Velge mellom en spisset nisjeblogg eller et stort og vidt tema?

Bør du starte en nisjeblogg? Eller bør du ha en blogg med et stort og vidt tema? Hva passer best for deg og det du vil oppnå med bloggen?

I bloggserien “Hvordan starte en blogg” som du ser til høyre i menyen her har jeg skrevet litt om viktigheten av å planlegge bloggen før du starter den. I spørsmålet om hva bloggen skal handle om kommer det opp et viktig moment – Skal du satse på en liten spisset nisjeblogg eller skal du gå ut med et bredt og vidt tema?

Gode grunner til å velge nisjeblogg

En nisjeblogg er en blogg som omhandler et smalt tema. Om det så er om gamingutstyr, bryllupsklær eller dvergkaniner. Det er gjerne et undertema av et større og bredere tema. 

Et smal og spisset tema for en nisjeblogg krever desto større og mer engasjement fra den som skriver. Du skal tross alt kunne skrive mye om noe lite og smalt. Men hvorfor i det hele tatt velge en nisjeblogg?

Her er fem gode grunner til å velge nisjeblogg:

  1. Det er enklere å bli «eksperten» og få autoritet innenfor et tema
  2. Du blir synligere i søkemotorer for akkurat din nisje
  3. Det er lettere å spisse annonser inn mot veldig interesserte lesere
  4. På grunn av forrige punkt har du gjerne større inntekt på annonsene
  5. Det er lettere å få relevante samarbeidspartnere

Gode grunner til å velge en bred blogg

En nisjeblogg kan fort bli krevende å skape nytt innhold. Bør du heller velge å ha et bredere tema på bloggen din? Hva med å zoome litt ut og velge spill istedet for «gamingutstyr», «Klær og mote» istedet for «Bryllupsklær» eller dyr istedet for dvergkaninene. 

Det er enklere å ha et bredere tema, dette kan gjøre det lettere å komme opp med nye innleggsidéer, men ikke minst er du ikke låst til en smal liten nisje resten av bloggens levetid. Bloggen kan utvikle seg sammen med din egen interesseutvikling

Det finnes noen gode grunner som taler for et bredere tema også, her er noen:

  1. Det er enklere å komme opp med gode idéer til innhold
  2. Du blir ikke låst til nisjen du velger når du starter bloggen
  3. Du får ut til potensielt flere lesere med ulike interesser
  4. Dine interesser kan endre seg uten at du må endre hele bloggen
  5. Du kan nå i søkemotorer med veldig mange ulike temaer

Hvordan velge tema for bloggen med omhu

Så hvordan velge mellom nisjeblogg og et mer omfattende tema? 

Ta først og fremst utgangspunkt i dine største interesser. Hvis du allerede har en smal interesse som du har mye kunnskap og erfaring om så kan det være en stor fordel å bruke dette til å skape en gode nisjeblogg på dette området.

Hvis du derimot ikke er helt sikker på hva du ønsker å skrive om og kanskje tror det kommer til å utvikle seg med tiden, så lag deg en blogg som gir rom for dette. Enten ved å ha et stort og bredt tema hvor nisjen heller er din personlighet. Eller at du satser på noen få ulike temaer du vil skrive om.

Det finnes ingen fasit på om nisjeblogg eller en bred blogg er best. Finn dine interesser og det du ønsker å skrive om og baser bloggen din på dette, bare husk å gi deg selv rom til å vokse og utvikle interessen videre i fremtiden. 

Skroll til toppen