Hvordan prioritere når du egentlig vil gjøre alt samtidig!

Foto: You X Ventures / Unsplash

Med overveldende mange prosjekter, oppgaver og ting en ønsker å gjøre og ting en ønsker å lære, kan det plutselig ende med å ikke gjøre noe i det hele tatt. Hvordan prioritere, når en egentlig vil gjøre alt?

Les også: 15 hemmeligheter som gjør de suksessfulle ultraproduktive i hverdagen

I det siste har det dukket opp mange ulike spennende ting jeg ønsker å lære og idéer til prosjekter jeg ønsker å utvikle, men med full jobb på siden og en helse som gir redusert kapasitet, så strekker verken tiden eller energien til. Så hvordan skal jeg prioritere når jeg egentlig ønsker å gjøre alt?

Dette er spørsmålet som har vært veldig oppe for meg den siste tiden, kanskje særlig med en helse som legger en stor begrensning på kapasitet, energi og «frisk» tid til å faktisk gjennomføre, og ikke minst at helsen i seg selv tvinger seg fram som en første prioritet. For å prioritere blant alle de andre aktivitetene og prosjektene, som innbefatter alt fra nettsider til aksjetrading og kompetanseheving innen min felt på jobben,  så har jeg altså begynt å spørre meg noen spørsmål for hver aktivitet:

1. Hva gir meg mest glede, både på kort og lang sikt?

Dette er det viktigste, men samtidig så altfor lett å glemme. Det ultimate målet er (og bør være) glede i livet. Så hvilke av oppgavene jeg har foran meg gir meg mest glede, enten direkte gjennom å gjøre det og få det gjort, eller indirekte ved at jeg oppnår noe som gir en større glede i livet?

2. Hvilke gir meg gir meg de største ønskede ringvirkningene?

Noen ganger finnes det store oppgaver som egentlig gir lite resultater og ringvirkninger, mens andre oppgaver kan være små men ha store ringvirkninger. Da prioriterer jeg helst de oppgavene som gir største ringvirkninger og størst resultat i forhold til arbeidet som skal til.

3. Er det noen av de som lar seg kombinere?

Ofte kan det være oppgaver som faktisk lar seg kombinere, enten med hverandre eller ved at de kan kombineres inn i hverdagen der hvor jeg ellers ikke får gjort noe produktivt. Eksempler er å ta viktige telefonsamtaler mens jeg går til eller fra jobben, eller skrive e-poster mens jeg sitter på banen på vei til jobb.

4. I hvilket omfang skal jeg drive med det?

Når jeg har bestemt meg for at det er ulike prosjekter jeg ønsker å fokusere på, så gjelder det å også bestemme meg for hvor stort omfang jeg skal gå inn i det. Selv om jeg ønsker å prioritere flere prosjekter samtidig, så er det ikke sikkert jeg ønsker å fokusere like mye på de forskjellige. Her setter jeg gjerne av faste tidsrom, timer eller i prosent på hvor stort omfang hvert prosjekt skal få i livet mitt.

5. Skal det være business eller hobby?

Dette punktet er litt det samme som i forrige punkt, men det er også et veldig avgjørende punkt på hvor seriøst og hvor prioritert et prosjekt skal være. Om det er business og noe jeg skal tjene penger på, så vil jeg selvsagt prioritere det over en helt vanlig hobby som jeg driver med for morro skyld på fritiden. Selv om det også finnes hobbyer som kan gjøres om til levebrød.

6. Kan jeg utsette det og legge det på is til en annen gang?

Noen prosjekter ønsker jeg veldig å få til, men innser at jeg rett og slett bare ikke har tid eller andre ressurser tilgjengelig akkurat nå. Da er det faktisk lov å parkere hele prosjektet, legge i skuffen og ta det opp igjen en annen gang. Alt MÅ ikke gjøres med en gang. Det kan være mye mer kraftfullt å bestemme seg for at «Dette prosjektet er kult, men det blir ikke i år!»

7. Fordele mellom ulike uker/dager

En av de tøffeste utfordringene med å sjonglere flere prosjekter samtidig er hvordan du skal prioritere i hverdagen og det å finne nok til å få fokusert lenge nok på hver oppgave. Her kan det i noen tilfeller være mulig å fordele ulike prosjekter til ulike dager. Slik at jeg f. eks kun jobber med prosjekt A på mandag/onsdag/fredag, Prosjekt B på tirsdag og torsdag og prosjekt C i helgene.

8. Eller bør jeg kanskje bare forkaste det?

Og helt til slutt.. Det er også lov til å drepe sin egen baby, ikke bokstavelig talt selvfølgelig. Men noen prosjekter bør rett og slett forkastes om de krever mer enn du har og klarer, gir mindre resultat enn arbeidet tilsier eller at du rett og slett kommer i en situasjon hvor et prosjekt uansett må ofres for at et annet bedre skal få livets rett.

Skroll til toppen