Inspirerende personer: ShayCarl

Videoen er fra 2 års dagen til den daglige videobloggen til Shay laget av fans

Han droppet ut av college da han en stresset morgen ikke fant en ledig parkeringsplass. Han prøvde seg som bilselger, bussjåfør, radiovert, kokk og skadedyrbekjemper, men uten å finne en jobb som han virkelig brente for. Men da han kjøpte sin første pc som 27-åring skulle alt sammen snu. Dette er historien om hvordan Shay og familien ble youtubekjendis med over 1 millioner følgere og 550 millioner videovisninger og ble gjeldsfri gjennom å filme sin egen hverdag, hver dag!. 

Jeg husker fortsatt godt da jeg så den første videon av Shay, dette var rett før han startet sin daglige videodagbok. Videoene var ikke særlig innholdsrike og Shay gjorde egentlig ikke noe annet enn å bare være seg selv, men det var tydeligvis mer enn nok. Shay og familien har gjennom de siste 3 årene delt livet sitt med verden, hver eneste dag og har oppnådd mange av sine drømmer og mål på veien, og vi som seere har virkelig fått blitt kjent med Shay og familien.

Eventyret starter

Shay følte seg aldri helt hjemme på college og var frustrert av å måtte ta fag som han ikke var interessert i eller trodde han ville få brukt for, bare for å senere få lov til å jobbe for noen andre. Da han en dag kom for sent til campus og ikke fant en parkingsplass bestemte han seg der og da at nå var det nok. College var ikke for han. Han finner seg nye jobber og starter senere sitt eget firma som monterer benkeplater av stein.

Som 27-åring bestemte Shay og konen kalt Katilette seg for å kjøpe sin første PC til $ 400. Lite visste de da hvor god denne investeringen faktisk skulle bli. For med sin nye PC foran seg var veien kort til youtube for Shay. Han tilbringte dag inn og natt ut på youtube og så på andre sine videoer. Han var facinert av konseptet og følte en sterk tiltrekningen til youtubeverdenen. Ikke lenge etter grep han fatt i sitt eget kamera og begynte å lage videoer som han publiserte på kanalen sin med gradvis flere følgere. Etter å ha deltatt i en videokonkurranse hadde han plutselig 100 følgere, dette ble starten på noe større, MYE større.

Da han etterhvert oppdaget mulighetene for å gjøre youtube til en hovedinntekskilde sluttet han sin faste jobb og tok seg jobb som DJ på den lokale radiostasjonen istedet. I april 2008 fikk han sin første sjekk fra reklameinntekter som youtube partner. Denne lød på rundt 2000 kroner.

«Life is 10 % what happens to you, and 90 % of how you react to it»
– Shay Carl

 

Livet tar en helomvending

Omtrent 1 år etter sin første sjekk står Shay ovenfor sin 29-årsdag. På det tidspunktet tjente han rundt 11 000 kroner i mnd på youtubekanalen sin. Han bestemmer seg for at han ville gjøre noe stort for sitt siste år i tyveårene og proklamerte på bursdagen sin at han skal filme en daglig videdagbok (vlog) hele det kommende året. Dette får seertallet til å ta av og kort tid etter er både seertallet og inntektene triplet.

Følg Shay og familien: Shaytards (Youtube)

Ett år går forbi i en rasende fart. Nå har Shay så mange følgere at han ikke ser noen grunn til å stoppe der. Han fortsetter sine daglige videoer og deler livets små og store øyeblikk med familien og ikke minst store øyeblikket hva angår personlige drømmer og mål. 1 år blir til 3 år,  3 unger blir til 4, Shay og familien blir gjeldsfri, flytter til Los Angeles, blir invitert til talkshows og videosketsjer.

Ifølge beregninger utført av TubeMogul tjente Shay ansalgsvis $ 140 000 i året¹. Denne beregningen ble imidlertid gjort i år 2010, siden da har ShayTARDS triplet antall abonnenter. Hvis dette også tilsvarer en tripling av inntektene så tjener altså Shay $ 420 000 eller rundt 2,3 millioner norske kroner på youtubekanalene sine. Dette er selvsagt bare gjetninger, men poenget er ihvertfall klart, han har gjort Youtube til gullgruve!

 

«Our attitude towards life determines life´s attitude towards us»
– Shay Carl

 

Shay har gjennom sine tre youtubekanaler:

  • Til sammen over 2 millioner følgere (1 million på hver av de to største kanalene)
  • Over 550 millioner videovisninger
  • Nesten 1500 videoer
  • Tjener over 2 millioner kroner i året (Anslåt i 2010 av TubeMogul)

 

Shay tar av 45 kilo og løper sitt første maraton

Den femte mars 2012 fylte Shay 32 år og en kan trygt konsantere at prosjektet med å filme seg selv og forandre livet sitt etter 29-årsdagen har vær vellykket. De siste tre årene har Shay bydd seg selv og oppnådd mer enn han selv kunne drømt om. Men alt har ikke vært en fryd for Shay gjennom denne perioden. Gjennom de årene han har vært på Youtube har han nemlig slitt med et mål om å gå ned i vekt. Et mål han mislyktes med gang på gang, men han gav aldri helt opp og godt er det. For foran hele verden greide Shay til slutt å ta av over 50 kilo i tilegg til å løpe og fullføre sitt aller første maraton, LA Marathon, noe en ikke skulle tro for bare et par år siden. Nå trener Shay allerede for sitt neste maraton og deler av sin inspirasjon og motivasjon på veien.

Se video: I lost 100 pounds (Youtube)

 

«Accordring to a recent personal survey, losing 80 pounds reduces the chance of beeing a fat sweaty bastard»
– Shay Carl

Ikke bare er det Shay har greid å oppnå de siste tre årene til stor inspirasjon for de mange seeerne, men Shay i seg selv er en inspirasjon i hans innstilling til livet. Han tar ting som det kommer og er ikke redd for å hoppe på noe helt nytt og ta sjanser uten å vite helt hva han går til. Han har også gjennom sine videoer, og særlig de som handler om målet om å gå ned i vekt vist at det er mulig så lenge en står på og ikke gir opp, og at en tar utgangspunkt i seg selv og sin egen situasjon og jobber ut ifra det.

 


Anbefalt lesning:


Skroll til toppen