Hvor mye tid på bloggen

10 Tips til deg som vil starte blogg – Etter 10 års erfaring

I dag er det 10 år siden jeg startet min første blogg, her er noen av de viktigste lærdommene og erfaringene jeg har hatt gjennom denne tiden.

Les også: 6 veldig gode grunner til å starte en blogg og skrive om lidenskapen din

Jøss, hvor gikk tiden hen! På dagen i dag for 10 år siden opprettet jeg domenet Aksjebloggen.com og startet min første blogg (Denne er i dag solgt). Jeg hadde ikke peiling på hva jeg drev med, verken når det kom til aksjer eller blogg, men jeg ønsket å lære og det har jeg virkelig gjort. Gjennom 10 år, har jeg nå lært mye om både aksjer og blogging. Jeg har hatt over 7 ulike blogger gjennom denne tiden, hvorav 3 fortsatt er aktive i dag. Dette har bydd på mange erfaring på godt og vondt, mange muligheter og mange lærdommer.

Her er noen av de viktigste lærdommene jeg har tatt gjennom 10 år med blogging:

1. Det er enklere enn du tror å starte en blogg

Da jeg opprettet domenet var jeg sikker på at veien til en ferdig blogg kom til å bli lang og kronglete, til min overraskelse var det mye enklere enn jeg trodde. Faktisk tok det ikke mer enn noen hundrelapper og noen kvelder foran skjermen. Hadde jeg visst dette tidligere…

2. Det er vanskelig å lykkes

Men siden det er enkelt å starte, så er det også mange som starter blogg. Det er et hav av blogger der ute, og din blogg blir bare en liten dråpe i det store havet. Det er vanskelig å skille seg ut og det er vanskelig å få lesere, ihvertfall i starten. Heldigvis er det også veldig mange bloggere som slutter etter kort tid, bare ikke vær en av disse. De som holder ut lengst vinner!

3. Ta alltid backup

– Har enda mareritt over mitt første hackerangrep! Over natten hadde bloggen min plutselig blitt tatt over av hackere. Siden ble erstattet med bilder som hyllet terrorister av ulike slag, noe som også skremte bort en del facebook-følgere. Det er i dette øyeblikket man kommer på at det var lenge siden siste backup ble tatt. Lærdom: Ta alltid backup! Og helst automatisk så du slipper å gå huske på det.

4. Samarbeid alltid med konkurrende bloggere

– Når noen starter en lignende blogg som deg, som kanskje også er «noe i overkant» inspirert av deg. Så ikke gå inn i konkurransemodus! Det er mye mer givende for alle om du heller går inn i samarbeid. Skriv innlegg på hverandres blogger, del gode innlegg den andre skriver og vær flittig i kommentarfeltet. Nesten uten unntak vil det også føre til flere veldig relevante lesere for deg.

5. Gode ideer avler gode ideer

– Du vil oppleve idétørke og den kan vare leeeenge! På det verste lå bloggen min i brakk i 7 måneder uten nytt innhold. Lønsningen er å bare begynne å skrive, selv på dårlige idéer (Du trenger ikke å publisere). Men når du først går i gang igjen, så vil selv dårlige idéer kunne gi opphav til bedre idéer som igjen kan gi opphav til dine beste idéer. Det gjelder bare å få i gang idémaskineriet igjen,  og aller helst ikke stoppe den igjen. Les: 7 råd for å få knallgode ideer til nye blogginnlegg

6. Ikke ha unødvendig reklame

– Når du starter bloggen og knapt har noen lesere, ikke tapetser hele bloggen med reklamebannere som kanskje én leser klikker på ved en feiltagelse i minefeltet av bannere. Det gir et dårlig inntrykk og lesere vil sky bloggen din. Fokuser først og fremst på å bygge opp godt innhold og en trofast leserskare. Deretter kan du begynner å implementere noe og veldig spisset reklame som aller helst også er til nytte for leserene.

7. Tolmodighet er en dyd

– Det tar lang tid å utvikle en blogg, det tar lang tid å bygge opp synlighet i Google, det tar lang tid å skrive alt innholdet og det tar lang tid å få en fast leserskare. De fleste gir opp før de ser snurten av resultatene. Derfor: Ha tolmodighet og finn gleden i prosessen. Resultatene bør bare være en bonus.

8. Blogging gir muligheter

– Det er fantastisk hvor mange muligheter som kan komme ut av blogging. Gjennom bloggene har jeg fått mulighet til å delta på store konferanser gratis, møte og intervjue folk innen feltet, jobbtilbud, vunnet coachingkurs, og ikke minst blitt kjent med mange interessante personer jeg aldri hadde møtt ellers. Dette hadde jeg aldri trodd, da jeg startet min første blogg.

9. Vær konsistent

– La meg bare si det med en gang, er det ett sted jeg har syndet når det kommer til blogging så er det her. Jeg har trolig tapt mange lesere på at jeg ikke har vært konsistent med nytt innhold. Lesere som sjekker bloggen for 10’ende gang uten å se nytt innhold, slutter gjerne også å sjekke. Lær av mine feil – Sørg for at det er jevnlig nytt godt innhold på bloggen din! Ha gjerne noen faste dager i uken hvor leserne kan forvente at det finnes nytt innhold.

10. Det er vanskelig å spå hva som slår an

– Innhold jeg har brukt mye tid på og som jeg var sikker på skulle slå an, har floppet totalt, mens innhold jeg brukte 10 minutter på å skrive uten særlig mål og mening har vært noen av de mest leste. Det er vanskelig å vite hva som kommer til å slå an. Prøv deg fram, eksperimenter og produser mye innhold, så vil noe av det plutselig slå an.

Sånn der har du det, noen av de største lærdommene gjennom mine 10 år som blogger. Det finnes selvsagt mye mer og jeg lærer fortsatt og kommer nok til å lære mye på min vei videre de neste 10 årene. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen