Coachingskolen del 1: Første skoledag – Hva er coaching?

Etter en kort feiring med champagnekork i taket, var det ingen tid å miste. Flybilletter ble bestilt i rekordfart og kun dager senere var jeg i Oslo og min første skoledag ved Erickson Coaching Nordic.  

 Jeg går inn i kurslokalet og kjenner straks igjen den spennende kriblende følelsen som jeg har hatt ved alle mine første skoledager opp gjennom livet. Spent på alle de nye personene jeg kommer til å bli kjent med og spent på alt jeg skal komme til å lære. Jeg tar på meg navneskiltet og setter i gang minglingen. Hilser på den ene etter den andre, ulike aldre, ulike kjønn, ulike bakgrunner, men alle tolv samlet for å lære det samme.  Nysgjerrigheten er der, men tiden strekker ikke til, det ringer inn. Ja, bokstavlig talt. For lengst frem i lokalet står Jan Georg som er daglig leder ved Erickson Coaching og ringer i en bjelle. Vi setter oss ned på stolene som former en U rundt Jan Georg. Vi er i gang.

Med notatblokken på fanget og en ivrig penn i hånden følger jeg med så godt jeg kan mens Jan Georg flyr frem og tilbake foran oss og bruker hele kroppen for å få frem og illustrere poengene sine. Han tusjer ned store arktavler med verdifull materiale, store ark som i løpet av helgen skulle tapetserte hele kurslokalet. Hva er egentlig coaching, en coachende væremåte og en coachende lederstil? Hvordan foregår en god coachingsamtale? Hvordan kan en få frem det egentlig målet til fokuspersonen og forstå at det er dette vedkommende virkelig ønsker? Hvordan danne en god atmosfære som tillater en avslappet og nyttig samtale? Hvordan lede fokuspersonen inn på å finne egne oppgaver til å nå sine mål? Hvordan bruke åpne spørsmål? Hvordan kvalitetsjekke målene med målkonkretisering? Svaret på disse spørsmålene og mye mye mer, fikk vi servert gjennom to intense kursdager, gjennom undervisning, demostrasjoner og øvelser. Spørsmål du som leser nok også vil få svar på etter hvert her på Målbevisst.no. Og siden jeg ikke makter å komprimere alt i et innlegg, så begynner jeg likegodt med det første og kanskje viktigste spørsmålet:

 

Hva er coaching?

Gjennom hele konkurransens løp og ikke minst etter det ble klart at jeg ble vinneren av coachingkonkurransen, har jeg fått spørsmålet; Hva er egentlig coaching? Hva gjør en coach? Et spørsmål som ofte ble servert sammen med egne oppfatninger av hva coaching var. Overraskende mange trodde at jeg nå skulle bli en som hjalp gutter med å sjekke damer. Andre hadde oppfatningen om at en coach var en slags personlig trener eller en leder. Det verste var kanskje at mitt svar på disse spørsmålene ikke var noe særlig bedre, for jeg hadde selv ikke en krystallklar formening om hva en coach egentlig var, jeg visste bare at jeg ville bli det! Jeg visste at jeg ville hjelpe andre, men også meg selv, i å danne personlige mål som virkelig betyr noe. Jeg ville hente frem potensialet i både meg selv og andre og det er det coaching var og er i mitt hode. Så coaching hadde nok passet inn både til å hjelpe gutter med selvtillit og sjekke damer, hjelpe noen med et treningsmål eller å få frem potensialet i sine ansatte, men det definerer altså ikke coaching i seg selv.

Coaching kommer av det ungarske ordet kocsiszeker, ifølge boken «Profesjonelle dialoger» som er pensum for oss og skrevet av blant annet Jan Georg selv. Dette ordet betyr «En vogn fra Kocs» som var vogner som var kjent for å frakte mennesker trygt og komfortabelt fra et sted til et annet. Og det gjenspeiler i stor grad det en coach gjør, hvor samtalestrukturen og rammen former vognene som frakter fokuspersonen fra et sted til et annet, og helst da et sted nærmere deres drømmer og mål. En vanlig definisjon av coaching er følgende: 

«Coaching er en forandringsprosess der den enkelte person, gruppe eller team selv tar ansvar for sin egen utvikling og suksess»

 Det som skiller en coachingsamtale fra de aller fleste andre samtaler er at fokuspersonen, altså den som blir coachet, har den fulle og hele oppmerksomheten. En coachingsamtale er altså en rådgivningsfri samtale hvor 100 % av fokuset ligger på personen som blir coachet. Det er fokuspersonen selv som skal finne frem til egne ressurser i problemløsningen og finne egne løsninger for å komme nærmere målet sitt. Coachen skal ved å være fullstendig tilstede og med ekte nysgjerrighet lede fokuspersonen til å hente frem disse resurssene gjennom ulike samtaleverktøy og gode åpne spørsmål.

 

Veien videre

Med første kurshelg unnagjort, er det med spenning jeg ser frem til den videre ferden gjennom coachingutdannelsen. I alt består utdannelsen av fire moduler som sammen utgjør faget «The Art & Science of Coaching». Etter bestått eksamen i modul 4 sammen med krav om blant annet 25 coachingtimer av egne kunder, 15 coachingtriader (elevene øver coaching med hverandre) og bokrapport blir jeg en sertifisert Erickson Coach. Du kan lese mer om de ulike modulene her. Den første coachingtriaden, eller kvartetten i vårt tilfelle, skal jeg ha allerede på mandag og torsdag, hvor vi over Skype skal etter tur coache hverandre, mens de andre observerer og kommer med tilbakemelding.

De fire modulene i TASC:

 • Modul 1: Visjonen
 • Modul 2: Veien
 • Modul 3: Kjernen
 • Modul 4: Mestring

Ettersom jeg kombinerer coachingutdannelsen med ny jobb vil jeg komme til å måtte bruke litt tid på å komme meg gjennom modulene, men heldigvis er Erickson Coaching fleksible på gjennomføringen. Uansett ser jeg frem til neste kurshelg i Oslo allerede 14-16 september med stor spenning, hvor vi går videre med modul 1b.

Hva er din erfaring av coaching og hvordan ser du for deg at en god coach er?


Anbefalt bok om emnet


7 hendelser på “Coachingskolen del 1: Første skoledag – Hva er coaching?”

 1. Jeg har ingen personlige erfaringer med coaching, men hvis jeg skulle ha skaffet meg en coach, hadde jeg lagt vekt på følgende:

  * At coachen kunne vise til egne gode resultater.
  * At coachen hadde evne til å pushe meg til å yte mer enn jeg ellers ville ha gjort.
  * At coachen kunne hjelpe meg med å se ting på nye måter og hjelpe meg med å utvikle min kompetanse.

  Jepp, en slik coach kunne jeg tenke meg. 😉

  1. Det høres ut som en god coach 🙂 Men en coach av den definisjonen her, ville nok ikke pushet deg til å yte mer, han ville få deg selv til å pushe deg selv til å yte mer 😉

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen