Føler du at de andre rundt deg er bedre og vet mer enn deg?

Føler du deg noen ganger som en bedrager? Frykter du at noen når som helst skal finne ut hvor lite du egentlig kan og vet? Se videoen nederst.

Les også: Slutt å sammenligne deg med andre – Ta utgangspunkt i den du er

Når som helst kan de oppdage det, at du egentlig ikke er så kompetent som du har fått de til å tro! At du egentlig er ganske usikker på det du holder på med. At noen andre hadde gjort det bedre i din plass. Men slapp helt av, alle andre er også opptatt med å frykte nettopp dette. Vi har alle litt «Imposter syndrome».

Det er ikke noe galt med deg, kanskje tvert imot. Du er helt normal. Det er helt normalt å gå rundt med masse usikre tanker og det er helt normalt å gå rundt å tro at alle andre vet mer, er bedre og kan mer enn deg selv. Og «Unormale tanker»?, ja det er i hvert fall helt normalt!

Alle andre gjør det også! Det er bare det at alle andre også er som deg, opptatt av å ikke vise det. Dermed ser du bare de gode sidene hos andre. Ikke glem at du kjenner deg selv fra innsiden med alle de usikre tankene som følger med, mens alle andre kjenner du kun fra utsiden. Du hører stort sett bare det de vet mest om og du ser stort sett bare det de kan best. Du ser et glansbilde av de beste sidene deres. Usikkerheten de også går rundt med, den ser du gjerne ikke. Du er for opptatt med å føle på din egen.

The assumption that you have to know everything before you consider yourself competent is a big reason why you – and a lot of other people – walk around feeling like a clueless fraud. – Dr. Valerie Young

Men hvorfor er det slik? Dette kan stamme helt tilbake fra du var et barn. Da du var omringet av mennesker som visste mer enn deg og kunne mer enn deg. Du var omringet av «supermennesker» i forhold til deg. Og kanskje har du tatt med deg denne følelsen inn i resten av livet?

Men sannheten er, og det er viktig å huske, at alle andre fungerer i det store og hele på samme måte som deg selv. Du er ikke så spesiell som du tror du er. Og du er ikke mer rar enn andre. Vi har alle våre frykter og usikkerheter, selv om du kanskje stort sett ser de beste sidene hos andre og kanskje fokuserer på de verste hos deg selv.

Derfor føler du at alle andre vet mer enn deg:

Skroll til toppen