Du trenger ikke å si opp jobben – prøv deg som hobbygründer først

Å starte et foretak er ikke hva det en gang var. Og godt er det, for vi skal ikke mange årene tilbake i tid før det å starte noe selv nærmest var ensbetydene med å si opp den trygge jobben, pantsette huset og gå inn med alt av tid, penger og energi. En måtte leie lokale, kjøpe inn varelager, markedsføre, møte kunder, selge, vedlikeholde lokalet og styre på. I dag trenger du i grunn bare et tastatur under fingrene, tilgang til internett, noen hundrelapper og en knakanes god idé så kan du være i gang i løpet av en kveld.

Les også: Torstein gjorde kjellerhobby til en millionbedrift

Etter å ha snakket med, og også intervjuet, en del gründere opp gjennom de siste årene, har det virkelig slått meg hvor fantastisk tid vi faktisk lever i. En tid hvor du kan sitte hjemme i godstolen med laptop på fanget og forvandle en hobby eller lidenskap du allerede har til et lønnsomt foretak. Har du kanskje en litt rar hobby for spesielt interesserte? Det finnes knapt grenser for hva du kan tjene penger på i dag. Det finnes folk som lever av å blogge, holde nettkurs og lage nettsider innenfor alle mulige merkelige temaer. Det finnes folk som lever av å lage videoer, dele videoer, lage apper, skrive for andre, programmere og til og med folk som tjener store penger på å sitte foran sin egen pc og spille spill og kommentere sin egen spilling underveis.

 

Your possibilities are unlimited, but it all begins with the deliberate choice to think differently. – Chris Guillebeau

 

Du trenger ikke å si opp jobben for å prøve deg som hobbygründer

Vi nordmenn havner stadig i verdenstoppen når det kommer til det å trives på jobb. Vi liker arbeidsmiljøet og vi liker tryggheten. Og sparepengene jo de putter vi helst inn i den «sikre» og trauste boligen og innskuddskontoen fremfor det så risikable aksjemarkedet. Hvis man har økonomisk trygghet og trives i jobben, hvorfor skal man da kaste seg ut i det usikre gründerlivet som gjerne krever lange arbeidsdager, kvelder og netter og som gjerne gir en stor økonomisk utrygghet?

Det jeg prøver å få frem med dette innlegget er det ikke nødvendigvis er slik lenger at du MÅ velge nå med en gang. At du MÅ være 100% gründer fra førte dag. Du kan faktisk prøve deg som hobbygründer ved siden av jobb, litt som å duppe tåen i vannet for å kjenne på om det kan være noe for deg. Du MÅ ikke jobbe døgnet rundt i en liten hobbyvirksomhet. Kanskje betyr det bare å bygge opp en liten blogg for å bygge deg opp en merkevare, eller en nettside hvor du deler og lærer andre om noe du har greie på eller kanskje en liten nettside for utsalg av noe du lager på hobbybasis? Det blir som en liten markedsundersøkelse, en betaversjon av en større gründervirksomhet.

Les også: Hvordan starte en blogg

Hvis det plutselig skulle vise seg at din hobbyvirksomhet slår an, at lesermassen øker, kundemassen øker og inntekene øker og stabiliserer seg, ja så kan du kanskje på sikt trappe ned den vanlige jobben og trappe opp hobbyvirksomheten og kanskje til og ende opp med å gjøre den til en fulltidssyssel.

Det skal jo sies at selvom det er enkelt, billig og nærmest risikofritt å starte noe på nett i dag, så betyr ikke det at det er enkelt å slå an. Det er sannsynligvis mange som prøver akkurat det samme som deg. Men når du først slår an på nettet så kan det gå veldig fort og plutselig kan det hende at du står med friheten til å velge å si opp jobben for godt for å drive med hobbyen din på heltid? Spørsmålet er vel egentlig – har du noe å tape på å prøve?

 

The basics of starting a business are very simple; you don’t need an MBA (keep the $60,00 tuition), venture capital, or even a detailed plan. You just need a product or service, a group of people willing to pay for it, and a way to get paid.
– Chris Guillebeau

 

6 personer som har gjort hobbyen sin lønnsom

Her er noen personer jeg tidligere har nevnt på Målbevisst.no som har gjort hobbyen sin om til et lønnsomt foretak.

 • Torstein begynte å programmere hjemme som en hobby. Omsatte for 30 millioner kroner i fjor. Les mer
 • Sindre som står bak nettsiden Glabladet.no startet en viral nettside og tjener i dag gode penger på å dele gode historier og videoer fra rundt om i verden.
 • Vivian som slo seg opp som frilansjournalist og nå lever av å kurse andre til å bli frilansjouranlister. Les mer
 • Tom Kristensen som stod opp klokken 5 hver morgen for å skrive før jobb og før familien stod opp. Har i dag solgt over 1 million bøker (Kan lese mer i boken «Rik på tid«
 • J.D. Roth som begynte å skrive om sin egen vei til bedre økonomi på nett og endte opp med å kunne leve av det og senere selge hele nettsiden for millioner av dollar. Les mer

 

Del med verden og verden deler med deg

Hvis du har noe å dele som gir folk verdi og/eller som skaper engasjement – Ja, så vil jeg hevde at du har greid å knekke koden til hvordan tjene penger på nettet.

For en blogger kan det være veldig enkelt å sette opp annonser på bloggen, men hvis ingen kommer å leser den så vil vedkommende ikke tjene noen penger. Hvis bloggeren skaper innhold som gir leseren verdi eller engasjement, så vil ikke leseren bare komme tilbake, men kanskje også dele den videre med andre og det er her den store internett-effekten kommer inn. I en lokal butikk vil en fornøyd kunde kanskje fortelle det til noen få venner som kanskje vil vurdere å besøke butikken. På en nettside vil en fornøyd leser eller kunde fort kunne dele selve inngangsdøren (lenken til nettsiden) direkte til mange hundre venner og bekjente, et lite klikk og de er inne i «butikken» din. Hvorfor ha én inngangsdør på en bestemt geografisk plass om du kan få utallige inngangsdører sendt rett hjem til potensielle lesere/kunder?

Value is created when a person makes something useful and shares it with the world. – Chris Guillebeau

 

Noe av det fantastiske med internett er muligheten til å dele tanker, kunnskap og erfaringer og det er nettopp noe av dette man ser igjen hos de som har slått an på nettet. De deler, engasjerer og gir ut verdi til de som kommer på besøk, og som oftest har de også masse gratis å dele. Dette kan du f. eks se på de eksemplene i rammen over. Sindre deler morsomme videoer og historier gratis, disse skaper engasjement hos leserne som deler videre. Torstein delte programmeringssnutter gratis, disse skapte verdi hos de som lastet ned. Vivian deler sin erfaring og lærer leserne om hvordan bli frilansjournalist, mye av det er gratis. J.D. Roth delte sin erfaring med å ta kontroll over sin egen økonomi helt gratis.

Ha fokus på å dele, gi verdi og engasjere på nett fremfor å tjene penger. Dette er kanskje enda lettere nettopp hvis du bare har det som en hobby og ikke er avhengig av inntekten. Jo mer verdi du klarer å gi ut og jo flere du klarer å engasjere jo enklere vil det bli å senere høste ut inntekter.

 

Du må være gal for å starte en vanlig butikk

Ville du leid et lokale til 20 000 kroner i måneden for å nå ut til de som bor innenfor en viss radius av dette lokalet eller 500 kr i måneden for et lokale på internett for å nå ut til en hel verden. Hva om du da brukte de 20 000 kronene til markedsføring på nettet istedet?

Les også: Blogging like lønnsomt som å eie og drive kafé, bare uten gjeld og risiko

Hvor mange småbutikker, kiosker, kafeer, barer har du sett som har kommet og gått i nærområdet ditt i løpet av ditt liv? Det er ingen hemmelighet at det å drive et fysisk utsalgssted er svært krevende, dette er også grunnen til at så mange forsvinner etter noen få år. Store kostnader for leie av lokale, innkjøp av varelager, markedsføring, lønn, revisor osv gjør at marginene blir små. Eieren av lokalet tjener penger, markedsføreren tjener penger, de ansatte tjener penger, revisoren tjener penger, mens eieren av butikken selv gjerne ikke bare blir sittende igjen med småkroner, men kanskje til og med også må inn med mer penger og ta opp ytterligere lånn for å holde virksomheten i live de første årene. I mine øyne må du nesten være litt gal eller ha en helt fantastisk genial idé for å starte en vanlig butikk i dag.

Les også: Hvordan tjene penger på blogging

Hvorfor skal du leie lokale, kjøpe inn varelager og ta stor risiko for å prøve å tyne ut små marginer på å nå ut til de som bor i en liten radius rundt dette lokalet når du kan nå ut til en hel verden via internettet? Du kan til og med få andre til å ta risikoen og også få andre i lavkostland til å gjøre den delen av jobben du ikke selv ønsker å gjøre eller har kompetanse til å gjøre. Med litt kreativitet så finnes det knapt noe som ikke kan gjøres på nett.

 

The critical ingredient is getting off your butt and doing something. It’s as simple as that. A lot of people have ideas, but there are few who decide to do something about them now. Not tomorrow. Not next week. But today. The true entrepreneur is a doer, not a dreamer – Nolan Bushnell

 

Anbefalt – «The $100 startup» av Chris Guillebeau

For et par år siden møtte jeg Chris Guillebeau, forfatteren bak en av mine favorittbøker «The $100 startup». Han var i Bergen, og Norge, for å feire ikke bare 35årsdagen sin, men også det siste landet på listen. Han hadde vært i alle land i verden og Norge var det siste landet igjen! Dette er en inspirerende mann som virkelig vet å utnytte de fantastiske mulighetene vi har i dag til å leve av egen lidenskap. I denne boken vil du møtte mange som har gjort hobbyene sine om til lønnsomme foretak uten å ta noen stor risiko og uten å måtte investere store summer eller å si opp jobben for å komme i gang (selv om det ble sluttresultatet for mange), derav navnet på boken. Noen hundrelapper kan være nok til å komme i gang.


Kjøp boken her:


 

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now. – Kinesisk ordtak

 


2 hendelser på “Du trenger ikke å si opp jobben – prøv deg som hobbygründer først”

 1. Dette er så sant. Blir så stresset når jeg hører folk fortelle om sitt nye kontor uten at de har reelle inntekter. Nei, støtte fra innovasjons norge telles f… ikke! Skjønner meg ikke på folk som fokuserer på statsstøtte og leie av flashy kontorer fremfor kontantstrømmen, da det er den som teller. Bra innlegg og et fint spark i rumpa på alle som sitter på gjerdet. Just do it baby!

 2. B. Fossevik

  Man trenger ikke leie kontor nei hvis man driver business på nettet. Man kan jobbe hjemmefra, fra hytte eller benytte ulike kaféer og offentlige rom for variasjonen skyld.
  Og for å ha litt mennesker rundt seg når man ønsker det. Det blir så mange valgmuligheter ved å kunne drive for seg selv via nettet.

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen