Fra uvane til suksessvane – 1. Slumring

Foto: © Lasse Kristensen | Dreamstime

Nattens stillhet blir brått overdøvet av søvnen verste fiende; Alarmklokken. Det er på tide å stå opp, om 10 minutter…

Klokken, den sitter der borte og stirrer på meg når jeg sover, venter og venter litt til. Når den ser at jeg sover som tyngst så tar den til å hyler med all sin kraft. Det er rart med det, hvordan alarmklokken har en tendens til å alltid ringe når jeg ønsker det som minst. På en annen side så finnes det vel kanskje ikke et tidspunkt hvor en skulle ønske å bli vekket av en uhyggelig grusom lyd heller. Men det er tydeligvis ønskelig nok til at jeg utsetter meg for det 3-6 ganger den samme morgenen, hver morgen. Slumring, ja det er en av mine uvaner, og nå trenger jeg en bedre måte å starte dagen på.

Slumring har blitt en så integrert uvane hos meg at jeg ikke lenger trenger å overbevise meg selv om at bare 5-10 minutter søvn vil få meg til å våkne mer. Jeg trenger ikke engang å prøve å overbevise meg selv om det kun kommer til å bli med de 5-10 minuttene. Slumreknappen møter fingeren min i søvne, og dette går på repeat over de neste 30-60 minuttene. Noen ganger bommer også fingeren og treffer av-knappen, kanskje er dette med vilje? Eller i det minste med halvvilje? Men nå er det altså nok. Jeg er lei av at de ambisiøse planene jeg lager for meg selv kvelden i forveien skal ødelegges av slumringes ringvirkninger. Jeg er lei av å føle at jeg henger på bak skjema resten av dagen og det stress det medfører når jeg starter dagen med en slumreøkt. Så nå, ja nå gir jeg fingeren til slumreknappen!

«Mist en time om morgenen, og du vil jage etter den hele dagen.»
– Richard Whately

Dette er min 30-dagers utfordring

I innlegget «Hvordan vende vonde vaner» utfordret jeg deg som leser til å ta en 30 dagers utfordring for å ta knekken på en uvane som hindrer deg i å nå dine mål. Jeg skal selvsagt ikke være dårligere. Å få en god start på dagen er alfa omega for å ha en god og produktiv dag, derfor har jeg valgt denne uvanen som den første å ta knekken på. Gjennom de neste 30 dagene (eller mer om det blir nødvendig) skal jeg fokusere fullt og helt på å bytte ut denne uvanen til en ny morgenrutine som gir meg en god start på dagen.

For å ta knekken på uvanen og stå opp fremfor å slumre skal jeg:

 • Plassere alarmen et godt unna sengen så jeg må stå opp for å ta den av
 • Ta på lyset på vei bort til alarmklokken
 • Late som om det ikke finnes en slumreknapp og ikke tillate meg selv å høre på den søvninge meg som sårt vil tilbake til sengen.
 • Gå rett på badet og ta en dusj
 • Notere ned tiden fra alarmen ringer til jeg er klar for frokost
 • Ha en aktivitet klar om morgen som gir meg en god start og som erstatter de 30-60 minuttene med slumring. Dette blir 30 min skriving, kort treningsøkt eller en lengre luftetur ute.

«If you snooze you loose.»
– Amerikansk ordtak

Min uvane vendt med de 5-stegene i «Hvordan vende vonde vaner«

 1. Indentifiser uvaner som hindrer deg fra dine mål: Jeg har identifisert slumring som en uvane som hindrer en effektiv og produktiv start på dagen og som gir en bølgeeffekt utover dagen som har en negativ effekt på de mål jeg har satt meg.
 2. Ta for deg én vane om gangen og fokuser fullt og helt på denne: Selvom jeg har mange uvaner, vil jeg konsentrere meg fullt og helt om denne uvanen til den er byttet ut med en suksessvane.
 3. Finne en ny og bedre vane til å erstatte den gamle: Istedet for å slumre når alarmen ringer skal jeg gå rett ut på badet og dusje, for så å notere ned tidspunktet når jeg er klar for frokost. Jeg skal bruke konkurranseinnstinktet i meg til å prøve å  minimere tiden fra alarmen går til jeg er klar for frokost. I tilegg vil jeg benytte meg av den halvtimen som ellers pleier å forsvinne til en halvtime med effektiv skriving.
 4. Legg til rette for deg selv og den nye vanen. Jeg kommer til å legge til rette for den nye vanen ved å sette opp et excelark for å overvåke slumringen over de neste 30 dagene (eller mer om det trengs). I tilegg vil jeg gjøre alt klart kvelden i forveien for å legge til rette for en effektiv start på dagen med 30 minutter skriving.
 5. Jobb hardt og fokusert til den nye vanen blir, vel, en vane: That I will do! 😉

4 hendelser på “Fra uvane til suksessvane – 1. Slumring”

 1. Kjenner meg igjen i dette. Enkelte dager slumrer jeg i en hel time, noen ganger mer. Som regel er jeg mer «våken» første gangen klokka ringer, og deretter blir det bare verre og verre å stå opp. Leser man innlegget ditt «Hvordan få tid til alt man ikke har tid til» ser man at det er lett å skaffe seg litt ledig tid dersom man bare går inn for det. Som du skriver i det innlegget kunne jeg frigjort tid tilsvarende 49 arbeidsdager i løpet av et år, kun ved å stå opp når klokka ringer. Det hele koker vel ned til motivasjon og selvdisiplin.

  Spennende å lese bloggen din forresten. Masse gode tips og tankevekkere her. Keep up the good work!

 2. Kan tenke meg mange kjenner seg igjen i dette ja. Jeg havner ofte fort opp i en time også. Problemet da er at alarmen ikke vil slumre mer og slår seg av og dermed kan jeg fort våkne opp mye senere og ødelegge hele dagen. Jeg er gjerne ofte mye trøttere da også selv om jeg har sovet mer.

  Det er nok et stort potensial av tid å hente for den som går inn for det ja. Det gjelder å bli bevisst på det, men kanskje viktigst av alt å gjøre de tiltakene som må til og som du sier, motivasjon og selvdisiplin.

  Takk for det Stian! Er veldig kjekt med denne tilbakemelding. Jeg håper jo å kunne vekke noen tanker rundt omkring på min vei mot å vekke meg selv 😉

 3. I boken The success principles av Jack Canfield skriver forfatteren om «ingen-unntak-regler», som rett og slett går ut på at man bestemmer seg for at enkelte ting gjør man bare ikke og at man aldri skal gjøre unntak. Jeg bruker denne teknikken nesten 100 % på hverdager når jeg skal stå opp. Slumring er rett og slett ikke noe tema. Når klokken ringer, står jeg opp, basta bom. 🙂 Av og til er jeg fryktelig trøtt, av og til er det iskaldt i rommet og varmt under dyna osv., men det spiller ingen rolle. Å begynne å slumre om morgenen er like uaktuelt som å ta en drink til frokost, kjøre i fylla, spytte på sjefen eller slutte å pusse tennene. 😉

  Teknikken passer sikkert ikke for alle, men den fungerer ihvertfall bra for meg. 🙂

  1. Den boken er den mest leste boken jeg har 😉 Skulle jeg bare hatt en bok om personlig utvikling så hadde det vært nettopp denne.

   Likevel, så finner jeg det altså veldig vanskelig å bryte med enkelte vaner som har blitt så godt programert inn i meg at det å koble inn bevisstheten og bryte med denne automatiseringen er vanskelig. Jeg har hatt det vanskelig med å ikke slumre nå i påsken, men jeg kommer meg hele tiden litt. Mens jeg før slumret gjerne i 30-60 minutter er jeg nede i 10-20 minutter. Har måttet ta inn en ekstra vekkerklokke som jeg har satt på badet slik at jeg vet at jeg bare MÅ inn på badet med en gang, ellers så ringer den også. Jeg skal nok greie dette, men innser at det tar tid og viljestyrke for å bryte med gamle mønstre. Men liker veldig godt det prinsippet med at det må føyes inn under ting man rett og slett bare ikke gjør. Jeg må slutte å være så «snill» med meg selv om morgenen 😉

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen