Å reise seg opp og prøve igjen

Illustrasjon: © Galinka86 | Dreamstime.com

Hva gjør du når du ikke når målet? Når du mislykkes totalt? Hva om du har prøvd mange ganger før? Jo, du reiser deg, børster bort støvet så prøver du igjen.

Å mislykkes i noe er ingen god følelse, særlig ikke hvis det er noe som føles betydningsfullt og som gjerne har krevd mye energi, tid og krefter. Er det en eksamen du ikke greier å stå? Teoriprøven? Jobben du ikke fikk? Kiloene du skulle ta av innen sommeren? Kanskje reagerer du med sinne, frustrasjon og tårer når du ikke greier det?  eller kanskje du bare blir helt passiv og apatisk og gir helt opp? Men selv om du kanskje føler deg litt udugelig der og da og det kanskje til og med føles litt som om verdens undergang er over deg, så er det ingen av delene. Du er ikke udugelig, du er et helt alminnelig menneske. Og hvor mange ganger har du ikke opplevd verdens undergang hittil i livet?

 

«Fall down seven times, get up eight.»
– Japansk ordtak

 

Det å mislykkes er en helt naturlig og vesentlig del av det å lykkes. Da du forsøkte å reise deg og stå på dine to ben for første gang, greide du det på første forsøk? Sannsynligvis ikke. Du prøvde og du falt, du prøvde og du falt. Så greide du det, først med litt hjelp fra en bordkant, så på helt egne ben, før du ikke lenge etter løp avgårde til dine foreldres store bekymringer.

Ingenting har forandret seg siden du mestret dine egne ben. Med alt du prøver å oppnå, de høye målene du har satt for deg selv, så er du rett og slett dømt til å mislykkes om og om igjen, og bra er det. For for hvert mislykkede forsøk har du lykkes i å komme et steg nærmere målet. Steget er kanskje ikke like synlig som du skulle håpe på, men du har likevel gjort et viktig steg, inni deg! Du har mislykkes, og du har lært av det. Neste gang, gjør du ikke samme feilen. Neste gang vet du hva du bør unngå. Så da må du bare sørge for at det blir en neste gang, at du fortsetter å prøve og lærer av den erfaringen du gjør.

 

«Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.»
– Winston Churchill

 

For meg er dette et veldig aktuelt tema, da jeg nå begynner et nytt forsøk på et av mine hovedmål i livet, nemlig å komme meg opp i vekt. Som 24-åring viser vekten min nøyaktig det samme lave tallet som den viste da jeg var 19-år. I løpet av denne perioden har jeg gjort utallige forsøk på å gjøre noe med dette, eller utallige er det ikke, for jeg har tellingen og tallet er ganske nøyaktig seks. Seks ganger har jeg forsøkt å gå opp i vekt og seks ganger har jeg mislykkes totalt. Og det skal ikke stå på det at jeg ikke har prøvd, for jeg har virkelig virkelig prøvd. Jeg har fått satt opp både trening og næringsprogrammer, jeg har fulgt disse, men uten resultat. Når resultatene uteble og jeg ikke fikk betalt for alt det harde arbeidet så var det vel ingen vits å fortsette heller. Jeg har spist til langt etter metthetsfølelsen har ankommet og så spist enda litt mer enn det før jeg avsluttet det hele med enda litt mer mat, men vektnålen har altså ikke rikket seg et gram (Ja, jeg har sjekket batteriet på den!). Så hva får meg til å tro at jeg denne gangen skal klare det? Hvorfor gidder jeg i det hele tatt å gjøre et syvende forsøk når jeg jo nå har fått bekreftet at dette ikke er mulig? Fordi det er mulig og jeg kan klare det!

For de seks forsøkene jeg har gjort har ikke vært forgjeves. All den svetten (og det blodet fra den gangen jeg klemstret fingeren mellom to vektskiver) gav meg kanskje ikke så mye resultater da, men de gav meg viktige lærdommer om meg selv og min vei mot målet. (Lærte forøvrig også å være litt mer forsiktig med vektskivene). Denne erfaringen og den påfølgende kunnskapen om meg selv er det mest verdifulle verktøyet jeg har når jeg nå går løs på målet nok en gang…

Ikke gå glipp av noe: Følg Målbevisst.no på facebook!

Historien er fullt av mennesker som først har feilet miserabelt for deretter å ha lykkes:

 • Walt Disney ble sparket fra avisen han jobbet i fordi han ifølge sjefen manglet fantasi og hadde ingen gode idéer. Disney forsøkte etter dette flere ganger å starte nye forretninger, men gikk konkurs flere ganger.
 • Albert Eistein lærte ikke å snakke før han var fire år. Han ble stemplet som treg og mentalt tilbakestående av lærerne.
 • Thomas Edison fikk bedkjed av læreren at han var for dum til å lære noe. Senere forsøkte han over 1000 ganger før han til slutt lyktes med å finne opp lyspæren som bare var en av de mange oppfinnelse hans som forandret verden.
 • Oprah Winfrey ble sparket som reporter for en tv-kanal fordi hun ikke passet å være i fjernsynet.
 • Theodor Suess Giesel fikk avslag fra hele 27 ulike forlag. Etter endelig gjennomslag har han skrevet 46 bøker som til sammen har solgt i over 200 millioner eksemplarer.
 • Elvis Presley ble sparket som musiker fra en spillejobb med beskjeden «»You ain’t goin’ nowhere, son. You ought to go back to drivin’ a truck.»

5 hendelser på “Å reise seg opp og prøve igjen”

 1. Dumt at ikke overflødig appetitt lar seg selge; da kunne du nemlig ha fått kjøpt litt av min. 😉 Jeg har det motsatte problemet – kan fint spise mye mer enn det kroppen trenger av energi.

  Regner med du har prøvd å fokusere på å spise energirik mat? Velger man peanøttsmør framfor syltetøy, smør framfor lettmargarin, banan framfor eple osv., kan man øke kaloriinntaket relativt mye, uten at man nødvendigvis blir så mye mettere.

 2. Hehe, ja det hadde ikke vært feil 😉

  Det har jeg prøvd. Har fått satt opp flere ernæringsprogrammer opp gjennom årene med energirik mat med det mål om å gå opp i vekt, uten særlig hell. Jeg husker en periode i studenttiden hvor jeg virkelig gikk inn for dette, da doblet jeg matbudsjettet og spiste god, næringsrik og energirik mat. Jeg var konstant mett i 3-4 måneder uten at det hjalp på vekten. Det kommer forøvrig et innlegg til om veien videre her om ikke lenge 🙂 Har et helt nytt fokus nå.

 3. Tusen takk for dette innlegg . Var så nedenfor pga jeg fant ut at eksen min hadde blitt sammen med en tidligere kompis . Men etter dette innlegg så ser eg positiv på ting og innsett at jo flere ganger eg «faller» jo oftere skal eg reise meg å blir sterkere . Vet at eg kommer til falle igjen då skal eg reise meg igjen . Eg har et liv å det skal eg leve lykkelig

  1. Veldig flott å se at innlegget inspirerer og vekker denne type innstilling til livet 🙂 Vi vil alltid møte motstand og lite ønskelige situasjoner, det er hvordan vi takler disse som vil være avgjørende for hvordan vi har det. Å henge seg opp i kjedelige situasjoner og bruke mye tid, tanker og energi på dette er bortkastet, noe du jo ser ut til å ha skjønt 🙂

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen