Deadline og personlig utvikling

Foto: © Andres Rodriguez | Dreamstime

Jeg hadde tenkt på bokideen i flere år, og hadde flere av kapitlene klare, men slet med prokrastinering som mange andre. Klare mål og deadlines hjalp meg i mål, men vil det fungere på de andre nyttårsforsettene mine?

Prosjekter som har en udefinert slutt, er lettest å utsette. Det var først da jeg leste at 40% av alle bøkene som blir solgt i løpet av et år, blir solgt i desember måned, at jeg satte meg selv en «deadline». Hvis jeg klarte å komme i mål med boken til midten av november, ville jeg rekke trykking slik at boken kunne havne under juletreet. Jeg ble da et levende eksempel på at konkrete mål har en positiv effekt. Natt og dag gikk med til skriving av boken, fordi presset nå var blitt sterkere. Mitt klare råd er derfor; tenker du på en egen utgivelse, sørg for at denne er salgsklar 1. Desember. Jeg har ikke tall på hvor mange julenissehilsener jeg måtte skrive på innsiden av omslaget.

Ett mål kan selvfølgelig brukes i mange andre sammehenger, frodi det er disiplinerende for utøveren. Birken og Norseman har blitt uhyre populære fordi mosjonister trenger å legge press på seg selv. Det samme gjelder i skole (eksamen) og for eksempel salg (inntjening), men kommer det til personlig utvikling må man være mer kreativ i forhold til målene.

I år har jeg satt meg som mål å skrive en bok om å utgi bøker selv. Det er en konkret prosess, og det var enkelt å sette en deadline. Når det gjelder mine andre mål og nyttårsforsetter, som personlig utvikling, blir det mer utfordrende å sette konkrete milepæler. Hvordan setter du sluttstreken på prosesser som; trene mer, spise sunnere, drikke mindre, lære et nytt språk, lese flere bøker, se mindre tv?

På sett og hvis henger flere av disse prosessene sammen, løper du oftere ser du også mindre tv. Jeg tror hemmeligheten er å smelte de enda tettere sammen. Sett et mål om å bli en ny og bedre person. Grunnnen til at mange ønsker å trene mer og spise mindre, er fordi de ønsker seg en bedre kropp. Grunnen til at mange ønsker å lese flere bøker eller lære seg et nytt språk, er for å heve kunnskapsnivået slik at man føler en positiv progresjon i livet. Vit at alle disse utviklingstrekkene peker i samme retning, du ønsker å bli en ny og bedre person, ergo ikke vær redd for å innrømme hva det egentlig dreier seg om. Vær åpen på det, «jeg ønsker å være en ny og bedre person om ett år».

Målsetting for personlig utvikling kan selvfølgelig være så enkelt som å henge opp en liste over hva du har lyst til å oppnå, helst dele de inn i noen delmål per måned slik at du kan krysse av etter hvert. – 1 time i uken lære seg fransk. 4 kryss. – Antall dager uten TV titting. Kryss. – Antall bøker. Kryss. – Antall timer trening. Kryss og kryss.

En annen måte kan være å sette datoer for når du skal enten veie deg, ta en telefonsamtale for å bestille ferien på et tredjespråk, skrive en bokanmeldelse på en blogg om en bok du har satt deg som mål å lese. Det er bare kreativiteten som setter grenser på hvordan du kan måle suksessrate på de mest banale nyttårsforsettene. Aller viktigst er det å forstå konseptet med å ha et kjært forhold til en deadline der du enten vinner eller taper i forhold til egen målsetting.

Hvorvidt du ble en ny person eller ikke, kan du enkelt sjekke om et år når du leser over dine nyttårsforsetter fra i år. Får du dårlig samvittighet har du tapt, smiler du av selvmestringsfølelse har du vunnet!

Boken min rakk julesalget, og antall solgte bøker endte midt i intervallet jeg trodde var aktuelt på forhånd. Merk at jeg ikke satte et konkret salgsmål, fordi resultatet ikke var 100% avhengig av min arbeidsinnsats. Kundene hadde tross alt en finger med i spillet de også.

Takk for en fin blogg, og takk for oppmerksomheten.

 

Richard Paulsen

@richardpaulsen
Facebook: Skribenten Richard Paulsen

Ønsker du også å skrive gjesteinnlegg på Målbevisst.no?
Er du på vei mot et mål eller har kanskje oppnådd et mål du er stolt av? Inspirer og motiver andre med din historie og dine tanker. Klikk her for mer informasjon

Skroll til toppen