Hvordan løse rubiks kube helt uten demontering og frustrasjon

Bilde: © Vlue | Dreamstime


Har du noensinne lurt på hvordan noen greier å løse en rubiks kube på under 1 minutt? Har du prøvd selv, men kun endt opp med å rote litt rundt på fargene? Eller har du kanskje tydd til demontering av kuben? Å løse rubiks kube er mye enklere enn du tror.

Lær deg å løse rubiks kube gjennom fire enkle steg og imponer vennene dine!

Rubiks speed cube
Rubiks Cube – Dette originalproduktet fra Rubiks finnes i mange ulike varianter –  Se hele  utvalget  hos Coolshop.no

Etter å ha vunnet en rubiks kube i en konkurranse på nett for et par år siden, bestemte jeg meg for å sette meg et mål om å lære meg å løse denne berømte kuben.

Så hva gjør man i disse dager når det er noe man ikke kan, men ønsker å lære? Jo, man går selvsagt inn på google og søker etter «Hvordan løse rubiks kube?», og vips er du i gang.

Akkurat på samme måte som jeg (og mange titalls millioner andre) lærte å knyte slips. Utgangspunktet for dette innlegget er youtube-videoen som jeg lærte dette av, og som du finner igjen nederst i dette innlegget.

Les også: 18 råd for å styrke din personlige økonomi, spare mer og få mer økonomisk trygghet

Rubiks kube kan ha 43 trillioner(!) ulike posisjoner, så da sier det seg selv at du neppe vil løse denne uten å vite hva du gjør.

Hvis du vet hva du gjør, så skal en rubiks kube teoretisk sett alltid kunne løses på 29 trekk.

Men du og jeg vil nok bruke mange flere trekk enn dette før alle fargene er samlet på hver sin side.

Så hvis du ikke ønsker å rote blindt rundt mellom de 43 trillioner posisjonene så bør du finne frem kuben din.

Du bør ha en kube i hendene og prøve underveis –  og følge godt med videre, for her finner du løsningen på rubiks kube.

Har du ikke Rubiks Kube? Kjøp rubiks kube her

For å løse Rubiks Kube trenger du å lære deg 8 algoritmer. Dette er ulike faste rekkefølger av vridninger som du må utføre for å flytte rundt på de ønskede rutene dit du vil ha dem. Disse algoritmene har jeg hentet for enkelhetens skyld fra videoen nedenfor, slik at samme notasjon benyttes.

Notasjonen benyttet i algoritmene

Notasjonen er som følger. Når du holder kuben i hendene med en side mot deg så kalles denne siden F og de øvrige henholdsvis U = upper (topp), D = down (bunn), R = right (høyre side) og L = left (venstre side). I algoritmene vil du finne en side og hvilken vei du skal vri denne siden, enten med eller mot klokken. Hvis f. eks forsiden skal vries med klokken står det bare «F». Hvis den skal vries mot klokken vil det stå «Fi» (i = inverted). Er du med så langt? I så fall er det på tide å sette i gang med å løse rubiks kube!

Steg 1: Løse krysset på en side

Det første steget i å løse rubiks kube er å løse et kryss på en utvalgt side. Det er samme hvilken side du begynner på, men du må uansett ta utgangspunkt i den midterste ruten ettersom den ikke kan flyttes. Du må deretter lete etter ruter av samme farge som befinner seg i midten på en rekke. Men for at du skal slippe å bli forvirret av en lang beskrivelse så er det selvsagt best å se dette på video og prøve selv. Se hvordan første steg løses

Algoritmen som benyttes:

Fi – U – Li – Ui

Steg 2: Løse første hele side

Når du har fått på plass krysset på en side, som visst i figuren i forrige steg, så er neste steg å få plass hjørnene på den samme siden. Her må du finne hjørnebitene som inneholder de fargene for sitt respektive hjørne. Algoritmen for å få denne på plass er kanskje den enkleste av dem alle, men likefullt er det enklest å se det på video og prøve selv. Se hvordan andre steget løses

Algoritme som benyttes:

Ri – Di – R – D

Steg 3: Løse neste rad på kuben

Gratulerer du har løst din første hele side! Neste steg er å få på plass neste lag i kuben slik figuren viser. Siden du allerede løste krysset i første steget, så er det bare hjørnene i dette laget som må på plass. På dette steget begynner algoritmene å bli noe lengre, men frykt ikke, med tungen på rett plass og ved å prøve det selv noen ganger vil du fort få dreisen på det. Se hvordan tredje steget løses.

Algoritmer som benyttes:

1. U – R – Ui – Ri – Ui – Fi – U – F

2. Ui – Li – U – L – U – F – Ui – Fi

Steg 4: Fullføre alle sidene

Hvis du har et våkent øye så ser du at det til nå kun er benyttet 4 algoritmer, det betyr at de resterende algortimene benyttes i dette siste steget, så hvis ikke tungen er bein nå, så kan det fort gå gæli. Dette steget kunne nok kanskje med fordel ha blitt delt inn i enda flere steg, og derfor gjør jeg også det. Under finner du de ulike algoritmene i sine respektive understeg. Når du er ferdig med dette steget her, så har du løst rubiks kube, og det helt uten å demontere den. Du har kanskje opplevd noe frustrasjon underveis? Men det er en del av læreprosessen 😉 Se hvordan siste steget løses.

Algoritmer som benyttes i steg 4:

 1. Få på plass krysset på side side: F – R – U – Ri – Ui – Fi

 (Se video)
 2. Få krysset riktig i forhold til sider: R – U – Ri – U – R – U – U – Ri

 (Se video)
 3. Få hjørnene på riktig plass: U – R – Ui – Li – U – Ri – Ui – L (Se video)
 4. Få hjørnene riktig vei: Ri – Di – R – D (Se video)

Rubiks Speed Cube – Kuben for deg som vil bli raskere

Rubiks speed cube Dette originalproduktet fra Rubiks er den raskeste og mest avanserte Rubiks kube til nå! Hvis du vil bli proff i fenomenet ”speedcubing”, er dette kuben for deg! Kuben har ny mekanikk som gir raskere og smidigere bevegelser. Her kan du ”kutte svingene” – kuben kan vris selv om lagene ikke ligger helt i flukt med hverandre. Til tross for minimal friksjon vil kuben heller ikke poppe. Les mer hos Coolshop. 

«How to solve the rubiks cube på Youtube»

Rubiks kube løst på 0,38 sekund

Dette innlegget inneholder affiliatelenker (Coolstuff.no, Skillshare og Tanum.no). Dette innebærer en liten provisjon til Målbevisst.no ved kjøp via denne lenken.


5 hendelser på “Hvordan løse rubiks kube helt uten demontering og frustrasjon”

 1. Jeg prøvde dette på min rubiks cube, men jeg klarte det ikke på grunn av at det ble for vanskelig å konsentrere meg om å snu riktig, lese på nettbrettet og forstå de vankelige kodene på en gang. Jeg synes dere burde endre til litt enklere tegn. Kanskje piler er en god ide?

  1. Heisann 🙂

   Tegnene er valgt for å stemme overens med videoen (nederst i artikkelen). Jeg tror det ville blitt enda vanskeligere hvis du måtte forholde deg til to ulike tegnsett i denne artikkelen og videoen. Det er litt vanskelig i begynnelsen ja, og derfor er det viktig å holde tungen beint i munnen og ikke bite over for mye på en gang. Jeg måtte bruke en del tid bare på å få disse vridningene inn i fingrene, men som med alt annet som virker vanskelig i begynnelsen så lærer du det etterhvert med litt trening. Etter en stund tenker du ikke en gang ove det når du vrir hele logaritmen. Men som sagt, ta et steg om gangen i begynnelsen (ta flittig pause i videoen) og ikke minst trening trening. Ikke bli frustrert om du ikke klarer det med en gang. Hadde alle klart det med en gang hadde det jo ikke vært noe utfordring i det 😉

   Lykke til!

 2. Jeg lærte meg også kuben ved hjelp av videon til Dan Brown, og den er så enkel som den kan bli, det vil alltid være ei kneik å komme over første gangen. Jeg satt å prøvde og feilet lenge før jeg virkelig kunne løse kuben gang på gang. Spesielt algoritmen for å få siste hjørnebrikker på riktig plass ( U – R – Ui – Li – U – Ri – Ui – L) tok det lang tid å lære seg utenatt.

 3. ja dette var noe drit å isje kunne løse dan forbaskade cuben men endelig nå klarer jeg det!!!

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen