...

Del 1 – Planlegg bloggen før du starter!

Planlegge bloggenPå Deltidsblogger.no finner du mange artikler om å starte en blogg og tjene penger på bloggen.

Her har vi samlet alt sammen i en komplett guide til hvordan du kan starte egen blogg, tiltrekke lesere og ikke minst tjene penger på den.

Start med å planlegge bloggen!

Å starte en blogg er enklere, raskere og billigere enn noen gang før.

Jeg har tidligere vist hvordan jeg startet en blogg på under 2 timer og for mindre enn 500 kr.

I denne serien i 5 deler skal jeg vise deg akkurat hvordan du kan starte en blogg, skrive godt innhold, få lesere og tjene penger på bloggen.

Guiden er delt opp slik:I denne serien kommer jeg også til å anbefale kurs og bøker som kan supplementere og være til stor nytte for deg for å gi deg en pangstart på bloggen. Jeg har forsøkt å velge bøker og kurs som du kan høre gratis via Storytel (14 dager gratis) og kurs du kan se gratis på Skillshare (30 dager gratis). Serien inneholder også affiliatelenker (F. eks de to forrige her), som betyr at jeg får en bitteliten slant om du tar noen av anbefalingene jeg kommer med. I så fall sier jeg takk. Men la oss gå i gang nå!

I den første delen av denne guiden starter vi der alle blogger med inntekts-ambisjoner burde starte:

Nemlig med en solid plan for din nye blogg.

Planlegge bloggen

1. Planlegge bloggen

IKKE hopp over dette steget. Det er viktig å ha en god plan for bloggen hvis du virkelig vil lykkes med den og spesielt hvis du vil tjene penger på å blogge.

Det er noen punkter du bør ha tenkt gjennom og sjekket opp i før du hopper i gang.

1.1 Hva skal bloggen handle om?

Det er lett å la seg rive med av sin egen gode idé om å opprette en blogg, men det er også viktig å ha klart for seg hva bloggen din faktisk skal handle om.

Hvis du ikke har tenkt gjennom dette på forhånd, så kan det få flere konsekvenser.

Temaet kan bli for snevert, slik at du går lei og tom for ting å skrive med tiden og temaet kan bli for bredt slik at leserne ikke helt får grepet på hva bloggen faktisk handler om.

Det beste er å ha en relativt nisjeblogg, altså en blogg om et bestemt tema.  Slike blogger er nemlig søkemotorene glade i, og det er derfra du vil få mesteparten av leserne dine.

Men dette må også balanseres med et tema som du har stor interesse for og kan skrive utallige innlegg langt fram i tid uten å gå lei eller tom for ting å skrive.

Tips: Skriv en liten liste over potensielle hovedkategorier bloggen din handler om og skrive en liste på over 50 overskrifter på potensielle innlegg du kunne ha skrevet på bloggen.

Anbefalt bok – Side Hustle

Planlegge bloggen

Side Hustle er en bok som er perfekt for denne delen av serien. Boken tar for seg hvordan du kan komme fram til din beste idé og bygge den videre til en profitabel sidesyssel av det på under 1 måned. Denne er veldig god når du skal planlegge veien fra idé til å tjene penger på den.

Hør den gratis på Storytel

1.2 Hvordan er konkurransen?

Hvis du skal tjene penger på bloggen er det også viktig å ha en viss oversikt over den potensielle konkurransen du vil få med bloggen din.

Hvem og hvor mange andre blogger om temaet?

Hvordan er konkurransen i søkemotorene?

Søk opp temaet du ønsker å blogge om (Altså Tema + «blogg») i Google for å finne hvilken andre blogger som kommer høyt oppe.

Hva handler de om? Hvordan skriver de? Hvor populære er de? Hvilke kategorier har de? Hva er deres spesialitet?

Litt av grunnen til å gjøre dette er for å se hvordan du kan skille deg ut og skape ditt eget lille bloggunivers.

Hvis du bare kopierer andre etablerte bloggere uten å tilføye noe nytt, så vil du slite.

Tips: Lag en Adwords konto og klikk deg inn på nøkkelordsplanleggeren. Her kan du søke på ulike ord, fraser eller hele nettsider og se hvor mange som søker på dette i måneden og hvor stor konkurransen er på disse ordene og frasene.

1.3 Hva skal bloggen hete? Finnes domenet fra før?

Velg bloggnavnet med omhu, for det blir værende med deg i lang tid!

Prøv å komme på noe som er enkelt, fengende og som presist beskriver det du vil skrive om og samtidig er enkelt å huske.

Selv har jeg valgt navn som Målbevisst.no, Deltidsblogger.no og Aksjeninja, som alle gir en viss idé om hva bloggen handler om og som er enkle å huske.

Men husk, domenenavnet du ønsker deg må jo også være ledig.

Når du har fått noen idéer til domenenavn, bør du gå inn på f.eks One.com eller ProISP og søke på domenet du ønsker her:

Domenenavn søk skjermbilde

Det kan hende du blir skuffet her og må ta noen runder før du finner domenet ditt. For de fleste virkelig gode domener er nok allerede tatt.

Her er det bare å prøve og søke i i vei til kreativiteten plutselig slår til og du finner ditt nye bloggnavn!

1.4 Gratis bloggplattform eller eget domene med WordPress?

Det finnes noen gratis plattformer som er mulig å bruke, deriblant blogg.no, wix og lignende.

Jeg vil imidlertid på det varmeste anbefale deg at du kjører på med en WordPress blogg på eget domene helt fra start.

Det koster noen hundrelapper i året, men det er det virkelig verdt.

Å velge gratis bloggplattform har nemlig sine ulemper.

Foruten om at du er stuck med «blogg.no» eller «wordpress.org» på slutten av domenet ditt, så vil det også bli utfordrende om du senere ønsker å bytte til eget domene. (Dette vil gå ut over Google rankingen din).

Det er også mye enklere å huske et rent domenenavn.

Så herfra og ut, går jeg ut ifra at du tar den kloke avgjørelsen med å opprette en WordPress blogg på eget domene.

I del 2 går vi gjennom hva du må gjøre rent praktisk for å kjøpe domene og installere wordpress.

1.5 Er det penger å tjene på bloggen du vil starte?

Hvis tanken er å tjene penger på bloggen med tiden, så kan det også være lurt å ha en viss idé eller plan for hvordan du kan gjøre dette med den bloggen du ønsker.

Noen blogger og temaer er det enklere å tjene penger på enn andre.

Hva ser du for deg at leserne dine vil være ute etter?

Informasjon? Da kan kanskje e-bøker eller kurs være en potensiell inntektskilde.

Handler bloggen om gadgets? Da kan du være affiliate for nettbutikker som selger de gadgetene du skriver om eller kanskje du til og med kan selge noe selv direkte.

Hvordan tjener konkurrentene dine penger på sine blogger? Sjekk ut annonsene deres.

Du trenger ikke å finne ut av alt nå før du starter bloggen. Men det kan være lurt å ha en viss idé om hvordan du vil ha ting på bloggen, mens du enda har stort rom til å tweake og endre på idé, navn og konsept.

Når du begynner å bli klar med planen og klør etter å gå i gang og installere bloggen så er det bare å klikke deg videre til Del 2:

Del 2 – Hvordan starte en blogg – Det tekniske:

Hvordan starte en blogg

I neste del viser jeg hvordan du setter opp domene og webhotell, hvordan du starter din første WordPress blogg, hvordan du konfigurerer wordpress, designer bloggen uten å være designer, installerer nyttige utvidelser og mye mer. Gå til Del 2 – Hvordan starte en blogg
Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com:

Blopp.no