Han sa opp jobben for å hjelpe ungdom i å mestre villmarken og livet

Etter 3 år i eiendom og bankbransjen innså Espen at han ville gjøre noe helt annet – Han sa opp jobben for å hjelpe unge mennesker med rus og psykiske problemer gjennom Villmarksterapi

Jeg tok meg en prat med Espen Holmgren. Han startet og driver selskapet «Norsk Mestring» som hjelper unge og voksne som sliter med rus eller psykiske problemer gjennom det fantastiske konseptet – Villmarksterapi.

Hvis du liker det du leser i dette innlegget og du føler deg litt gavemild i dag, så bla deg gjerne ned til slutten av innlegget og se hvordan du kan være med å bidra og dermed hjelpe ungdom som av ulike grunner sliter.

Espen sa opp jobben for å satse alt på å hjelpe folk med Villmarksterapi

espen Espen Holmgren (han smilende villmarkskaren til høyre her ja) er en sprek og hjertevarm Finmarking som har forvillet seg ned til den sjarmerende gruvebyen Røros i Sør-Trøndelag. Herfra driver han «Norsk Mestring» et sosialt entreprenørselskap som hjelper unge og gamle, og alle i mellom, som enten har rotet seg opp i rus eller sliter med psykiske problemer – og det gjør han med å dra dem med seg ut i villmarken

Espen har ikke alltid vært en villmarkterapeut. Faktisk var det egentlige målet en karriere i forsvaret, et mål han var på god vei til å nå før han måtte gi seg grunnet en skade. Men han gikk ikke tomhendt (evt tomhodet) fra forsvaret, en idé hadde begynte å ulme i det små.

– Jeg fikk idéen til Villmarksterapi allerede i forsvaret, da jeg så hvor bra det var å gjøre de helt enkle tingene sammen som et team. Også var det slik at jeg ville bidra for dem som ble dimittert på grunn av psykiske vansker, noe som hadde økt veldig den tiden jeg var i forsvaret.

Mens idéen lå å ulmet i bakhodet gikk Espen videre inn i A4-livet og endte opp i jobb som eiendomsmegler og i bank. Men det var likevel noe som ikke føltes helt riktig.

– Jeg jobbet som eiendomsmegler og i bank i 3 år før jeg fant ut at det ikke var helt det jeg ville. Så jeg sa opp jobben i banken og startet Norsk Mestring med 200 000 kroner i egenkapital.

villmark4

Espen tok fyr på idéen og hev seg i det med all sin gnist og hjertevarme. Men som gründere flest fant Espen fort ut at det å starte et selskap er en krevende prosess som krever hardt arbeid og å lære seg  veldig mye nytt, dette var tross alt noe han aldri hadde gjort før.

– Det har jo vært og er beinhard jobbing. Som gründere flest var jeg nok veldig naiv da jeg startet. Jeg visste ingenting om økonomi. Jeg visste ikke en gang forskjell på et enkeltpersonforetak og et AS. Jeg visste heller ikke helt hva angst var og kunne ikke noe særlig om diagnoser. Så det første jeg gjorde var å ta to telefoner, den første var til en psykolog og den andre var til fylkeskommunen for å se om jeg kunne få støtte der.

Espen lot seg ikke stoppe så lett og etablerte Norsk Mestring i 2008. I 2010 fikk han med seg psykolog Andreas Norstrand som fagansvarlig. Sammen har de jobbet tett sammen med et team av ildsjeler som har hjulpet mange mennesker, både eldre med lang historie med rus og ungdom med mange ulike psykiske problemer.

Med norsk villmark som utviklingsarena – og Villmarksterapi som behandlingsplattform, skal vi gi våre deltakere styrke og mot til å utvikle sin livssituasjon til det beste for seg selv og sine nærmeste.

Hjelper ungdom til å mestre både villmarken og sine egne utfordringer

Fra å hjelpe folk inn i hus som eiendomsmegler, begynte Espen å hjelpe folk ut av hus som Villmarksterapeut. Gjennom Norsk Mestring tar han med seg ungdom som sliter ut på ekspedisjoner hvor de lærer seg å mestre både Villmarken og sitt eget liv.

Det er ungdom i alderen 13-26 år med mange ulike typer problemer og utfordringer som er med Norsk Mestring på ekspedisjon. Det er ungdommer som sliter med alt fra rus, sosiale problemer, spiseforstyrrelser, stress, ADHD, lærevansker, lav selvfølelse, isolering til data og internettavhengighet.

villmark2

Før det bærer ut på ekspedisjon i Røros og Femundsmarka får deltakeren forberedende samtaler hvor de legger en plan for hvordan hver og en skal mestre sine egne utfordringer. Det er en spennende tid for mange.

– Fra man starter samtale med oss til vi går på tur går man gjerne gjennom en emosjonell bølgedal. Glede seg, grue seg, flyplass, flytur, kommer hit, blir hentet, får utstyr, pakke utstyret selv og dra ut. Den første tiden kan være veldig hard selv om det ikke er noen reell risiko. Du kan si at de som sliter med angst, som veldig veldig mange gjør, får utfordret seg og får ut angsten naturlig. Det er ikke noe vi trenger å pirke fram

På ekspedisjonen, som varer i 10 dager eller mer, får deltakerne lære og oppleve hvordan det er å leve i naturen gjennom samarbeid og kommunikasjon. Med tett oppfølging av psykologer og terapeuter kommer også de gode samtalene fram, både med hver enkelt og som gruppe og det er her den store utviklingen skjer.

– Det å snakke om følelser er noe vi ikke er så god på i dag. Det er her vi ser den største forskjellen. Vi lærer deltakerne å hjertespråket og snakke ut rett fra hjertet.

Og det er kanskje noe av dette som virkelig skiller villmarksterapi fra andre terapiformer. Det skapes sterke relasjoner når man tilbringer lang tid sammen i villmarken og det hjelper nok også på at terapeutene er ildsjeler med et sterkt ønske om å hjelpe.

– Når det gjelder målbevissthet så har jeg funnet ut at jeg har et veldig konkurranseinnstinkt hvor målet mitt er å hjelpe deltakerne i å bli friske. Jeg ser på hver og en av dem som mine prosjekter og det gir meg et veldig kick å komme i mål med disse prosjektene. Det er ingenting jeg har gjort som slår det. Det er så utrolig bra!

Deltakerne er forlates på ingen måter etter ekspedisjonen er over. De følges tett videre av engasjerte psykologer og terapeuter med hver deres inviduelle plan for mestring i livet, dette fortsetter gjerne 6-12 måneder etter selve ekspedisjonen er over, kanskje ender det også med en ny tur.

Hos oss er det lov å gi en klem. Det er lov å si at vi bryr oss og det er lov å være personlig overfor våre deltagere.  Alle i Norsk Mestring jobber med hjertet i møte med de vi skal hjelpe. Med det mener vi at deltagere skal føle seg trygg og forstått og at vi bryr oss om at de skal få det bedre. Vi som jobber her har kjærlighet til oss selv slik at vi utvikler oss.

Og det beste er – Villmarksterapi fungerer!

villmark6
Gjennom over 22 ekspedisjoner i Røros og Femundsmarka har Espen og Norsk Mestring virkelig klart å tenne flammen i mange mennesker. Villmarksterapi har gitt veldig gode resultater for ungdommene som har deltatt.

Av de mellom 13-18 som har vært igjennom vårt program har 81 % opplevd stor bedring i sin psykiske helse og alle er tilbake på skole 100 % eller delvis.
19 % har fortsatt utfordringer og ingen opplever å ikke ha fått hjelp.

Gutt (18) forteller

Det begynte i det små med marijuana og hasj da jeg var 16, men veien videre de neste par åra ble til slutt tåkelagt av piller, amfetamin, kokain, hallusinogener og alt som kunne tilby total flukt fra meg selv

Klarte nesten ikke å leve

Etter angsten kom depresjonen, etter depresjonen kom en apatisk tilstand.
Jeg måtte til slutt sniffe et par linjer amfetamin bare for å orke å dusje. I speilet så jeg en jeg hatet. Jeg mistet all kontakt med familie og gamle venner, og hatet mot meg selv ble rettet mot min far og mor ofte. «Rehab» eller avrusning var uaktuelt, jeg ville ikke bli lagt inn på noen klinisk institusjon.
 
Jeg VILLE jo ut av dette, dette var jo ikke å leve.
 
Av en aller annen grunn gikk jeg ikke «til angrep» da mine foreldre foreslo Norsk Mestring. Det var noe ved det som gjorde at jeg følte et håp. Noen dager før avreise til Røros husker jeg at stod jeg opp om morgenen etter et par timer søvn og tenkte på om jeg noen gang ville føle glede igjen uten noen pille.
 

Programmet som forandret alt

Turkamerat eller villmarksterapaut, det er noe man glemmer av når man er en gjeng sammen ute rundt middagsbordet eller på vandring gjennom rå, norsk natur. Turen forandret meg konstant uten at jeg klarer å sette fingeren på hvordan. Den fantastiske naturen hvor vi alle stammer fra, samtalene, måltidene, utfordringene. Det bare funket. For hver natt minket timene jeg brukte på å sovne. Jeg begynte å føle igjen. Jeg smilte og lo uten å være påvirket av rusmidler. Jeg følte ekte spenning for første gang på sikkert et år da jeg skulle lage og tenne bål bare med flintstål og det jeg fant i naturen.
 
Nå er det 2 år siden jeg deltok i programmet, og jeg har omtrent vært i fast jobb siden. Jeg trener 5 dager i uka, er sosialt aktiv og strekker meg stadig etter nye mål. Neste mål er utdanning i Forsvaret.
 
Anbefaler Norsk Mestring av hele mitt hjerte. De ser deg som menneske, ikke pasient. Dette funker, punktum. Norsk Mestring tente flammen i meg igjen, og flammen brenner sterkere enn den noen gang har gjort.

Slik kan du bidra!

Norsk Mestring har akkurat startet en kampanje på Bidra.no hvor du kan hjelpe unge som ikke har råd til å kunne gjennomføre Villmarksterapi-programmet og potensielt endre livet! Klikk under for å bidra du også og del den gjerne videre. Tusen takk!

Vi har god kontakt med det offentlige helsevesenet, men dessverre ikke økonomisk støtte. Mange av de som ønsker å delta, har rett og slett ikke råd. Vi ønsker å bygge opp et fond for de som trenger økonomisk støtte for å gjennomføre en behandling, og du kan hjelpe oss! 

Kjenner du noen som kanskje kunne fått livet endret med Villmarksterapi? Besøk Norsk Mestring for mer informasjon.


Skroll til toppen