Planlegging er nøkkelen

Foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

Alle drives vi av et indre ønske om å oppnå noe, og dette kan være seg hva som helst. Kanskje er det økonomisk uavhengighet, kanskje er det en ny bil, kanskje er det en oppussing eller kanskje er det et friår som man kan bruke til å reise.

Ønskene våre kan, om vi arbeider hardt, bli en realitet – selv om dette for mange høres ut som en klisje. Det dreier seg om å være bevisst sine mål, planlegge veien frem til det gjeldende målet og deretter jobbe knallhardt for å komme dit man måtte ønske. Man kan saktens sitere skuespilleren Shia LaBeouf i hans motivasjonstale på YouTube: Just do it!

Steg for steg

Opp og fram. Det er mantraet vi lærer fra vi er små barn. De oppvoksende generasjonene er kanskje de som blir oppmuntret mest til å tro på seg selv, og som kanskje har den største fallhøyden. Det er ikke måte på hva de kan klare å få til, og det er ikke måte på hvor lett det hele vil bli.

Dette er en skummel utvikling, og det vet alle vi som er voksne. Det er én eneste sannhet som gjelder om man vil oppnå det man innerst inne ønsker: man må arbeide knallhardt. Det er ingenting som kommer gratis.

Ønsker man seg for eksempel en ny båt, så må man planlegge hvordan man skal skaffe seg finansiering til denne. Man må finne ut hvordan man kan skaffe seg det aktuelle lånet så billig som mulig. Da kan en megler som f.eks. Lånemegleren.no (Eks. eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-.) være løsningen på problemet. Man er nødt til å tenke rasjonelt og man må ta de stegene som kreves for å komme dit man ønsker å være.

Steg for steg er stikkordet. Hvem her i landet går ikke rundt med et ønske om å bli millionær? Det er klart alle ønsker det, men dithen går det ingen snarveier – det er helt sikkert. Hvordan kan man komme dithen at man én dag kan se at det står 1 million kroner på kontoen? Jo, man må begynne å spare.

Alle kan klare å bli en millionær, men dette gjør man må å gå skritt for skritt. Spinking og sparing er det som gjelder, og man kan fr eksempel ved hjelp av fondssparing komme raskere til målet enn hva man kunne forestilt seg.

Tenk langsiktig

Hemmeligheten med å komme dit man vil er at man må heve blikket og se mot horisonten. Det er kun på denne måten man klarer å overkomme hindrene som ligger på veien frem mot det ultimate målet. Dette hjelper deg som menneske å tenke langsiktig, og langsiktig tenking er en sentral del av dét å planlegge godt.

Hvis man ser for kort frem i tid og kun tar dag for dag vil dette være en hemsko som vil være til hinder for det overordnede målet. Det handler om å gjøre de strategisk viktige og riktige valgene som over tid vil føre til at man lykkes med det man ønsker. I dag har vi en oppvoksende generasjon som kalles for millenniumsgenerasjonen, og dette er mennesker som ble født fra midten av 80-tallet og frem til midten av 90-tallet.

Disse menneskene har noen spesielt negative/utfordrende egenskaper, som i bunn og grunn ikke er deres egen skyld. De er oppdratt, som vi tidligere nevnte, til å tro at de kan få alt de ønsker og oppnå alt de ønsker uten å måtte gjøre noen særlig innsats for å komme dit de ønsker. Det høres kanskje merkelig ut, men vi skal forklare dette nærmere i denne artikkelen. Som vi har gjentatt flere ganger: det handler om perspektiv, planlegging, skritt for skritt og langsiktighet.

Millenniumsgenerasjonen

Det sies at man lærer mest med å bruke eksempler, og vi skal gjøre nettopp dét her nå. Millenniumsgenerasjonen er et prakteksempel på hvordan man ikke skal tenke for å komme dit man ønsker å komme.

Kort fortalt: foreldrene til millenniumsgenerasjonen har lært dem at de kan få alt og oppnå alt med en minimal innsats. Et av de mest kjente kjennetegnene til denne generasjonen er utålmodighet. Utålmodighet er uten tvil en av de største hindrene for å komme dit man ønsker, og vi skal forklare dette videre.

Generasjonen har vokst opp i verden med umiddelbar tilfredsstillelse: Vil de kjøpe noe går de på nettbutikken. Vil de se en film så logger de på en streamingtjeneste uten å måtte sjekke når filmene går på kino eller TV. Vil de se en TV serie så trenger de ikke å vente med å se episodene uke etter uke – de samler dem opp og fråtser alt i én smell. Altså; umiddelbar tilfredsstillelse.

Vil de gå på en date? De trenger ikke engang å lære seg hvordan man går på en date, og lære seg hvordan man på keitete vis sier ‘heeeei’. Man trenger ikke å føle seg ukomfortabel, man sveiper rett og slett bare til høyre, og plutselig er man en hingst! Alt man vil ha kan man få nærmest på øyeblikket. Unntaket gjelder en lykkelig jobbsituasjon og sosiale relasjoner, for i de tilfellene finnes det ingen app. Dette er trege prosesser som krever tid og innsats, og som samtidig er ukomfortable og rotete.

Typisk for disse menneskene i jobbsituasjonen er at de føler at de ikke utgjør en forskjell, og at de derfor ofte ønsker å bytte arbeid – selv om de kanskje bare har sin første jobb og har jobbet i kort tid. Det er som om at de står ved foten av et fjell og har dette abstrakte konseptet om at de ønsker å utgjøre en forskjell – og denne forskjellen ligger på toppen av fjellet. Det de dog ikke ser er selve fjellet. Det spiller ingen rolle om man kommer seg til toppen raskt eller tregt – det er fortsatt et fjell.

Dét denne unge generasjonen derfor trenger å lære seg, er tålmodighet. De trenger å lære seg at det som virkelig betyr noe, være det seg kjærlighet, lykke i livet, en god karriere eller masse penger på kontoen, tar tid. Enkelte deler av denne reisen kan gå raskt, men man kan trygt si at det totale arbeidet det tar å oppnå disse målene er en prosess som er lang, vanskelig og krevende.

Selvinnsikt er viktig

Som du har lest: å være realistisk, tålmodig og å planlegge godt for det fremtidige målet er egenskaper som er helt nødvendig om man skal kunne komme seg dit man ønsker – uansett hva målet måtte være. Det finnes ingen snarveier og det finnes ingen magiske triks som gjør at man oppnår målet raskere enn det som er påkrevd.

Skroll til toppen