Ukeutfordring – 7 dager uten distraksjoner

Trenger vi alltid å være oppdatert? Å alltid være koblet til omverdenen? Denne uken utfordrer jeg meg selv og min uvane med å være mer eller mindre kontinuerlig på nett. Klarer jeg 7 dager (nesten) uten distraksjoner? Følg med nederst i dette innlegget.

I innlegget fokus i en distraherende hverdag (Gratis e-bok) skrev jeg at jeg fremover ville ha større fokus på det å finne fokus i hverdagen og dermed få mer ut av dagene. Nå er det på tide å ta handling på nettopp dette og derfor går jeg i gang med den første store utfordringen til meg selv – en hel uke uten distraksjoner! Okei, helt uten distraksjoner blir det jo ikke, for det første vil det jo alltid være distraksjoner jeg ikke kan styre, f.eks som at jeg må være tilgjengelig på telefon i forbindelse med jobben. Jeg har heller ikke tenkt å gå en hel uke uten å sjekke internett og e-post, da jeg ikke ser på dette som distraksjoner i seg selv. Det jeg mener med distraksjoner her er den unødvendige og mer eller mindre kontinuerlige sjekkingen av e-post, facebook, nettaviser og mye mer gjennom hverdagen. I stedet for å sjekke dette mange ganger i løpet av en dag (noe som har blitt en stor uvane for meg) så skal jeg rett og slett gjøre dette kun én eneste gang om dagen gjennom denne uken.

Formålet med denne utfordringen er for meg å smake på en litt annen hverdag hvor internett, TV, sosiale medier og smarttelefon har en betydelig mindre plass. Etter en uke vil jeg avgjøre om dette er noe jeg vil fortsette med, om jeg vil gå tilbake til den gamle distraherende hverdagen eller eventuelt en modifisert utgave av denne utfordringen. Denne utfordringen er også for å trimme selvdisiplinen litt, noe den nok kan ha litt godt av nå. Du kan følge med på utfordringen nedenfor hvor jeg vil oppdatere med en liten status daglig frem til søndag.

Etter erfaring fra tidligere lignende forsøk så innser jeg at jeg må gjøre «reglene» for utfordringen så enkle å forholde seg til som overhode mulig, derfor har jeg bare én eneste regel:

Private e-poster, sosiale medier, nettaviser og generell annen tankeløs surfing på nettet er kun tilgjengelig i en halv time rett etter jobb. E-poster og andre meldinger som jeg i denne halvtimen ser at krever svar fra meg kan besvares utover denne tiden. TV og Nett-TV er helt utilgjengelig hele denne uken (Bortsett fra i en sosial sammenheng).

For en vellykket gjennomføring av denne utfordringen ser jeg det på som veldig viktig å legge godt til rette, ettersom de aller fleste tilfellene av distraherende distraksjoner skyldes inngrodde tankeløse (u)vaner. Plutselig har jeg mobilen i hånden som er inne i e-postprogrammet. Jeg slår derfor av alle notifikasjoner av alle typer på smarttelefonen, i tilegg slår jeg av tilgang til både trådløst nett og mobildata utenfor den daglige halvtimen, slik at den praktisk talt bare er, vel, en telefon. Ettersom jeg har brukt for internett blant annet for å kunne skrive på denne bloggen (som jeg selvsagt ikke anser som en distraksjon), så blokkerer jeg ikke internett hjemme, men heller alle nettsidene som kan ansees som distraksjoner. På pcen har jeg derfor installert en blokker til dette og skulle fingrene f. eks plutselig gli over bokstavene v-g-.-n-o på tastaturet, så vil jeg møte dette skjermbildet. Vel, da går jeg i gang!

Kunne du tenke deg å gjennomføre en lignende ukesutfordring? Bli med da vel!

Følg med på utfordringen:


Dag 1 – Mandag
*rrrrrriiiinggg…* Av med alarmklokken og inn i e-post.. Nei, vent litt nå… Allerede ved morgenens første øyeblikk holdt jeg på å glemme meg, heldigvis stoppet jeg i tide. Jeg skjønte fort at jeg ble nødt til å finne noe annet til å erstatte den tidligere nettuvanen om morgenen. Løsningen ble å ta på meg hodetelefoner og fylle hodet med god muskk, og du verden for en annen verden den morgenen ble. Det endte opp med at jeg kom på jobb tidligere enn jeg pleier, med mer energi enn jeg pleier etter en lengre og bedre frokost enn jeg pleier.I løpet av arbeidsdagen holdt jeg på å glippe flere ganger. Jeg merket meg at dette særlig gjaldt de øyeblikkene hvor hodet rett og slett trengte en pause, så her må jeg nok finne meg en god erstatningsvane for disse småpausene for å la hodet få lov til å rømme litt, uten at det rømmer inn i internettland.

Ellers gikk det for så vidt veldig greit gjennom dagen, jeg merket trangen komme ofte, kjente litt på den og bare lot trangen være der uten å mate monsteret. Når halvtimen min endelig var kommet var jeg rene turbosurferen for å rekke over alt. E-post, facebook, snapchat, aksjekursene, litt nettavis osv osv.. Etter 15 min hadde jeg allerede rukket over alt. Og jeg må si, det var mye mer spennende å sjekke dennen gangen når det lå så mye å ventet på meg 🙂 Dette kan jeg leve med!


Dag 2 – Tirsdag
Jeg vet ikke om jeg kan legge ansvaret på denne utfordringen, men i dag våknet jeg opp etter en natt med usedvanlig god søvn, så god at jeg kom meg på min første morgentrening på nesten et halvt år! Jeg begynner allerede så smått å merke en liten kjedereaksjon av bedre søvn, mer fokus og mer energi i hverdagen. Hvis dette er merkbart etter bare to dager, så ser jeg virkelig frem til fortsettelsen.

MEN, det skal sies at jeg også sprakk i dag. På jobben i et øyeblikk hvor hodet var sliten etter lengre tid med fullt fokus så tok jeg meg plutselig å sitte å surfe på nettaviser uten at jeg egentlig tenkte over det, før etterpå. Men sånn er det, dette er inngrodde uvaner, det tar tid å vende de og jeg er bare på dag to. Det er intet annet å gjøre enn å gi meg et klaps på hånden og fortsette utfordringen!

Jeg hadde forøvrig en liten opplevelse på bussen på veien til byn i dag hvor jeg innså hvor oppslukt alle sammen faktisk er i de små skjermene sine. Jeg telte 12 mennesker på bussen og samtlige satt med hodet godt bøyd ned i skjermene sine. Med dempede lys i bussen var det et litt snodig syn hvor lysene fra skjermene lyste opp ansiktene deres som et barn gjør med lommelykt for å se skummel ut. Det som imidlertid gjorde opplevelsen var at jeg innså at den eneste grunnen til at jeg så dette var fordi jeg selv ikke satt med øynene klistret til skjermen. Det minner meg litt om den gang jeg satt på en benk ved Nationaltheateret, du kan lese det innlegget her: Hundrevis av blikk som aldri møtes.


Dag 3 – Onsdag
På dag 3 merker jeg at «suget» etter å sjekke og den tidligere vedvarende nysgjerrigheten på om det er noe jeg går glipp av, begynner å avta. Det er nesten så jeg føler meg litt friere ved å bare sjekke i en liten periode på dagen. Men det skal sies at jeg sprakk også i dag, uten at det er så alvorlig. Jeg er veldig obs på at jeg ikke må gjøre bevisste unntak, for med et unntak følger for et annet og vips så er jeg tilbake der jeg var. Sprekken i dag kom, som i går, på jobben etter en lengre tid med fokusert arbeid. Det er ikke nysgjerrigheten som er triggeren her, men heller det at hjernen trenger en liten pause. Så her tenker jeg at jeg må finne et alternativ som kan erstatte tankeløs nettsurfing for å «pause» hjernen. Det skal ikke mye fantasi til for å finne bedre pausemetoder enn å fortsette å sitte klistret til skjermen bare med et annet innhold. Det blir min lille oppgave til i morgen.


Dag 4 – Torsdag
I dag raknet det faktisk helt. Det er vel på dette punktet de fleste som prøver å slutte med noe sier «Nei, nå sprakk jeg» for så å bare fortsette med den gamle vanen med god samvittighet om at de ihvertfall har gjort et forsøk, ihvertfall er det det inntrykket jeg har av mange som prøver å slutte å snuse eller røyke. Men hva er vel en dag målt mot alle de dagene vanen har eksistert fra før? Er det ikke på dette kritiske punktet at en bør snarest vende tilbake til sluttingen for å nyte fordelen av momentumet som er satt i gang? Jeg tror ihvertfall det er mye lettere å «fortsette å slutte» i morgen, enn om jeg går helt tilbake til den gamle vanen nå for så å prøve igjen senere. Nå har jeg et momentum, og jeg har ikke tenkt å la en dag ødelegge det.

Jeg vet egentlig ikke helt hva som skjedde. Plutselig var jeg i en samtale på facebook, og en på snapchat, og når jeg først sjekker de så sjekker jeg nesten helt automatisk alt mulig annet også. Jeg kom over et visst tippepunkt hvor jeg fikk følelsen av at jeg jo allerede hadde sprukket så jeg kunne jo like gjerne bare fortsette. Så i dag ble det både jevnlig sjekking av både facebook og e-post og i tilegg litt Nett-TV. Men ikke i nærheten av den skalaen som var vanlig for meg for bare et par uker siden. I morgen er det tilbake til utfordringen for fullt! Og jeg legger i tilegg på 4 dager slik at julen kommer med 🙂


Dag 5 – Fredag
Back on track. Det ble kanskje litt mer en den ene halvtimen, men i forhold til i går og ellers i år, er jeg tilbake og det merkes på produktiviteten. Ellers tenker jeg at en mer passende pausemetode (som tidligere diskutert her oppe) vil være å ta en tur bort fra skjermene og inn til fellesområdet og kanskje ta en kopp kaffe, lese litt i papiraviser (de finnes visst fortsatt) og en frukt. Som sagt i går kommer jeg til å fortsette utfordringen utover denne uken, men kommer altså ikke til å rapportere hver dag slik jeg har gjort til nå, da får jeg heller ta en oppsummering etter lenger tid. Jeg mener, det er da grenser på hvor spennende det er å lese om en som ikke er på internett vel 😉


Dag 6 og 7 – Lørdag og søndag
Lørdag gikk veldig greit. Jeg stod relativt tidlig og hadde en veldig produktiv dag (uten internett) etterfulgt av leketid med niesen og juleselskap og bytur med vennegjengen. Ingen store glipper her.

Søndag derimot. Man kan vel si at jeg brukte smutthullet med film på pcen (Altså verken TV eller Nett-TV), og hvis du ikke kjøper den så kan man vel si at jeg så film i sosialt lag. Jeg hadde jo tross alt tømmermenn på besøk.


2 hendelser på “Ukeutfordring – 7 dager uten distraksjoner”

  1. Artig, og sikkert lærerikt, eksperiment. 🙂

    På sikt er det nok med dette som med alt annet. Man må finne en balanse som fungerer. Godteri, alkohol, sosiale medier osv. – alt slikt kan misbrukes hvis man blir avhengig av det. I små doser kan det imidlertid krydre livet. 🙂

    1. Absolutt lærerikt, først og fremst fordi jeg har fått et MYE mer bevisst forhold til hvordan og ikke minst hvor mye jeg faktisk bruker internett gjennom hverdagen. Dette er noe jeg kommer til å fortsette med, men kanskje ikke så strengt som i denne utfordringen. Kommer nok mer om dette senere 🙂

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen