Hva er suksess for deg?

Hva er det første du tenker på når du hører ordet suksess?

Suksess, smak litt på det ordet. Det smaker litt godt, gjør det ikke? Vil du ha mer av det? Så klart du vil det, alle vil vel det? I hvert fall var det det jeg trodde inntil jeg havnet i en diskusjon med to personer over et par glass øl som hevdet at de overhode ikke var interessert i å bruke verken tid eller krefter på å oppnå suksess. De ville bare leve og nyte livet og heller gjøre noe meningsfylt enn å streve etter suksess. For meg skurret dette veldig, men jeg skjønte jo raskt at vi hadde en helt forskjellig forståelse av hva suksess egentlig er.

Da jeg spurte dem om hvordan de definerte suksess var de rimelig samkjørte i sine forklaringer og var ivrige i det de koblet suksess sammen med ord som rikdom, makt, kjendisstatus, menn i svarte dresser, lederstillinger og mye ansvar. Da jeg hørte dette gikk det virkelig opp for meg hvordan definisjonen av suksess egentlig er høyst subjektivt. For slik jeg anså det så var suksess nettopp det å leve og nyte livet og gjøre noe meningsfullt. Så hvem hadde rett?
 

Hva er din definisjon av suksess?

Har du tenkt over hvordan du selv definerer suksess? Når har du oppnådd suksess? Når du en gang langt frem i tid endelig har fått deg luksusbilen du ønsket deg? Sjefsstillingen du har strevet etter? Eller det store flotte huset som vennene dine misunner? Eller har du suksess i det lille øyeblikket når du har oppnådd et personlig mål? Er din definisjon av suksess formet av samfunnets normer?

Suksess for meg er ikke bare det å nå et mål i fremtiden, suksess er ikke bare noe jeg har i det lille øyeblikket idet jeg står akkurat på målstreken. For meg er suksess også hele prosessen med alle de små stegene på veien mot målet og bevisstheten om at de små og store valgene jeg tar underveis er med å forme det livet jeg ønsker basert på de målene jeg har. Suksess er rett og slett for meg å vite hver dag at jeg er fornøyd med det livet jeg allerede har og samtidig den veien jeg går videre.

 

«Don’t aim for success if you want it; just do what you love and believe in, and it will come naturally.»
– David Frost

 

Suksess i samfunnets målestokk

Hvis du søker etter definisjonen på suksess på Google vil du finne utallige definisjoner og varianter. En av de vanligste defisjonene er som følger:
 

Suksess: «The achievement of something desired, planned, or attempted»

 
Men selv denne definisjonen blir litt vag i denne sammenheng. Ettersom det ikke finnes en felles måleenhet for suksess, hvordan vet du da når du har oppnådd det? Er en person som forsøker for så å oppnå tusen små mål i løpet av kort tid mer suksessfull enn en som setter seg et stort livssmål og oppnår det? Hvordan måler en størrelsen på denne suksessen? Det er vel ingen som kan fortelle deg at du har oppnådd 2,34 eller 100 000 suksesser eller på annen måte kan måle dette nøyaktig. Og ettersom det ikke finnes en slik egen målestokk for å måle suksess, så vil en gjerne søke etter andre målestokker for å måle og sammenligne suksess. Kan du tenke deg hva jeg tenker på da? Hvis du tippet penger, så er det helt riktig. Penger virker å ha blitt samfunnets målestokk på suksess. Har du mye penger, blir det fort et signal som tolkes av samfunnet som suksess.

Dette er målestokken vi febrilsk prøver å sammenligne oss med, ofte uavhengig av hva vi egentlig selv ønsker å oppnå og dermed hva vi egentlig selv opplever som suksess. Ofte er penger en indikasjon på at noen har oppnådd sine mål og dermed også suksess, da penger ofte tilfaller dem som driver med det de elsker å gjøre og som dermed virkelig blir gode i det, men dette er langt ifra regelen. En kan ha mye penger uten å føle at en har oppnådd suksess i forhold til det å leve det livet en egentlig ønsker innerst inne og en kan ha lite penger og samtidig føle stor suksess over egen tilværelse.

 

«I honestly think it is better to be a failure at something you love than to be a success at something you hate.»
– George Burns

 

Så da spør jeg deg igjen, hvordan definerer du suksess?


4 hendelser på “Hva er suksess for deg?”

 1. Det er nok riktig at mennesker har vidt forskjellig definisjon av suksess. Dress, lederstillinger, nytt hus og en nyere tysk bil er noe samfunnet ser på som oppnåelse av dette.

  Altså penger.

  Jeg tror det er viktig å finne noe i nuet som allerede ER bra. Er det egentlig noe vits i å jobbe ræva av seg i 10 / 20 år for å få noe som er litt nyere og litt bedre? Klart det er morsomt med nye og dyre leketøy og vaner men, jeg tror ikke det har så mye å si når man vel ligger på dødsleie. Da er det nok mer de opplevelser man har hatt som teller.

  Er det greit å ha slike ambisjoner? Ja, det syns jeg. Mennesker må få lov til å gjøre de de føler er greit for dem. Til og med jeg kunne tenkt meg dit en dag men, det er ikke noe stress. Det er ikke så viktig for meg at jeg har nødt til å jobbe med ihjel for å nå dit.

  Det er morsomt å se andre rundt omkring meg på jobb som ganske åpenbart strever etter noe. Good for you! Tar det med ro jeg … er stort sett fornøyd allerede. 🙂

  Ble litt rotete kommentar dette, sorry. Bra innlegg!

  1. Rotete kommentar = engasjerende kommenar 🙂

   Og jeg er fullstendig enig med deg i at det er viktig å finne noe som ER bra NÅ og at en er fornøyd med seg selv per i dag. Å være fornøyd med seg selv i dag, MÅ ikke bety at en ikke kan forbedre seg eller utvikle seg innenfor områder en ønsker å utvikle seg. Og som du sier så blir det jo helt meningsløst om vi alltid skal streve etter noe i fremtiden uten å være fornøyd i dag. Livet er for kort til det, og når skal en bli fornøyd da? I fremtiden en gang?

   Og ja, folk må selvsagt ha de målene de føler er i tråd med det de innerst inne ønsker, om det så måtte være penger eller sjefsstolen, så lenge dette er et gjennomtenkt mål og ikke bare et mål som er blitt til ut ifra hva samfunnet eller andre forventer av en.

   Jeg har mange mål selv, noen av dem er økonomiske, noen av dem er i karriereveien, men de er uansett gjennomtenkte og de er i tråd med hva jeg faktisk ønsker ut av livet 🙂

 2. Nicolas Darvas skiller mellom offentlig og privat suksess i boka The anatomy of success. Offentlig suksess er den mer overfladiske varianten knyttet til penger og materielle goder, mens privat suksess mer går på å ha det bra med seg selv og føle seg vel.

  Akkurat som Darvas (uten sammenligning for øvrig 🙂 ) ønsker jeg begge typene suksess. Det viktigste er selvsagt at jeg har det bra med med selv, men jeg ønsker også den friheten som økonomisk uavhengighet fører med seg.

  Det er mulig at noen trives med å ta livet med ro og la tilfeldigheter avgjøre hvor de ender opp her i livet, men jeg vet at jeg ikke ville ha hatt det bra med meg selv hvis jeg forsøkte å leve slik. Hadde jeg fram til nå i livet bare «latt humla suse», hadde jeg sannsynligvis vært overvektig og sittet i en dårlig betalt jobb, og slett ikke følt meg som noen suksess.

  1. Du vet jeg liker Nicolas 😉 Har lest den boken, men husket ikke denne inndelingen av suksess. Synes det var en god måte å dele det inn på 🙂

   God økonomi byr absolutt på både frihet, muligheter og trygghet så med et slikt fokus så blir en solid økonomi absolutt et legitimt og gjennomtenkt mål. Er derimot målet kun et fokus på å ha et høyest mulig tall på en konto, blir det litt vanskeligere å forsvare fra et livslykkeperspektiv ihvertfall.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen