Fra skrivesperre til skrivefoss

Foto: © Andres Rodriguez | Dreamstime

«Endelig tilbake igjen» skrev jeg for en måned siden rett før jeg dro på ferie. Med det skulle jeg legge press på meg selv til å bruke dødtiden på reisen til å skrive nye innlegg. Det var en optimistisk plan, særlig med tanke på at feriemodus for meg innebærer å ha minst mulig planer. Det gikk som det måtte gå, feriemodus vant over skrivemodus uten å møte særlig motstand. Tilbake i hjemmet satt attpåtil skrivesperren og ventet på meg, en skrivesperre jeg kjemper mot i skrivende stund. Men forhåpentligvis kan jeg nå altså skrive «Endelig tilbake igjen igjen».

Jeg har hatt skrivesperre utallige ganger, noe som skulle være en enkel sak å legge merke til både her og på Aksjebloggen. Det kan plutselig gå mange måneder mellom hvert innlegg. Du aner ikke hvor mange ganger jeg har tatt meg i å tenke ”Det har gått 2 måneder siden forrige innlegg, om det går 1 dag til gjør ikke det noe”, og vips har jeg lurt meg selv til å utsette det til i morgen. Men før jeg vet ordet av det har i morgen blitt til i forgårs, og ”sånn går no dagan”.

Men jeg har også hatt det motsatte av skrivesperre mange ganger, kall det gjerne skrivefoss. Og da faller det seg naturlig for meg å undre; hva skiller egentlig de to? Og hvordan kan jeg gå fra å ha skrivesperre til å ha skrivefoss? Fra å bruke en halvtime på et avsnitt som jeg til slutt forkaster til at ordene fosser ned på tastaturet raskere enn fingrene rekker å skrive.

Hvis jeg ser tilbake på de gangene jeg har hatt skrivefoss så er det første jeg legger merke til at jeg faller inn i en slags flow-modus. I denne modusen er jeg så engasjert og så dypt inne i skrivingen at tiden flyr og jeg glemmer alt som er rundt meg, det er kun meg og tastaturet. Det føles som om ordene bare fosser ut i fingrene uten at jeg engang rekker å tenke over hva som skrives, og siden det kommer så fort rekker jeg heller ikke å være kritisk over det jeg skriver eller å begynne med korrektur. Det er slik de beste innleggene mine har blitt til og det er i den modusen jeg ønsker å være når jeg skriver. Så da er spørsmålet, hva skal til for at jeg kommer inn i denne flow-modusen?

Det er mange svar som dukker opp i hodet mitt når jeg spør meg selv dette spørsmålet og det er ikke så rart for jeg har jo vært i flow-modus mange ganger før. Her er noen av mine tips (både til deg og meg) for å komme inn i flow-modus og gå fra å ha skrivesperre til å ha skrivefoss:

  1. Fjern alle potensielle distraksjoner. Dette er det første og for meg et av de desidert viktigste punktene. Hvis jeg har mobilen fremme, fjesboken oppe og epostprogrammet på varsling så ber jeg ikke bare om å bli forstyrret, men jeg gir også meg selv en rømningsvei med en gang det skulle bli litt utfordrende, en rømningsvei som har vært flittig brukt før. Når jeg skriver dette har jeg internettet av, skriveprogrammet i fullskjermsmodus og lyddempende hodetelefoner på.
 • Fjerne alle mål og forventninger. Dette er et punkt som slo meg akkurat nå, for når jeg ser tilbake på de gangene jeg har vært i flow-modus så har det stort sett vært en liten idé eller tanke som har fått i gang skrivingen, uten forventninger eller mål med den. De gangene jeg har hatt skrivesperre derimot har jeg som regel hatt et mål om å publisere et innlegg og dermed også skape forventninger om at jeg må skape verdifullt innhold til leserne. Det gir meg et fokus som virker å invitere skrivesperren på besøk. Så her vil jeg heller ha et mål om å sette av tid til flow-modus hvor jeg kan utforske idéer og tanker.
 • Start med en enkel idé, men vær fleksibel. De gangene jeg har hatt skrivefoss har jeg gjerne ofte startet med en idé om hva jeg skal skrive, men så har det tatt en helt annen retning underveis. Jeg tror det er denne fleksibiliteten jeg må være mer åpen for når jeg skriver. Hvis jeg prøver å begrense meg selv til et forhåndsbestemt tema så vil jeg også møte skrivesperren.
 • Bare sett i gang å skriv! Dette punktet høres så enkelt ut og kan også synes merkelig som et eget punkt, men du verden hvor utfordrende dette kan være. Jeg vet jo innerst inne at hvis jeg bare setter i gang så vil det gå til slutt, men nei gang på gang greier jeg å overbevise meg selv om å utsette det bare litt til. Her hjelper det nok å fokusere på å gjøre dette til en vane. Ha et fast tidspunkt på dagen hvor jeg tar opp et blankt ark (eventuelt fortsetter på en kladd) og bare setter i gang å skrive og her kommer neste punkt inn i bildet.
 • La ord og setninger ukritisk få flyte fritt. Dette vil jeg si er det viktigste punktet på denne listen for å beholde flow-modusen underveis. Med en gang jeg begynner å slette setninger, omformulere eller å korrigere småfeil så er det som å skru av kranen på skrivefossen og det er ikke alltid så lett å hente seg inn igjen. Å med vilje overse skrivefeil og dårlige formuleringer og bare skrive videre kan være en veldig stor utfordring, særlig for perfeksjonister. Dette er en treningssak, men vit at ingen leser det du skriver før det endelige utkastet, du har mer enn nok tid til å korrigere og skrive om senere. I første omgang er innholdet eller essensen i innholdet det viktigste å få på plass.

Så da var jeg altså i gang igjen, med dette innlegget håper jeg at skrivefossen vil sørge for at mine mange målbevisste idéer og tanker igjen flyter fritt her på Målbevisst.no Hva fungerer best for deg for å komme ut av en skrivesperre?


10 hendelser på “Fra skrivesperre til skrivefoss”

 1. Har slitt med dette selv til tider. Man vil jo ikke skrive svada heller. Lar meg ikke stresse så mye av at det kan ta noe tid mellom innlegg. Formuebygging er for meg en langsom prosess.

  Har også lagt merke til at det er lett å gjenta seg selv. Noen ganger må jeg ta et dykk i arkivet for å se om jeg ikke har skrevet om temaet før. Da tar jeg heller en ny vinkling på innlegget og legger kanskje ved en link til det gamle innlegget hvis man ønsker å lese mer.

  Mye av det du skriver om her er tidløst materiale så jeg hadde nok heller brukt en del tid på innlegget og fått det bra etterpå.

  Uansett, velkommen tilbake igjen, igjen! 🙂

  1. Ja, jeg tror nok mange vil kjenne seg igjen her. Svada har jeg ingen glede av å skrive. Og jeg lar meg egentlig ikke stresse så mye av det jeg heller, derav lange perioder uten innlegg. Jeg lar det heller gå litt tid mellom hvert innlegg enn å skrive bare for å skrive, men jeg liker jo å skrive og merker jo også at i de periodene hvor jeg er aktiv så kommer de gode idéne og det er der jeg vil være, for da er det gøy. Så jeg vil jo gjerne prøve å være aktiv med skrivingen 🙂

   Takk for det 😉

   (Og jeg følger selvsagt din blogg fortsatt og leser alt du skriver selvom jeg ikke alltid er like aktiv i kommentarfeltet)

 2. Jeg er minst plaget med skrivesperre når jeg skriver innlegg som inngår i en serie. Da jeg skrev 100 pengetips gikk det som en lek å skrive mye, og det samme merker jeg nå når jeg skriver Millionærskolen.

  1. Hos meg var det faktisk motsatt av en eller annen grunn. Artikkelseriene jeg skrev på Aksjebloggen tok jo år og dag for meg å komme meg gjennom og den er vel enda ikke helt fullført :p Liker bedre når jeg kan skrive om det som inspirerer meg akkurat der og da, og det er ikke nødvendigvis innenfor et spesifikt tema. Men kanskje hvis jeg skriver flere av artiklene i en serie i en stor dose inspirasjon og fordeler publiseringene utover? Merker jo at jeg får mange lignende idéer når jeg skriver et innlegg som jeg raskt kan bygge videre på mens jeg enda er i flow-modus. Verdt å prøve ut 🙂

   Liker seriene dine og følger godt med på millionærskolen. Keep up the good work 😉

 3. Utrolig hjelpsom artikkel Henrik, takk 🙂
  Jeg merker det spesielt på #2. Ikke at jeg fokuserer på å skrive artikler som skal gi en spesiell verdi til leserne heller, men inne i mitt hode setter jeg jo alltid mål og forventninger til hva og hvordan. Dette har ført til minimalt med innlegg på bloggen, så kanskje på tide og prøve disse fine tipsene!

  1. Så godt å høre Kristine! 🙂 Har selv brukt disse tipsene flittig den siste uken og det fungerer overraskende bra! Og punkt 2 har absolutt hatt betydning her – Alle de tre innleggene som per dags dato er skrevet etter dette innlegget har nettopp vært innlegg som er skrevet basert på et øyeblikks inspirasjon uten egentlig noe klart mål eller forventninger til hva jeg skulle ende opp med. Dette har gitt meg tilbake mye av skrivegleden som jeg har savnet 🙂 La meg gjerne høre hvordan det går om du benytter deg av disse punktene!

 4. Daniel Granlund

  Fjern Alle Distraksjoner er en slager her. Åpner opp OmmWriter som gir diverse rolig musikk uten tekst som betyr at du hodet ikke bruker energi på å høre etter teksten. I tillegg en fin og rolig backdrop som holder fokuset på skriving.

  Slår av internett, flymodus på telefon, barn og kjære informert om å bare snakke til meg hvis det er risiko for at noen dør. (Sønnen på 4,5 år sliter litt med å forstå den, men sånt får man leve med.) 😛

  1. Bruker selv også OmmWriter eller Word i fullsidemodus når jeg skriver! Hjelper virkelig på skrivefokuset ja 🙂 Mobilen i flymodus bruker jeg også til stadighet, ellers slår jeg bare av 3G og Wifi. Så jeg tror vi deler mange av de samme gode fokusvanene Daniel!

   1. Har ikke testet OmmWriter, men kan varmt anbefale en liten perle av et program ved navn Scrivener. Kort fortalt gjør programmet det superenkelt å dele opp teksten i mindre biter og på den måten gjøre hele prosjektet *litt* mindre overveldende. I tillegg lar programmet deg samle all researchen du har samlet sammen med resten prosjektet. Du slipper mao. å ha ti vinduer oppe på skrivebordet samtidig!

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen