Lær å skrive så det selger!


Er du glad i å skrive, men trenger tips for å bli bedre og ta steget videre? Kanskje du til og med har en drøm om å leve av det? Da bør du få med deg disse tipsene av Vivian Songe.

Vivian Songe har gjennom 13 år bygget seg opp som en vellykket frilansjournalist med både skrive og redaktørerfaring fra utallige magasiner. Hun har knekt koden for hvordan selge seg inn til de store magasinene, bli en ettertraktet skribent og ikke minst å kunne leve av å skrive. Dette deler hun nå videre med andre skrivelystne kvinner og menn. I snart ett år har hun drevet norges første og eneste online-kurs i magasinjournalistikk sammen med samboeren Roy.

Jeg hoppet selv på kurset hennes i vår, ikke fordi jeg ønsker å bli magasinjournalist, men fordi jeg er glad i å skrive og ønsker å utvikle meg videre på dette feltet. Hva er vel da bedre enn å lære fra en av de beste?

Om noen få uker starter Vivian en ny kursrunde, jeg tenkte derfor det kunne være på sin plass med et lite intervju med Vivian slik at du som sitter inne med en liten skrivegnist eller kanskje til og med en stor drøm om å leve av å skrive kan finne ut om dette kanskje kan være noe for deg!
Du har selv levd ut skrivedrømmen og ledet mange andre mot realisering av deres dørm om å leve av å skrive. Kan du fortelle litt om din bakgrunn og hvordan du selv opplevde det å tre inn i verdenen som fulltids frilansjournalist?

– Jeg husker jeg bestemte meg allerede som 5-åring for at jeg skulle bli forfatter når jeg ble stor. Journalistikk visste jeg lite om den gangen, men jeg overtalte foreldrene mine til å lære meg å skrive med det samme – 2 år før jeg skulle begynne på skolen. Da jeg kom i universitetsalder, studerte jeg blant annet språk, sosialantropologi, litteraturvitenskap og film. Og jeg kom inn på journalisthøyskolen.

Vivian oppdaget  Foto: Vivian Songe
Vivian oppdaget sin skrivedrøm allerede før hun kunne skrive. Foto: Vivian Songe


Det var her eventyret startet for meg. I en pause kom jeg i snakk med min medstudent Lene som nevnte i en bisetning at hun skrev frilans for ulike magasiner og aviser og tjente penger på det. Jeg fikk helt hakeslepp. Jeg visste ikke at det var mulig! I det øyeblikket bestemte jeg meg – dette skulle jeg gjøre. Koste hva det koste ville.

Hva var det som traff deg så veldig ved dette yrket?

– Jeg har alltid satt frihet, kreativitet og skriving veldig høyt, og nå så jeg en kombinasjon av disse glimre i horisonten. I begynnelsen visste jeg lite om hvordan jeg skulle gå frem. Jeg skrev bare for én redaksjon, jobbet tungvint med ideer og research og tjente ikke så veldig mye hver måned. Jeg jobbet litt som konsulent for forlag ved siden av, og siden har jeg hatt faste jobber i forlag også. Men det var alltid selve skrivingen som tiltrakk meg mest. Både artikler og bøker.

Hvordan ble du så god som du er i dag?

– Etter 13 år i bransjen – som frilanser og vekselvis fast ansatt i både magasin og avis – føler jeg virkelig at jeg har knekt koden. Nå vet jeg hva som skal til for å finne skikkelig gode ideer som treffer blink hos hvert magasinkonsept, hvordan jeg skal vinkle dem, researche, bygge dem opp og selge dem inn. Det er dette jeg ønsker å lære bort til andre skrivelystne.

Kan hvem som helst bli frilansjournalist? Hvem passer dette egentlig for?

– Det blir som å spørre om hvem som helst kan bli maler eller fotograf. I prinsippet kan jo hvem som helst bli det. Om man lykkes kommer an på hvor interessert man er, hvor dyktig man klarer å øve seg selv opp til å bli og hvor mye tid man vier til det. Det hjelper veldig om dette er din passion her i livet. Alle vil ikke bli Michelangelo eller Hemingway, men det er de som brenner for det de holder på med – og som er villige til å lære – som lykkes. Når det er sagt, så kreves det ingen spesifikk utdanning for å skrive frilans (eller fast for den saks skyld) for magasiner og aviser. Journalistikk er et såkalt fritt yrke, og det som teller mest er know how, at man vet hva man holder på med både når man innhenter stoff og skriver tekster. Hvordan man har tilegnet seg denne kunnskapen, om det er gjennom praksis, skolegang eller kurs, spiller mindre rolle. Så elsker du å skrive, er god på kreative ideer og er villig til å jobbe hardt til du forstår magasinkonseptene godt, så kan det passe for deg.

Etter 13 år i bransjen – som frilanser og vekselvis fast ansatt i både magasin og avis – føler jeg virkelig at jeg har knekt koden…
Det er dette jeg ønsker å lære bort
til andre skrivelystne.
– Vivian Songe

Hva vil du si er de største fordelene/ulempene av å leve som frilansjournalist?

Fordeler: Frihet, kreativitet, stort nettverk, innpass hos mange redaksjoner, fleksibilitet, flere bein å stå på, du lærer mye nytt hele tiden, kjeder deg aldri, du kan i stor grad velge selv både for hvem, når og hvordan du jobber, du kan jobbe og skrive fra hvor som helst i verden og etter å ha skrevet en rekke gode artikler er veien mye kortere til andre skriveprosjekter, som for eksempel bøker. Og ikke minst: Du får jobbe med og tjene penger på det du elsker mest!

Ulemper: Du må tåle en viss grad av uforutsigbarhet. Du kan ikke vite 100% sikkert hvor mye du kommer til å tjene hver måned (selv om du lærer deg å estimere det bedre etter hvert) eller om magasinet du skriver for kommer til å eksistere etter jul (det vet man forsåvidt sjelden om arbeidsplassen sin heller). Du må tåle å ta sjanser, by på deg selv og tåle å få noen nei på veien mot det store JA.

Hva mener du er det viktigste som skal til for å lykkes som frilansjournalist?

– At du evner å se forskjellene på ulike magasin- og aviskonsepter og finne ideer som treffer kjerneleseren – og dermed redaktøren – midt i hjertet. Du må kunne snakke magasinets språk, tørre å pitche og se hvordan det går. Og selvsagt være god til både å skrive og samarbeide med mennesker, slik at du får oppdrag etter oppdrag.

Vivians råd for deg som vil ta steget mot å leve av å skrive

  • Tenk litt gjennom hva slags type skribent du tror du er. Kunne du tenke deg å skrive artikler for aviser og/eller magasiner, er du mer en skjønnlitterær skribent eller drømmer du om å skrive fagbøker eller bli en superblogger?
  • Begynn å drodle frem noen ideer rundt det du brenner mest for, og se hvordan disse kan passe inn i ulike magasinkonsepter eller på ulike forlag. Eller om du kan finne ut hva som er din bloggenisje.
  • Glem alt du har hørt om at de som lever av å skrive er noen fattiglus med loslitt hatt som må tigge om å få ting på trykk.
  • Det gjelder å skifte fokus og innse at som proff skribent leverer du et kvalitetsprodukt som redaksjonene er avhengig av for å overleve. De har nemlig sjelden kapasitet til å fylle magasinet sitt kun med stoff fra de fast ansatte.
  • Finn din unike skrivestemme! Jo mer særpreg du har, kombinert med kunnskap om god struktur og oppbygning, jo mer attraktiv er du hos redaksjonene.

Du driver jo for tiden med kursing av frilansjournalister. Kan du fortelle litt om hva disse kursene går ut på og hvem dette kurset kan være aktuelt for?

– Kurset heter Bli magasinjournalist og er et 6 ukers online-kurs som jeg gründet og startet sammen med min samboer Roy mens jeg bodde i Mexico i fjor høst.

Det er overveldende mange av kursdeltakerne mine som har solgt artikler og fått dem på trykk allerede under og like etter kurset. Det gjør meg veldig stolt og glad.
– Vivian Songe

Her deler jeg rett og slett min metode – alle mine hemmeligheter – som har ført til både spennende skriveprosjekter og god inntjening i 13 år. Jeg går gjennom hele artikkelprosessen trinn for trinn – fra hvordan du tolker et magasinkonsept og finner ideer og vinklinger som selger, til hvordan du researcher, intervjuer, strukturerer teksten og bruker din kreative skrivestemme til å gi artikkelen ditt særpreg. Vi har også en lukket Facebook-gruppe der vi hjelper og heier på hverandre.

Vi har det veldig gøy, og det er overveldende mange av kursdeltakerne mine som har solgt artikler og fått dem på trykk allerede under og like etter kurset. Det gjør meg veldig stolt og glad. Bli gjerne med om du vil!

8. september starter ny runde av online-kurset Bli magasinjournalist. Påmeldingen åpner allerede den 18. August, og her kan det lønne seg å være rask, for kurset har venteliste. Her finner du all info om kurset, kan sette deg på venteliste og melde deg på: Journalistskolen


Skroll til toppen