...

Del 4 – Hvordan få flere lesere til bloggen ved å tiltrekke og engasjere

Hvordan få flere lesere til bloggen? Med en nyoppstartet blogg og dine første blogginnlegg skrevet og publisert, vil du fort oppdage hvor stille og kjedelig det er uten lesere.

Lær hvordan du tiltrekker nye lesere til bloggen din og engasjerer leserne til å stadig komme tilbake.

I denne delen lærer du hvordan du skal gå i gang i den spede start med å tiltrekke deg lesere til bloggen.

Du vil også lære hvordan du kan bygge deg opp en langsiktig strategi for hvordan du skal gjøre bloggen mer synlig til omverdenen gjennom søkemotorer, tiltrekke lesere fra sosiale medier og andre blogger og få leserne til å stadig komme tilbake til bloggen.

Kort og godt, du lærer hvordan få flere lesere til bloggen. 


Er du klar for å åpne dørene og fylle bloggen med liv og røre fra engasjerte lesere?

Hvordan få flere lesere til bloggen

4. Hvordan få flere lesere til bloggen ved å tiltrekke og engasjere

4.1 Hvordan gå i gang når du ikke har en eneste leser

Den spede start av en blogg kan være en frustrerende affære. Du bruker mye tid på å skrive godt innhold, men står gjerne uten en eneste leser.

Bloggen har ikke blitt synlig i søkemotorene enda og du har ingen følgere på facebook og twitter.

Hvor skal du starte for å få dine første lesere? Hvordan skal du komme deg opp og fram?

Fortvil ikke, det finnes mye du kan gjøre allerede i starten for å tiltrekke dine første lesere uten å måtte pushe bloggen din på venner og familie på facebook, som kanskje ikke er så interessert i den sære nisjebloggen din.

(Men for all del, hvis det passer seg så del gjerne bloggen din med venner og familie også, de kan fort bli dine fremste ambassadører)

I starten vil ikke dine potensielle kjernelesere finne deg automatisk, ingen vet at bloggen din eksisterer – Da er det bare en ting å gjøre; Søk ut og finn leserne der de er, la dem vite at du eksisterer!

Vi har tidligere i denne serien vært innom kjerneleseren eller målgruppen din. Så da gjenstår spørsmålet;

Hvor henger kjerneleserne dine? Finnes det andre blogger de kanskje befinner seg? Eller andre nettsider og forum de er aktive på? Finn ut hvor de er og nå ut til dem. Her er noen tips til hvordan:

 • Skriv gjesteinnlegg på relevante blogger – Dette er kanskje en av de mest effektive metodene for å nå ut til et stort publikum i din målgruppe. Finn relevante blogger som allerede har leserne du ønsker deg. Skriv en av dine beste innlegg, stappfull med verdi og gjerne med lenker til andre innlegg på din egen blogg hvor de kan lese mer av lignende. Ta kontakt med bloggerne (på en hyggelig møte) og send ved det ferdige gjesteinnlegget.
 • Vær aktiv i kommentarfeltet – Foruten gjesteinnlegg er det veldig effektivt å være aktiv i kommentarfeltene hos andre blogger. Her engasjerer du deg direkte sammen med potensielle nye lesere. Sørg for å gi verdi også i kommentarfeltene dine og kanskje vekke nysgjerrigheten over til din egen blogg (Ha alltid lenke til bloggen din i tittelen om mulig)
 • Intervju andre i ditt felt –  Be om et lite intervju av noen som allerede har en følgerskare innen samme tema som deg. Sørg for å gjøre det til et godt, verdifullt og interessant intervju. Når du har publisert det på egen blogg, del lenken med intervjuobjektet. Da er det stor sannsynlighet for at vedkommende deler dette intervjuet med sine følgere.
 • Engasjer deg i relevante forum –  Det finnes mange forum der ute innen de fleste temaer. Finn forumet som passer deg og engasjer deg. Her er det gjerne mange som lurer på noe innen et tema, hvis du er den som kan komme med gode svar så er veien kort til at de tar turen innom bloggen din også.
 • Del lenker med andre blogger – Dette må gjerne vente til du har noen lesere, men sett opp lenke til andre relevante blogger som du liker og ta kontakt med vedkommende og si fra om at du har satt opp lenke til dem med noen gode ord om bloggen (Plutselig får du en lenke tilbake).
 • Vær aktiv i sosiale medier – Sist, men ikke minst. Engasjer deg i sosiale medier innen temaene du er interessert i. Hvis du aktiv og engasjert med leserne, så er veien til bloggen din så innmari kort. Ikke minst er det her all delingen foregår. Kommer du med noe verdifullt, så kan det fort spre seg, fort!

Anbefalt bok – Crush it!

Crush it! er skrevet av Gary Vaynerchuck, en superstjerne på sosiale medier. Han bygget seg opp et navn på Youtube og Twitter, og driver i dag et stort selskap «Vaynermedia». Er det en person du kan lære å nå ut til flere lesere, så er det denne mannen!

Kjøp den hos Tanum

4.2 Hvordan ta vare på de leserne du får så de kommer tilbake

Når du endelig har klart å kapre de første øynene over på din blogg, så kommer det neste store viktige steget; Å få de nye leserne til å bli faste lesere – din helt egne stamgjester på bloggen din!

Dette er ikke nødvendigvis bare enkelt. Mange titter nok bare innom bloggen din av ren nysgjerrighet eller kommer via søkemotorer for én veldig spesifikt artikkel før du stikker og aldri kommer tilbake.

Men det finnes alltid noen som er på søken etter nye stamsteder og nye samfunn å være i. Det er disse du må legge til rette for at de trives og stadig ønsker å komme tilbake. Her er noen tips til hvordan du legger til rette for at lesere kommer tilbake:

 • Synlige sosiale kanaler – Først og fremst – Sørg for at det å følge bloggen din i sosiale kanaler (og eventuelt nyhetsbrev) bare er et enkelt tastetrykk unna. Gjør det veldig enkelt for en leser å bli en stamleser.
 • Svar på kommentarer – Mange lesere ønsker en viss interaktivitet i bloggen din. De ønsker å kunne være delaktig i det som skjer og i det du skriver. Disse leserne finner du i kommentarfeltet ditt og det er helt avgjørende at du svarer dem og gjerne også besøker deres blogger og viser interesse. Hvis de føler at de bygger en relasjon med bloggen, vil dette styrke sjansene betydelig for at de ønsker å komme tilbake og har bloggen i ferskt i tankene.
 • Vær konsistent – Når leserne først velger å komme tilbake til bloggen din, så sørg for at det regelmessig er nye innlegg å finne. En leser som sjekker bloggen om og om igjen uten å finne nytt innhold, vil nok slutte å komme tilbake.
 • Skriv godt innhold – Ingen lesere kommer tilbake til en blogg de ikke får noe verdi ut av. Sørg for at blafre med påfuglfjærene når du får storfint besøk av nye lesere. Vis fram dine beste innlegg og ha de lett tilgjengelig for nye lesere (F. eks med en «Start her»-side).

4.3 Hvordan få lesere til å dele bloggen din med andre i sosiale medier

En av de mest effektive måtene å få flere lesere er hvis andre deler innholdet ditt, men hvordan får du leserne dine til å bli dine ambassadører? 

Du har kanskje hørt om virale blogginnlegg. Dette er noe som plutselig kan skje ved at noen lesere begynner å dele innlegget videre til nye lesere som igjen deler videre, noe som kan føre til en eksplosjon av delinger og nye lesere.

Hvis hver som deler når ut til minst to nye som igjen deler videre, så vil dette vokse eksponensielt med et helt ufattelig momentum.

Den dårlige nyheten er at det ikke er enkelt å vite nøyaktig hva som får et innlegg til å bli delt som ild i knusktørt gress. Likevel er det noen grep du kan ta for å øke sannsynligheten for at dine blogginnlegg blir delt videre:

 • Skriv gode verdifulle innlegg – Først og fremst, det er de mest verdifulle innleggene som deles videre. Enten det er en genial løsning på et problem mange har, stor underholdningsverdi eller noe helt annet som «bare må deles videre». Fokuser på høy kvalitetsinnlegg med verdifullt innhold for leserne. Ingen deler innlegg full av pjatt, luft og ingenting.
 • Del andre bloggere sitt innhold – Hvis du ønsker at andre bloggere eller andre med følgerskarer skal dele ditt innhold, så begynn med å dele det beste innholdet fra andre bloggere, gjerne med noen gode ord og tagge dem. Dette blir lagt merke til og kan gjøre dem mye mer tilbøyelig for å dele (verdifulle) innlegg fra deg.
 • Gjør det enkelt å dele – Hvis du ønsker at andre skal dele innholdet ditt, så bør du også gjøre det veldig enkelt å dele det, f. eks gjennom sosiale delingsknapper i starten og slutten av innlegget. Da er delingen bare en knapp unna. I tillegg bør du passe på at det tekniske fungerer, kommer f. eks ikke coverbildet med i delingen, så blir det også mindre attraktivt og klikke publiser på delingen.
 • Oppfordre til å dele (Uten å mase) – Mange lesere tenker ikke over å dele med mindre du minner dem på det. Skriv gjerne en liten setning på slutten av innlegget som minner dem på at hvis de synes innlegget var verdifullt så del gjerne videre med andre du kunne tenke deg ville få verdi ut av innlegget.

4.5 Hvordan få flere lesere til bloggen gjennom markedsføring

Hvis du opplever god respons fra lesere som besøker bloggen, kan du forsøke deg på neste steg for å virkelig booste lesertallene. Å investere i markedsføring for bloggen din kan være en god langsiktig investering. 

Helt i starten når du fortsatt bare har noen få lesere og et pinlig lavt antall på facebooksiden din kan en liten investering i markedsføring kunne gjøre underverker for lesertallet.

Dette har jeg selv testet ut med bloggen Målbevisst.no som jeg markedsførte enkelte nyttige innlegg om nyttårsforsetter på Facebook rundt nyttårstider.

Dette fikk følgertallet mitt til å gå fra noen hundre til over tusen i løpet av noen få dager og et betraktelig boost i lesertallet som har vedvart siden.

Det finnes mange kanaler og mange måter å gjøre dette på. Her gjelder det å finne ut hva som passer best deg og din blogg. Test ulike kanaler og finn ut hvor det responderer best mot din blogg og det temaet du blogger om.

Test ut på Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin eller kanskje til og med direkte annonser via andre relevante blogger. Test og finn ut!Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com:

Blopp.no