Hvorfor du IKKE bør starte en blogg

Foto: Luis VillasmilUnsplash

Det er på tide å jekke ned forventningene. Det å starte en blogg kommer ikke til å endre livet ditt. Her er noen av ulempene med blogging du bør ta hensyn til. 

I nisjen Deltidsblogger.no faller inn under, har det de siste årene nærmest gått inflasjon i å fortelle hvor fantastisk blogging er, hvordan du enkelt kan slutte jobben og leve av bloggen og ikke minst hvor utrolig MYE penger du kan tjene på å blogge. Så fantastisk som dette er så kan jeg ikke fatte hvorfor ikke alle blogger.

Ikke ta meg feil, det finnes mange gode grunner til å starte blogg. Men det er på tide å rive opp det urealistiske glansbildet som skapes der ute, for dette er langt fra sannheten. Sannheten er at det er enkelt for DEM å tjene MYE penger på å selge deg ideen om at det er enkelt å tjene MYE penger på å blogge. Henger du med? De (og jeg på denne nettsiden) tjener penger på at du starter en blogg, de tjener ikke penger på at du fortsetter med det og lykkes. Det er helt uvesentlig for dem om du lykkes eller ei, så lenge du kjøper deres kurs og oppretter bloggen din gjennom deres affiliate lenker. Det er på tide å stikke hull på luftslottet og la det kollapse! Coffezilla tar det hele på kornet:

Nå er det ikke meningen å være pessimistisk å rive ned all den tro du måtte ha på at du kan lykkes med bloggen din. For det er absolutt mulig å lykkes. Dette innlegget er bare ment å være en motvekt til de overpositive forventningene som råder der ute. Nesten ingen snakker om alle de negative sidene av å prøve å lykkes med blogging. Det er absolutt mulig å lykkes og det finnes mange gode grunner til å starte blogg, men la oss for en gangs skyld fokusere litt på den andre siden av medaljen. 

Og for å si det sånn, det er en grunn til at jeg er en deltidsblogger og ikke fulltidsblogger. Mest sannsynlig vil din blogg også bare forbli en hobby som kanskje genererer noen små inntekter. 

Les også: Du trenger ikke å si opp jobben – Prøv deg som hobbygrunder først

Det er enkelt å starte en blogg, men så vanskelig å fortsette

Fokuset (inkludert på denne nettsiden) ligger veldig ofte på hvor enkelt det er å starte en blogg. Det er virkelig blitt veldig enkelt og billig å starte sin helt egen blogg eller business på nett. Om et par timer og med noen skarve hundrelapper kan du ha en fullverdig blogg på eget domene med profesjonelt utseende, og det helt uten erfaring. Det er ikke her problemet ligger. 

Problemet starter idet bloggen er lansert. Du vil da raskt legge merke til en veldig vesentlig ting; nemlig at ingen legger merke til din nye blogg. Ingen ser den, ingen bryr seg om den, utenom deg. Da kommer det store spørsmålet, kommer du til å bry deg lenge nok om bloggen uten at andre bryr seg? Kommer du til å holde ut å skrive og produsere innhold i det uendelige uten at noen leser i håp om å kanskje få noen lesere i framtiden? De fleste holder ut kanskje toppen noen måneder med dette, før skrivegnisten dør ut og bloggen drukner i det store internetthavet

Da jeg drev en av norges største økonomiblogger i sin tid hadde jeg en liste over 20-30 andre økonomiblogger. Denne listen oppdaterte jeg hvert år, og for hvert år måtte jeg fjerne nesten halvparten av bloggene. Nesten ingen kom seg over det første halvåret før bloggen døde ut. Noe som kanskje er enda mindre motiverende er at selv om du holder ut over et halvt år, så kan det godt hende det må både ett og to og tre år før akkurat din blogg begynner å få litt momentum. Det var tilfelle med Deltidsblogger.no Hadde du orket å skrive innhold på en blogg i 3 år uten lesere? 

Hvis du er en av dem som orker å skrive, uavhengig om du har lesere over flere år, så gratulerer da er du blant de få prosentene som har en sjanse på å lykkes med å tjene penger på blogg! Men selv da er det ingen garantert suksess. 

Blogging krever mer enn å bare skrive innlegg

Et annet aspekt du bør ta med i betraktning før du starter en blogg, er alt ekstraarbeidet som følger med. Arbeid som kanskje ikke betaler seg før om flere år, eller kanskje ikke i det hele tatt. Du så kanskje for deg at det bare var å starte en blogg for så å skrive innhold. 

Kanskje er du glad i å skrive og at det er grunnen til at blogging appellerer til deg, men med blogging følger det også med mange andre mindre roller du kanskje ikke hadde tenkt over. La meg nevne noen; IT support for deg selv, moderator, markedsfører, programmerer kundeservice, regnskapsfører, designer og redaktør. Det er i det hele tatt mye «greier» med en blogg som kan skape mye ekstra arbeid og hodebry (men selvfølgelig også muligheten til å lære mye nytt)

Så hvis du ser for deg å starte en blogg for så å bare kunne skrive innlegg, så må jeg dessverre skuffe deg. Du kan selvsagt velge andre løsninger (som gratis bloggplattformer), men de har gjerne andre begrensninger. 

Når bloggen går ut over andre deler av livet

Stadig flere bloggere som har holdt på i noen år, skriver om hvordan de har gått på en såkalt blogge-smell. Rett og slett blitt nærmest utbrent av å blogge. Det kan kanskje høres rart ut for utenforstående, men jeg forstår veldig godt hvordan dette kan skje, og jeg har vært nær en blogge-smell opptil flere ganger selv. Hvis du ikke er forsiktig så kan bloggen sakte, men sikkert sluke deg hel. La meg forklare litt nærmere. 

I begynnelsen er det veldig kjekt når du får de første tilbakemeldingene fra lesere. Du svarer på gledelig på kommentarer og e-poster, morgen som kveld. Så tenker du gjerne videre på neste innlegg du skal skrive, eller fikser på noe teknisk på bloggen. Alt er bare fryd og gammen. Etter hvert øker volumet av kommentarer og e-poster, du går gjerne stadig mer å tenker på ideer du ønsker å skrive og ikke minst alt du ikke får tid til å skrive. Kanskje føler du at du henger stadig mer bakpå i forhold til alle de gode ideene du ønsker å sette ut i lyset. Du jobber stadig mer med bloggen, tid som blir spist opp fra andre ting i livet. Bloggen tar stadig større plass i tankene dine og det blir stadig vanskeligere å fokusere på andre ting i hverdagen. 

Heldigvis er det mulig å unngå dette, men det fordrer at du er klar over det potensielle problemet og tidlig setter grenser for når du skal jobbe med blogg og svare lesere, og ikke minst når du IKKE skal jobbe med blogg! 

Grunnen til at jeg skriver dette innlegget er ikke for å skremme deg fra å starte blogg. Det finnes fortsatt mange gode grunner til å starte blogg som jeg fortsatt står ved. Men det er viktig at du også tenker gjennom de negative aspektene med blogging så du ikke bare blir blendet av alt det positive. For det er en del av realiteten i det å drive en blogg og det er ikke nødvendigvis slik at det passer deg. Innlegget er nok også skrevet for min egen del, da jeg etter salget av min største blogg har sittet på gjerdet på om jeg ønsker å gjenoppta blogging eller kanskje gi meg helt. Jeg sitter fortsatt på gjerdet og noen av grunnene nevnt over er en stor del av det. Det krever mye tid, fokus og arbeid for å komme noen vei med blogg i dag, som gjør meg usikker på om jeg vil virkelig vil gå ned den veien en gang til. 

 

2 hendelser på “Hvorfor du IKKE bør starte en blogg”

  1. Jeg tror det er en stor del som nå dropper blogg og kun bruker some.
    Det er også derfor tidliger rosabloggere kaller seg influensere i stedet for bloggere.
    Jeg syns selv det kan være nyttig og ha en blogg der man kan produser info om det man brenner for på en egen eiendom (blogg). Men det er jo selvsagt mer penger å tjene på SOME for de som pusher affiliate produkter og har en fanskare..

  2. Det er helt sant. Det har skjedd store endringer de siste 10 årene og det er nok på some det meste skjer nå. Blogg har allikevel noen fordeler som some ikke har. Mens Some er mer eller mindre basert helt på dagsaktuell og fersk innhold som må produseres nytt hele tiden, så kan man med blogg få fordelen av å produsere innhold, på egen eiendom som du sier, som har verdi mange år fram i tid og kan bli funnet i google av akkurat de som er ute etter akkurat dette innholdet.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen