Det viktigste spørsmålet å stille seg for å finne den sanne meningen bak målet

viktigste spørsmål å stille seg meningen bak målet

Foto: Austin Distel / Unsplash

En av de mest verdifulle lærdommene jeg tok med meg fra coaching-kurset var dette ene enkle spørsmålet – «Hvorfor?»

Les også: Hvordan sette gode mål som er som skapt for å oppnås

Det er ikke vanskelig å komme på mål å sette seg. De fleste går rundt med mange tanker om hva de ønsker å oppnå i livet og har ikke vanskeligheter med å komme på mål. Derimot kan det være vanskelig å velge hvilke mål en skal fokusere på. Det er her dette enkle men så verdifulle spørsmålet kommer inn i bildet, nemlig «Hvorfor?»

Det er ikke noe revolusjonerende med dette spørsmålet, men likevel har jeg sett gang på gang hvordan dette spørsmålet kan snu opp ned mål og finne den sanne meningen bak målet og hvorfor en egentlig ønsker det. De fleste vil kunne oppleve at målet egentlig bare skjuler et dypere og større behov eller ønske i livet. At målet de har satt seg ofte bare er mer et overfladisk symptom på noe som egentlig ligger dypere. Dermed kan dette ene spørsmålet alene hjelpe til å omformulere målet til å bli mer meningsfylt for deg.

Det er nemlig ikke uvanlig at en setter seg mål som en tror er ønsker veldig sterkt, men som fort viser seg å være en påvirkning fra andre, et ønske om å bli sett og anerkjent av andre rundt seg. Kanskje kan dette være å oppnå suksess, rikdom, karriere, eller andre materielle ting som er målet, men som egentlig bare innerst inne er et ønske om å bli sett og ikke føle seg ensom. Da kan veien til å oppnå det å bli sett og ikke føle seg ensom egentlig oppnås på veldig mange enklere måter enn det å slite seg ut og jobbe beinhardt for noe som egentlig bare oppfyller disse ønskene på en overfladisk måte.

Det hele fungerer akkurat slik du antagelig allerede tenker; Når du har satt deg et mål du ønsker å oppnå. Så still deg spørsmål «Hvorfor ønsker jeg å oppnå dette?». Skriv ned det du kommer på som kan være grunnen til at du ønsker å oppnå målet. Men det stopper ikke der. Når du har skrevet det ned, så still spørsmålet en gang til, men denne gang til det du skrev ned. «Hvorfor er det så viktig for deg?», igjen skriv ned det som dukker opp hos deg. Og slik kan du fortsette «Hvorfor er det så viktig for deg da?». For hver gang du spør vil du kunne oppleve å komme ned i et dypere lag av hva som egentlig driver deg og hvilke ønsker du egentlig har i dypet hos deg selv.

Et eksempel fra virkeligheten. En klient jeg coachet en gang hadde dette målet «Å bli den beste innen sitt «ikke navgitt yrke» i byen og bli leder i sin egen bedrift». Et ganske så ambisiøst mål med andre ord. Så jeg spurte det naturlige spørsmålet «Hvorfor er det så viktig for deg å bli best i ditt yrke?«. Han så først rart på meg, men så svarte han «Man må jo alltid gjøre sitt ytterste og beste, det gir meg mye å kunne utvikle mitt maksimale potensial». Igjen, jeg spør «Men hvorfor er det viktig for deg å alltid gjøre ditt beste og størst potensial«. Noe irritert svarer han «For å oppnå suksess vel, hvem drømmer vel ikke om rikdom og suksess?». Og det fortsatte… «Men hvorfor er det så viktig for deg?» – » – «For å bli anerkjent og sett på som et forbilde?», «Hvorfor?», «Hmmm.. Kanskje det er for å bli anerkjent av min far». «Hvorfor?». «Fordi han aldri var tilstede når jeg var barn og så meg kun når jeg fikk ting til». Der har vi det! Mannen holdt på å gå akkurat i samme felle som sin far. Han var på vei inn til en livsstil som ville krevd at han jobbet beinhardt og var borte fra sine barn for å oppnå å bli sett av sin far som var borte fra han når han var barn. Dette ble en stor åpenbaring for han og målet endret seg raskt til å «Være den beste faren jeg kan være for mine barn». Jobben og suksessen ble plutselig sekundært (Men skal sies at han likevel gjorde det mer enn godt nok, det var nok ganske lettene å ikke jobbe med streben hengende over seg.

Skroll til toppen