To unge menn på ekspedisjon mot nordpolen

Etter noen travle uker er de siste forberedelsene på plass. I dag begir de to unge NTNU-studentene Lars Mangerud Flesland og Kristoffer Glestad seg ut på sin livs ekspedisjon. Målet; Å være yngst og raskest til nordpolen uten assistanse eller etterforsyninger.

Les også: Yngst og raskest til Nordpolen (DN.no)

I dag står Lars (25) og Kristoffer (24) klare på startstreken. En startstrek som befinner seg på et kaldt og øde sted helt nord i Canada. Hele det siste året har gått med til å forberede seg til akkurat dette øyeblikket og den krevende ekspedisjonen de har foran seg. Og selvom det skal kunne sies at et stort mål allerede er nådd ved at de har kommet seg til startstreken, så gjenstår den mest krevende delen og det største målet – å gjennomføre ekspedisjonen til nordpolen og bli de yngste og raskeste i historien.

Ekspedisjonen vil starte på Ellesmere Island i Canada, som befinner seg 775 kilometer fra polpunktet i luftlinje. Men med drivis helt ytterst vil avstanden i realiteten være betraktelig lenger (Opptil 1000 km). Ekspedisjonen vil foregå på ski uten assistanse eller etterforsyninger, en ekspedisjon som bare 45 mennesker har gjennomført før dem.

Til vanlig er Lars og Kristoffer studenter ved NTNU i Trondheim, men har tatt permisjon fra studiet dette året for å forberede seg til ekspedisjonen. De har bodd på familiegården til Kristoffer, hvor de har hatt fulltidsjobb med å trene, planlegge, forberede seg og ikke minst å jakte på sponsorer. Sistnevnte har vært en av de virkelig store utfordringene ifølge Lars, ettersom eksepdisjonen har en relativt høy prislapp. Bare i depositum for en eventuell redningsaksjon måtte de legge 600 000 kroner på bordet.

Med en enorm sult på å nå drømmen om nordpolen, med en like enorm og målbevisst innsats det siste året og med litt hjelp fra sponsorer som blant annet Subaru, Multiconsult og Powel og gode råd og tips fra andre norske polfarere så står nå altså Lars og Kristoffer klare på startstreken. Så da gjenstår det bare å ønske dem alt hell og lykke til! Dette  klarer dere gutter!

Oppdatering 19.03.2014: Lars og Kristoffer ble tirsdag fløyet ut fra polisen etter å ha fått frostskader på beina. Som Lars Ebbesen, leder for hjemmebasen, sier; «De følte de hadde forberedt seg maksimalt godt og taklet skruisen og utfordringene. De var akkurat kommet inn i hva de karakteriserte som maksimal blanding av tålmodighet og fremdrift. Men på ekstremturer som dette er marginene ørsmå. Man ligger å ’pusher’ oppunder grensene for hva både kroppen og erfaringen tåler.» Les mer: Forfrøs tærne og måtte avbryte Nordpolen-ekspedisjon (NRK)


Les også: Norwegian North Pole team talking to ExWeb from the high Canadian Arctic (Explorersweb)

Norpolekspedisjonen 2014

(Klikk på kartet for større versjon og ruteforklaring)

  • Ekspedisjonen starter på Ellesmere Island (Canada) 775 km i luftlinje fra polpunktet.
  • Målet er å gjøre unna turen på 40 dager uten assistanse eller etterforsyninger
  • Kun 45 mennesker har greid denne turen før dem (Les mer)
  • Budsjett på omtrentlig 1,4 millioner kroner (Hvorav 600 000 kr i depositum for eventuel redningsaksjon)

Følg med på ekspedisjonen


Skroll til toppen