De tre motivasjonene som virkelig gir deg drivkraft

kraftfull motivasjon

Photo by rawpixel on Unsplash

Vi har alle perioder i livet hvor vi ikke klarer å holde oss til planen. Hvor motivasjonen er fraværende og vi ikke er spesielt giret på det vi egentlig vet at vi trenger å gjøre. Her trengs det motivasjon!


Dette innlegget er en oversettelse og med egen utvidelse av et innlegg om motivasjon fra bloggen Zenhabits.net, opprinnelig skrevet av Leo Babauta (Oversatt og gjengitt med tillatelse). Originalinnlegget kan du finne her.


Det er tre motivasjoner som jeg har funnet er virkelig kraftfulle:

 • Døden – Å huske på at du har begrenset antall dager i livet
 • Kjærlighet – Å huske på hvem du gjør dette for
 • Lek og utforsking – Ren nysgjerrighet,  ha det gøy, eventyr og utforsking

Hvis du i tillegg klarer å kombinere alle disse tre vil du bli ustoppelig. La oss grave litt i hvordan du kan ta i bruk disse motivasjonene.

Døden – Huske at du har begrenset med tid

Buddhistene, Stoisistene og samuraiene mediterte alle om døden. Dette er et kraftfullt aspekt å meditere på. Det minner deg om at tiden er flytende og at vi til syvende og sist har et begrenset antall dager. Det minner om å gi slipp på det uviktige og få ræven i gir!

Les også: Hvordan meditere

“Meditation on inevitable death should be performed daily. Every day when one’s body and mind are at peace, one should meditate upon being ripped apart by arrows, rifles, spears and swords, being carried away by surging waves, being thrown into the midst of a great fire, being struck by lightning, being shaken to death by a great earthquake, falling from thousand-foot cliffs, dying of disease or committing seppuku at the death of one’s master. And every day without fail one should consider himself as dead.” ~ Hagakure: Book of the Samurai

Å meditere om døden høres kanskje grusomt og deprimerende ut, men det er både befriende og veldig motiverende. Hvis du visste at du bare hadde én måned igjen å leve, så ville du kuttet ut alle uviktige distraksjoner og tidssløsende tull øyeblikkelig og fokusert på det som virkelig er viktig for deg. Hva hvis du bare hadde ett år igjen å leve? Eller fem år? Hva ville endret seg for deg.

Les også: Ditt liv satt i et perspektiv

Det kan også være så enkelt som å minne deg selv om at en dag forsvinner om gangen, en Zen kveldsmeditasjon går slik:

Let me respectfully remind you Life and death are of supreme importance. Time swiftly passes by and opportunity is lost. Each of us should strive to awaken. Awaken. Take heed. This night your days are diminished by one. Do not squander your life. – Zen evening gatha (chant)

Noen Buddhister mediterer om døden og forestiller seg og visualiserer hvordan deres liket råter, fem ganger om dagen.

For meg, er dette så enkelt som å minne meg på:

 1. Jeg kommer til å dø. Dette er bare noe jeg må akseptere. Det er befriende idet jeg har akseptert dette.
 2. Mine tid er begrenset. Hva ønsker jeg å gjøre med den tiden jeg har?
 3. Jeg kan dø akkurat nå. Hvordan ønsker jeg å leve? Hvordan ønsker jeg å være mot andre slik at jeg kan føle fred om jeg skulle dø i det neste øyeblikk?

Dette hjelper meg å være bedre mot andre, fordi det er slik jeg ønkser å leve. Og det hjelper meg å fokusere på meningsfulle aktiviteter som jeg virkelig bryr meg om, fordi det er mer viktig enn min egen komfort og distraksjoner.

Kjærlighet – Huske hvem du gjør det for

Det finnes mange mulige motivasjoner for å gjøre arbeidet som skal til, fra penger til å leve det livet du ønsker, til å gjøre deg selv mer komfortabel og lykkelig, til å gjøre noe for andre, noe større enn deg selv. Hver handling du gjør kan være trigget av mange ulike kombinasjoner av motivasjoner.

Men jeg har funnet at det å gjøre noe for noen du dypt og inderlig bryr deg om er en veldig kraftfull motivasjon og det å meditere om dette kan virkelig få deg motivert til å gjøre det som skal til. 

Hvorfor gjør jeg det arbeidet jeg gjør? For penger og status? Nei, jeg gjør mitt arbeid for et par viktige grunner:

 1. Familien – Jeg ønsker å være mannen som min kone og mine barn ser opp til, en modell i verden de kan bruke som eksempel på hvordan leve. Det betyr ikke at jeg er perfekt, men det betyr at jeg ikke skal sky unna frykt og ubehag, og hvis jeg gjør at jeg kan lære av denne erfaringen. Jeg trenger ikke å være et supermenneske, men jeg kan streve etter å være kjærlig mot meg selv, modig, tillitsfull. Jeg tenker på min kone og barn og innser at jeg ville gjort hva som helst for dem og at de betyr mer for meg enn litt ubehag.
 2. Leserne – Dere lesere. Jeg tenker på dere hele tiden. Hvordan dere strever med motivasjon og endringer, kaos og vanskeligheter, akkurat som meg. Vi er sammen om dette. Jeg ønsker derfor av hele mitt hjerte å jobbe med dette, av kjærlighet til mine lesere.

Mediter om de du virkelig bryr deg om. Finn en plass i ditt hjerte hvor du føler dyp kjærlighet til dem. Finn en styrke i ditt hjerte som er kraftigere og mer betydningsfull enn dine egne følelser om å sitte fast og ikke ønske å gjøre noe. De fortjener at du reiser deg. Dette vil kunne være en kraftfull motivasjon.

Lek og utforsking – Husk å ha det gøy

Å meditere om døden kan høres veldig alvorlig ut. Å meditere om dine kjære kan også føles litt alvorlig. Det er viktig å også ha det litt gøy, med litt lek og utforsking

Jeg har funnet ut at de fleste mål og planer er vanskelig å holde i lengden hvis det kun er alvor, hvis det er kjedelig og det føles som en plikt. Kanskje sitter du fast nå i et prosjekt som føles på denne måten.

Det som forvandler et slikt prosjekt er å fylle det med:

 • Utforsking
 • Nysgjerrighet
 • Spenning
 • Oppdagelse
 • Eventyr
 • Morro
 • Humor
 • Utfordring
 • Lek

Forståelig nok, kommer ikke alt til å være gøy, spennende og full av eventyr. Men det er mulig å dra inn elementer av dette inn i de fleste oppgaver. Her er noen eksempler:

 • E-post og meldinger – Gjør det til en utfordring å behandle så mange e-poster fra innboksen som mulig på en gittt tid, f. eks 20 minutter. Du kan også bringe litt humor og glede inn i e-postene du skriver (Når det er innafor)
 • Personlig økonomi – Gjør det til en utfordring å få gjelden din så lav som mulig eller å investere så mye som mulig dette året. Eller å kutte ned på så mye unødvendig forbruk som mulig. Lag en graf og bli giret på å forme den videre utviklingen.
 • Skrive en bok – Se på det som en utforsking av det ukjente, et eventyr hvor du tar deg selv og leseren inn i ukjent terreng. La nysgjerrigheten din få deg til å virkelig fordype deg selv i skriveprosessen.
 • To-do listen – Istedet for å se på det som en liste med plikter og oppgaver. Se på hvert punkt som en ny utfordring som du må løse! Eller en mulig til å vokse på oppgaven. Være nysgjerrig og åpen for hvert punkt, plutselig tar det deg en retning du aldri hadde tenkt på før.

Som du kan se, å bringe litt lekenhet og utfordring, nysgjerrighet og eventyr inn i en oppgave, kan du forvandle oppgaven til noe motiverende. Det blir mer moro, mer om å lære, vokse og oppdage, noe som er mye mer motiverende enn en kjedelig plikt.

Tre kraftfulle tips for motivasjonen

De tre kraftfulle motivasjonene over kan potensielt endre livet ditt. Her er noen ekstra tips som kan hjelpe deg med motivasjonen i hverdagen:

 1. Vær uthvilt – Hvis du er sliten, er det hardt å finne motivasjon. Slutt å være sent opp med PCen eller seende serier på TV. Gi deg heller mer god hvile. Du vil bli mye mer motivert når du er uthvilt.
 2. Finn stillhet – Hvis livet ditt er full av travelhet og konstant bevegelse og du hele tiden gjør noe, da vil du få det vanskelig å fordype deg i noe eller bevege deg inn i nødvendig ubehag, hvis vanen er å hele tiden distrahere deg selv. Istedet, dra deg selv ut og finn et stille sted. Eller bare sitt stille midt i all støyen rundt deg. Dette hjelper deg å komme tilbake til oppgaven med den dype intensjonen som lett forsvinner i støyen.
 3. Start smått – Hvis du ønsker å bestige et fjell, ikke prøv å bestige hele fjellet med en gang. Bare ta det første steget. Det kan føles selvsagt å ta et første lite steg, men ikke undervurder kraften av dette. Har du en hel bok å skrive, fokuser på å skrive det første avsnittet. Les også: Den fantastiske effekten av bittesmå vaner over tid

Hvis du implementerer disse tre motivasjonen og de tre kraftulle tipsene, så har jeg ingen tvil i verden at du kan bevege både fjell og gå gjennom vegger for å nå dine mål. Hvis det føles overveldende, så bare start smått og ta det minste første steget. 

Dette innlegget er en oversettelse og med egen utvidelse av et innlegg om motivasjon fra bloggen Zenhabits.net, opprinnelig skrevet av Leo Babauta (Oversatt og gjengitt med tillatelse). Originalinnlegget kan du finne her.

Skroll til toppen