Erik Bertrand Larssen – Slik tenker de beste

Erik Bertrand Larssen med foredraget «Slik tenker de beste» i Grieghallen i Bergen.

Mandag stod Erik Bertrand Larssen på scenen i Grieghallen i Bergen med et forrykende og inspirerende foredrag foran nesten 1000 mennesker. Jeg, sammen med vinnerne fra Målbevisst.no, satt også i salen for å lære av Erik om hvordan «de beste» tenker.

Les også: Bli best med mental trening (Bokanbefaling)

Nesten tusen mennesker sitter spente foran scenen i Grieghallen – Bergens storstue. Stillheten senker seg. Samtidig hever forventningene seg idet Erik kommer ut på scenen til stor applaus. Uten å nøle drar han oss rett inn i hans egen verden og hans egen historie. Vi skal rekke å bli godt kjent med Erik i løpet av kvelden, men kanskje enda viktigere – det verdifulle budskapet han har tatt med seg på scenen.

Det er ikke noe nytt budskap han har med seg på scenen denne kvelden, noe han også påpeker selv. Det samme budskapet har vært skrevet i utallige bøker og sagt i utallige taler, av utallige mennesker før. Det handler om målsetting, om å sette livet i perspektiv, om positiv innstilling, egne verdier og det handler om hverdagen og det å ta de riktige valgene, ofte. Det handler om å leve livet og få det meste ut av det.

Kanskje er det denne kvelden, med Erik sin personlige innpakning, at dette budskapet skal nå frem til nye mennesker som faktisk tar det til seg og tar handling. Kanskje ble dette starten på en ny reise for noen? Budskapet så i hvert fall ut til å virkelig treffe publikum, inkludert meg selv. Idet Erik går av scenen overdøves stillheten av stående (vel fortjent) applaus.

Sett livet i perspektiv

Erik tegner en tidslinje med hendene sine på scenen – «Jorden har eksistert i 4,6 milliarder år, hvis du er heldig så lever du kanskje 80 år. Dette er ikke en gang synlig på denne tidslinjen». Det er tydelig at dette er et viktig tema for Erik. Med stor engasjement forteller han videre om et tema de fleste prøver å unngå – «Vi skal alle dø en dag».

Les også: Ditt liv satt i et perspektiv

Når du en dag ligger på dødsleiet og ser tilbake på livet ditt, hva ønsker du å kunne si om det livet du hadde? Hvilke historier fra livet ditt ønsker du å fortelle barnebarna dine? Forteller du om resultatene du fikk? Huset? Bilen? Nei, du forteller om reisene. Enten du når de målene du har satt deg eller ikke, så er det reisen som teller, det er reisen som er livet ditt.

Du skal dø en dag, det er realiteten du må leve med. Spørsmålet er da: Hvordan ønsker du at reisen din skal være? Hva ønsker du å få ut av det ene livet du har?

Alt tar slutt: en opptaksuke, en småbarnstid, en eksamensperiode. Karrieren min. Og til slutt dør jeg. Forhåpentligvis blir jeg gammel, og hva ønsker jeg i så fall å si til meg selv på dødsleiet? Er jeg stolt av livet mitt? Brukte jeg det så godt jeg kunne? – Erik Bertrand Larssen, «Bli best med mental trening»

Det som skiller de beste fra de neste

Hvordan tenker de beste? Hva er det de gjør annerledes enn de nest beste? Med tittelen «Slik tenker de beste» på foredraget, var det nok mange i salen som ventet på svaret på nettopp dette.

Les også: Den indre kampen og hvordan du kan vinne

Så hva er det som skiller de beste fra de neste? Erik har brukt mange år på å studere og jobbe med nettopp de som kan kalle seg «de beste» innenfor sine felt. Ifølge Erik er det rett og slett veldig lite som skiller de beste fra andre. Veldig lite, men veldig mye. Det er nemlig hverdagen, vanene og rutinene som er avgjørende. De tar rett og slett de små riktige valgene, ofte og over lang tid. Det er disse små riktige valgene over tid, som gjør den store forskjellen.

Igjen tegner Erik i luften, denne gang for å vise hvor liten vinkel som skal til i et golfslag for at den skal treffe et helt annet sted. Å gjøre de små riktige valgene nå, kan virke ubetydelig i øyeblikket, men over tid betyr de alt.

Veldig mange klarer ikke å være tålmodige over lang nok tid til at de får tatt ut sitt beste. – Erik Bertrand Larssen, «Bli best med mental trening»

Q&A og takk til «Bertrand – The mental edge»

Etter foredraget ble jeg invitert med på en spørsmål og svar runde med Erik Bertrad Larssen. Her så jeg for meg en stor og målbevisst gjeng foran scenen, men ble overrasket da jeg møtte opp.

Jeg og Erik Bertrand Larssen (t.h) i Q&A etter foredraget. Foto: Kjetil Rygh
Jeg og Erik Bertrand Larssen (t.h) i Q&A etter foredraget. Foto: Kjetil Rygh

Det var riktignok en målbevisst gjeng som møtte opp, men det var en langt mindre gjeng enn jeg først hadde sett for meg. Vi var kanskje rundt 12-15 mennesker. Det var en god blanding av blant annet en erfaren forretningsmann, studenter, en golfspiller, en vektløfter og en vannvittig inspirerende mann som til tross for en tung sykdom hadde nådd store imponerende mål. Også var det meg da, en målbevisst, ehm… blogger?

Vi ble geleidet inn på et lite rom, hvor vi ble servert friske frukter og kald drikke. Deretter kom Erik inn og satte i gang spørsmålsrunden. Vi pratet om alt fra hvordan man skal komme seg videre fra en skade som hindret et idrettsmål til hvordan prestere i øyeblikket. Det som imidlertid gjorde det største inntrykket var de sterke, ærlige og inspirerende historiene som ble delt innad i gjengen som var der. Jeg hadde ikke mange spørsmål etter dette, men lyttet heller ydmykt og tok det til meg. Hvis noen av dere leser dette nå så vil jeg si: Tusen takk for at dere delte!

Helt til slutt vil jeg rette en stor takk til Erik Bertrand Larssen og «Bertrand – The mental Edge» for en inspirerende kveld. Jeg vil også rette en enda større takk for at jeg fikk muligheten til å dele ut billetter til mine lesere og dermed kunne dele denne kvelden med en flott og målbevisst gjeng.


Anbefalt bok av Erik Bertrand Larssen

PS: Denne boken er nå også tilgjengelig på lydboktjenesten Fabel. Du kan høre gratis i 14 dager gjennom denne lenken.
*Til info: Billetter til dette foredraget ble sponset av «Bertrand – the mental edge». Og lenkene til bøkene over er affiliate-lenker. Min tekst og mine meninger her oppe derimot, er verken kjøpt eller betalt


Skroll til toppen