Slik får du mer hell og flaks i livet

Foto: © 3355m | Dreamstime

Så lenge jeg kan huske har jeg blitt betegnet som en levende «Fetter Anton». Flaksen ser ut til å snuble over meg og uansett hvor jeg går og hva jeg gjør. Og der hvor andre bekymrer seg så bare ordner alt seg for meg, alltid, og gjerne med noko attåt. Er det noe å vinne så vinner jeg det. Har jeg mistet lommeboken så dukker den opp igjen med noen hundrelapper ekstra. Okei, den siste der stemmer ikke. Men det virker nesten som om folk rundt meg tror det er slik jeg har det. Men jeg har en liten hemmelighet, og den skal jeg avsløre i dette innlegget. Flaks er nemlig ikke bare ren tilfeldighet, du kan selv styre hvor mye flaks du vil ha inn i livet ditt! Lett for meg å si ikke sant? Jeg har jo så mye flaks, men les videre.

Det virker å være allment akseptert at flaks bare er ren tilfeldighet og at noen personer rett og slett bare er veldig heldige. Faktisk virker det som om de heldige tilfeldighetene rammer de samme personene om og om igjen, mens de uheldige får servert sine uheldige tilfeldigheter om og om igjen. Men selvom flaks har mye med tilfeldigheter å gjøre så er det også så mye mer. Flaksen ligger i hodet ditt!

Flaksen ligger i hodet ditt

Så hva mener jeg med at flaksen ligger i hodet ditt? Vel, for at hjernen din skal takle den enorme mengden med informasjon som du blir bombandert med hvert eneste øyeblikk så har den utviklet en unik evne til å filtrere denne infromasjon slik at kun det som er vesentlig for deg slipper til. Med andre ord, du vil ignorere det aller meste rundt deg bortsett fra akkurat det du fokuserer på enten det er bevisst eller underbevisst. Tar du blikket ditt opp nå og ser deg rundt i rommet og teller antall røde ting du ser så er jeg sikker på at du finner mange. Men hvis du nå lukker øynene, så vil du neppe ha noen anelse om hvor mange blå ting som er i rommet. Så hva har dette med flaks å gjøre? For å si det veldig enkelt, hvis du ikke ser at det ligger en hundrelapp på bakken foran deg, så vil du heller aldri oppleve at den lå der. Mens nestemann gjerne plukker den opp og snakker med sine venner om hvor flaks han hadde denne dagen. (Dette er veldig reelt, se videoen i dette innlegget).

I boken «The Luck Factor» har Richard Wiseman undersøkt hva som gjør at noen er heldigere enn andre. Her kommer han blant annet frem til at de som tror de har mye flaks også har mye flaks og de som er avslappet oftere legger merke til flere positive muligheter. De som er mer anspent og bekymret vil i mindre grad legge merke til disse mulighetene og gjerne også fokusere mer på det negative, noe som også gjør at de legger merke til mer negative ting.

 

«The hardets thing to do is to see what is right in front of your eyes.» – Johann Wolfgang von Goethe

 

Du blir altså rammet av utallige tilfeldigheter hver eneste dag, men vil kun legge merke til noen få brøkdeler av disse. Har du et mål du fokuserer på eller noe du ønsker å oppnå er sjansen stor for at du vil legge merke til muligheter relatert til dette. Et veldig godt eksempel på dette jo at jeg etter jeg startet Målbevisst.no og virkelig fikk interesse for personlig utvikling, tilfeldigvis la merke til en konkurranse bare timer før fristen hvor jeg kunne vinne en coachingutdannelse. Noen måneder før hadde jeg trolig ikke klikket meg inn på dette eller sett den i det hele tatt. Nå er jeg midt i coachingutdannelsen. Det var da voldsomt til flaks jeg har.

Eksperiment: Hemmeligheten bak flaks

 

Flaks er også et spørsmål om perspektiv

Hvis du snakker med to personer som begge har havnet i hver sin bilulykke og begge disse personene har fått akkurat de samme skadene, la oss si brukket rygg og trolig blir sittende i rullestol resten av livet. Hvis du spør disse to personene om hvordan ulykken har påvirket livene deres så vil du fort kunne få to vidt forskjellige svar. Person 1 vil gjerne snakke om hvor uheldig hun var som var på feil sted til feil tid. Hvordan livet har endret seg totalt i negativ retning. Alt hun nå går glipp og ikke lenger er i stand til å gjøre. Person 2 er overlykkelig over å være i livet og regner seg selv som utrolig heldig. Bilulykken gav et helt nytt perspektiv på livet. Og de nye hindringene er kun små utfordringer i forhold til livet som er blitt gitt i gave på nytt. Akkurat samme ulykke og skader, men altså en med utrolig uflaks og en med utrolig flaks. Begynner du å se tegningen jeg prøver å tenge her?

Når alt bare ordner seg for meg, så er det ikke fordi det ordner seg så mye mer for meg enn noen andre. Men jeg fokuserer på at det vil ordne seg, der andre er opptatt med å bekymre seg for om det kanskje ikke vil ordne seg. Hvis det ikke ordner seg for meg, vil du ikke høre særlig mye om det, mens andre gjerne bruker noen uker på å fortelle alle rundt seg om hvor uheldige de er. Derfor hører du bare om alt som ordner seg for meg og assosierer meg også med det, tydeligvis.

«Luck is believing you’re lucky.» – Tennessee Williams

 

Slik får du mer flaks i livet

Jeg merker at jeg kunne ha skrevet mye mer om dette temaet her, da dette er noe som fanger opp noen av de mest interessante aspektene med menneskelig psykologi og hvordan hjernen fungerer. Men hvis du er interessert i å lese mer så anbefaler jeg virkelig boken «The luck factor» av Richard Wiseman, ihvertfall hvis du ønsker deg mer flaks i livet.
Basert på min kunnskap om flaks, og med det jeg har gjort selv for å øke flaksen i mitt liv (med veldig stort hell), så har jeg følgende tips og råd å komme med om du ønsker mer flaks i livet ditt:

  1. Legg merke til omgivelsene. Tren deg på å fokusere på ting du ellers ikke fokuserer på. Vær mer tilstede og mer bevisst på det som skjer rundt deg. Mulighetene dukker opp hvor du minst venter det og det må ofte en trent hjerne til for å legge merke til at det i det hele tatt er en mulighet.
  2. Fokuser på det du ønsker deg i livet. Sett deg et mål. Det er helt utrolig hvor mye du plutselig vil legge merke til som er relatert til det du ønsker deg.
  3. Grip mulighetene. Det hjelper ikke om allverdens muligheter dukker opp i fanget ditt om du ikke griper dem. Når muligheten dukker opp, ikke nøl! Hopp i det før du rekke å tenke.
  4. Forvent å være heldig. Forvent å vinne.
  5. Øk sjansene dine. Vil du vinne i konkurranser, så må du også delta i dem. Jo flere du deltar i, jo større sjanse for å vinne.
  6. Gjør din uflaks om til flaks. Når du føler at du har vært uheldig. Finn det positive i det. Har du vært i en bilulykke og har livet i behold? Flaks for deg!

Vil du teste flaksen din? Delta i konkurranser på nett. Les mer i «Hvordan vinne i konkurranser på nett«


Les mer om hvordan du kan øke flaksen din:


Skroll til toppen