme.

Oversikt over affiliatenettverk

5.3 Sponsede innlegg som inntektskilde på bloggen

Sponsede innlegg på blogger er attraktivt. Stadig flere selskaper ser verdien i å nå ut til blogglesere gjennom sponsede innlegg. Ikke gå glipp av en potensiell inntektskilde. 

Les også: Tjen penger på bloggen med sponsede innlegg

Sponsede innlegg er nok ikke til å være din første inntektskilde på bloggen. Først når du har bygget deg opp en større følgerskare og kanskje blitt litt mer synlig i søkemotoren vil du oppleve at aktører tar kontakt med deg med ønske om å publisere et sponset innlegg.

Her er noen tips for sponsede innlegg på bloggen:

  • Ha et kontaktskjema på bloggen – Ha en veldig synlig måte potensielle samarbeidsaktører kan ta kontakt med deg. Gjør det gjerne også klart og tydelig her at du er åpen for annonsører og samarbeidspartnere.
  • Registrer deg hos Inzpire.me – Dette er en nettside som kobler bloggere og andre influencere opp mot potensielle annonsører. Koster deg ingenting å være synlig her. Har selv fått flere sponsede innlegg gjennom denne tjenesten
  • Prisen for sponset innlegg – Når du først får annonsører på kroken, ikke vær redd for å heve prisen. Ofte har annonsørene mye større margin enn det du først blir tilbudt. Det er ikke farlig å spørre om mer. Skal du skrive innlegget selv så bør dette regnes med i prisen.
  • Tydelige betingelser – Ha tydelige betingelser for innlegget som du og annonsør er enige om. Blant annet om merking av innlegg, hvor lenge minimum innlegget skal stå, hvem skal skrive innlegget du eller annonsør, eventuelle restriksjoner på innholdet, hva lenkene skal gå til, hvordan betalingen skal gjennomføres etc.

5.4 Tjen penger på annonser fra Google adsense og andre private annonsører

Å tjene penger på bloggen er blitt veldig enkelt med Google Adsense, i tillegg kan du få andre private annonsører på plassene. 

Les også: Det perfekte verktøy for å selge annonseplasser på bloggen

5.4.1 Annonsere på bloggen med Google Adsense

Du har helt sikkert sett dem, annonsene som følger etter deg over hele internettet med et produkt du har søkt på, dette er Google Adsense annonser og det er en god grunn til at du ser dem. De fungerer nemlig!

Google Adsense annonser fungerer på den måten at det ligger noen veldig smarte algoritmer som hele tiden prøver å finne de mest relevante annonsene som passer både innholdet på bloggen din, men også den aktuelle leseren som er inne å titter.

Hvis de klikker på annonsen, tjener du noen kroner per klikk. Det koster deg ingenting å registrere deg hos Google Adsense og det er veldig enkelt å sette opp nye annonser på din blogg etter du har blitt godkjent.

Du bør plassere annonsene på synlige og strategiske plasser på bloggen din. Gjerne øverst og rett i synsfeltet for leserne, men pass samtidig på at du ikke overøser bloggen med for mye reklame.

Det får bloggen til å se uprofesjonell ut.

5.4.2 Selge annonseplasser på bloggen

I kombinasjon med Google Adsense annonser, kan du også selge de samme annonseplassene til private annonsører som ønsker å bli synlig på din blogg.

Les også: Det perfekte verktøy for å selge annonseplasser på bloggen

Ved å kombinere disse to vil du alltid ha en potensiell inntektskilde for de aktuelle annonseplassene. Når ingen har kjøpt annonseplassen, tjener du penger via Google Adsense, mens når noen har kjøpt annonseplassen så har du allerede tjent penger for den tiden de ønsker å ha denne.

Dette kan enkelt administreres f. eks ved bruk av verktøyet OIO Publisher (Denne bruker jeg selv på mine blogger).

Her legger du inn ulike annonseplasser med gitte priser per periode (F. eks hver måned), deretter kan potensielle annonsører gjennom et bestillingsskjema bestille annonseplassen for denne perioden og betale via Paypal.

Du godkjenner annonsen og den dukker opp og blir der den perioden plassen er kjøpt for. Veldig enkelt og veldig greit! Du kan også ta inn affiliateannonser i denne og også rullere mellom ulike annonser.

Her ser du en av de mest lukrative annonseplassene jeg har på Aksjebloggen. Her har jeg hatt alt fra private annonsører, til Google Adsense til Affiliateannonser.

Denne annonseplassen blir styrt av verktøyet OIO Publisher

selge annonseplasser på bloggen

5.5 Tjene penger på bloggen med kurs, e-bøker og egne produkter

Som sagt, det finnes utallige måter å tjene penger på bloggen din utover å annonsere for andre aktører. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Den vanligste måten å tjene penger på blogging er å annonsere for produkter og tjenester fra andre aktører, men når du gjør dette så tjener du kun noen prosent av den varen eller tjenesten koster.

Hvis leserne dine er villige til å betale for disse produktene og tjenestene kan det være veldig gunstig å spørre seg selv om du kan skape noe tilsvarende for å kunne ta hele inntekten selv!

På denne måten kan du potensielt mangedoble bloggintekten din!

5.5.1 – Tjen penger med å selge din ekspertise gjennom kurs

En av de mest lukrative veiene videre for å virkelig skape en boost i blogginntekten er å selge din ekspertise gjennom f. eks kursing.

Leserne dine har kanskje allerede kommet til din blogg fordi de har en interesse eller et problem de ønsker å løse.

Hvis du klarer å fange opp kjernen i hva de er ute etter og skaper et kurs som gir dem det de søker, så har du en potensiell pengemaskin foran deg.

Å sette opp dette krever litt arbeid, men vil kunne generere videre passive inntekter i mange år etter du har gjort arbeidet.

Anbefalt bok: Launch av Jeff Walker

5.5.2 – Tjen penger på å selge e-bøker på bloggen

En litt enklere variant av det over er å selge din ekspertise gjennom å skrive og selge e-bøker på bloggen din. Hvis leseren liker blogginnleggene dine kan de nok fort også være tilbøyelig for å kjøpe en e-bok skrevet av deg.

På samme måte som med et kurs, er det lurt å skrive en e-bok spisset inn mot det leserene dine gjerne er ute etter å oppnå eller problemet de ønsker å løse.

Anbefalt bok: The $100 startup

5.5.3 – Tjen penger på å selge andre produkter og tjenester

Det finnes mange andre måter å skape nye inntektskilder fra bloggen din.

Her anbefaler jeg nok en gang boken The $100 startup, hvor du finner utallige idéer på hvordan en kan tjene penger fra en blogg. Det gjelder å tilpasse seg nisjen du er i og leserne du har.

Driver du en strikkeblogg, kan du f. eks begynne å selge strikkemønstre eller til og med starte med nettbutikk av garn.

Driver du en fotografiblogg, kan du selge både egne fotografier og selge fotograferingsoppdrag.

Driver du en treningsblogg, så kan du kanskje selge coachingpakker.

Anbefalt bok: The $100 startup, Chris Guillebeu

5.6 Tjene penger på å selge hele bloggen?

En solid blogg som både har en ivrig leserskare, ranker høyt i Google og generer inntekter er i seg selv verdt mye penger og kan også selges! 

Det finnes mange eksempler på vellykkede bloggere som har solgt bloggen sin for et stort beløp. Deriblant bloggeren J.D. Roth som stod bak bloggen Get Rich Slowly.

Han solgte bloggen sin for et ukjent millionbeløp (I dollar) og ble med det økonomisk uavhengig. Det finnes også mange andre eksempler (også norske) på blogger som har blitt solgt for en pen sum og det finnes eksempler på bloggere som bevisst bygger opp flere blogger med tanke på å selge dem.

Det er viktig å ha i tankene at når du først har begynt å tjene penger på bloggen så har du i grunn også skapt en inntektsbringende næring som potensielt kan selges (om prisen er god nok).

Dette bør kanskje ikke være målet i seg selv, men det kan være lurt å ha i tankene om du en gang går lei bloggen. Da er det bedre å selge den enn å bare la den dø ut. 

Det finnes mange måter å selge bloggen, hvis det er norsk blogg så kan du faktisk legge den rett ut på Finn.no eller på Webforumet.

Ellers finnes det også flere andre internasjonale nettsider hvor en kan selge blogger og nettsider. Prisen vil være avhengig av så mangt, deriblant hvordan du ranker i Google, hvor mange lesere og følgere du har, hvilken nisje du er i og ikke minst hvordan etterspørselen er.

Men prisen bør ligge på minst 5-10 ganger det du tjener i året for at det skal være verdt det. Så tjener du 50 000 kroner i året, så bør du få 250-500 000 kroner for bloggen. Ellers kan du like gjerne fortsette å tjene penger på den selv.

Sett i gang og tjen dine første kroner på bloggen i dag!

Da er det bare å sette i gang! Her har du mer enn nok tips du kan gå i gang med allerede i dag.

Om du har lest dette for inspirasjonens skyld og enda ikke har startet din egen blogg ,så gå rett til Hvordan starte en blogg og kom i gang nå.

Du har ingenting å tape!Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com:

Blopp.no