Jobbe for å leve eller leve for å jobbe?

 

Life, ladies and gentlemen, is all about moments. No one in history has ever been able to hold on to one. Not a single soul. And you never get them back”

 

Når begynte livet å handle om det neste øyeblikket?

Husker du da du var barn? Den tiden hvor du lekte i øyeblikket og ikke tenkte på hva som skulle skje den neste timen, dagen, uken eller årene? Da du kun levde her og nå, lekte med livet uten å bekymre deg for fremtiden? Hva skjedde egentlig på veien til voksenlivet?

Du lærte å ta ansvar, å se fremover og begynne å planlegge. Du lærte at du måtte ta deg en utdannelse, få deg en skikkelig jobb, jobbe hardt og stadig hardere, klatre i stigen helt til du én dag kunne pensjonere deg, endelig få full frihet over din egen tid og endelig begynne å leve livet. Bit tennene sammen, så vil du én dag kunne leve det livet du ønsker.

«Av og til tenker jeg på en kollega som gledet seg enormt til å bli pensjonist. Han hadde jobbet beinhardt hele livet, med mye overtid og reising, og så frem til 67-årsdagen da han virkelig skulle begynne å nyte livet. Hobbyer og barnebarn ventet. Et par måneder etter den magiske datoen døde han av hjertesvikt.

Denne historien synes jeg alltid er litt trist å tenke på, selv om det finnes mange andre mer tragiske dødsfall, for han gledet seg så veldig og snakket stadig om det. Samtidig er det en nyttig påminnelse: Det kan være klokt å tenke annerledes. Frigjøre tid til familie, venner og interesser allerede når man tenker på at man gjerne skulle hatt denne rike tiden.»
– Liz Buer – «Rik på tid«

Du trenger ikke å slutte å jobbe for å begynne å leve livet, ei heller slutte å planlegge eller se fremover, det er ikke det det handler om. Det handler om å ha et bevisst forhold til livet du har NÅ og ikke jobbe livet av deg for å nå et øyeblikket langt der fremme i den diffuse usikre fremtiden et sted. Kanskje innebærer dette for deg å trappe litt ned, fokusere mer på det som virkelig betyr noe for deg NÅ, senke ambisjonene litt, rebalansere livet eller kanskje skifte beite. Eller kanskje det bare betyr å krydre livet og hverdagen med flere minnerike verdifulle øyeblikk og være fullt og helt tilstede i disse.

 

Ask yourself – How many trips did you almost take? How many sites have you almost seen? How many moments have you lost, thinking about the next one? Thinking that once you get this or get there maybe that will be the best one?

 

Lev ditt liv som om det var ditt eneste

Vi lever så mye i fremtiden, lengter etter øyeblikket langt der fremme hvor alt skal bli så mye bedre. Øyeblikket hvor du endelig skal senke skuldrene og begynne å leve og begynne å være lykkelig. Bruker øyeblikket nå på å planlegge et øyeblikk i fremtiden, et øyeblikk du kanskje ender opp med å bruke på å planlegge et øyeblikk enda lenger frem i fremtiden. Nye mål, større ambisjoner, alltid mer, alltid bedre, vokse hele livet, men kanskje noe mangler?

Kanskje er det ikke i fremtiden at lykken din finnes, kanskje det ikke er noe du må oppnå eller noe du må skaffe deg før du kan begynne å leve? Kanskje du kan begynne å leve her og nå, kanskje du allerede har alt du trenger og vel så det for at du skal kunne leve et lykkelig liv nå? Kanskje du egentlig ikke mangler noe..

Les også: 10 største angrer på dødsleiet

«Lev hver dag som om det var den siste» – Dette utrykket går stadig igjen og er ment å inspirere deg til å begynne å leve her og nå i øyeblikket, men om du bare hadde én dag igjen å leve hadde du nok prioritert helt annerledes enn om du hadde et langt liv igjen å leve (som er mer sannsynlig at du har). Du kan liksom ikke går rundt å ta farvel med alle kjente og kjære hver eneste dag. Nei, omformuler heller dette, kanskje til noe sånt som «Lev ditt liv som om det var ditt eneste».

Det ble kanskje litt rotete dette her, men det jeg kanskje vil frem til er at det ikke er i fremtiden du lever, fremtiden er uansett bare en illusjon og eksisterer forløpig bare som en tanke i ditt hode. Det er bare akkurat her og nå i øyeblikket du lever, ikke sløs bort et liv fylt av øyeblikk på å hele tiden planlegge og jobbe hardt for det neste øyeblikket. Krydre opp hverdagen, få livet til å smake etter din smak, lev mens du enda har øyeblikk å oppleve.

 

The most precious thing we have in life is moments. Let’s make the most of them before they disappear. Let’s see the world while we still can and cherish those while they are still here.

Because when our lives are almost over it won’t matter how much money we made, hours we worked or times we got employee of the month. We will look back at the memories we made. The hours we spent with those we loved and got father of the month, mother of the year or friend of a lifetime.

 

– Hvis du lå på dødsleiet som 90-åring og fikk muligheten til å dra tilbake til akkurat dette øyeblikket, hva ville du gjort annerledes?
 


Skroll til toppen