De 9 beste studietipsene ifølge forskning


Hvordan kan du lese så du lærer og husker mest mulig? Hvordan blir du mest mulig fokusert når du leser til eksamen? I denne videoen får du de 9 beste studietipsene basert på hva forskningen sier.

Les også: 9 gode råd for den travel eksamenstiden

1. Les i korte perioder om gangen

Det er mye mer effektivt å lese i små perioder om gangen, kanskje 30 minutter med gode pauser mellom, enn å sitte mange timer i strekk å lese. Dette fordi hjernen fungerer best i å fordøye lesestoffet i korte perioder om gangen.

 

2. Ha en bestemt rutine for når du leser

Sett av faste tidsperioder til lesing f. eks visse tider på døgnet. Dette vil ifølge forskning gjøre det enklere å lære i disse periodene da hjernen venner seg til at dette er tid for å fokusere. Det gjør det også lettere for deg selv å komme i gang med lesingen om du har en fast vane for når du leser.

 

3. Bruk memokort og andre memoteknikker

Å lese noe om og om igjen og markere det viktigste er inneffektivt da det ikke gir deg en bedre forståelse av innholdet og ofte fører til at du fokuserer for mye på noe som gjerne er mindre viktig. Istedet foreslåes det basert på forskning at det å bruke memokort kan være betraktelig mer effektivt for å huske bedre. Disse er også praktiske ved at du kan ved hjelp av små sesjoner (f. eks når du sitter på bussen) gi hukommelsen en liten boost av det viktigste stoffet.

Les også: Husk mer til eksamen med memoteknikker

 

It also helps to have a specific goal for each study session. Instead of aimlessly studying, pick one aspect to focus on

 

 

4. Sett deg et spesifikt mål med lesingen

Sett deg et spesifikt mål for hver lesestund istedet for å lese uten mål og mening. Dette kan f. eks være å fokusere på et spesifikt emne eller type oppgaver. Dette gir ikke bare mer struktur i lesingen, men også

Les også: Hvordan sette mål som er skapt for å oppnås

 

5. Les som om du skulle lære det bort

Forskning viser at studenter som leser med mål om å lære noe bort gjorde det mye bedre enn de som leste spesifikt til en prøve. Når du leser for å kunne lære organiserer hjernen det nye pensumet på en mer logisk og strukturert måte.

 

6. Øv deg på eksamen/prøven

Det er ingen hemmelighet at øvelse gjør mester. Sett deg visse testperioder hvor du f. eks går gjennom et helt eksamenssett akkurat som du ville gjort på eksamen. Sett av samme mengde tid og med samme hjelpemidler. Dette hjelper deg å kartlegge hullene i kunnskapen i et riktig miljø. Du kan se på det som små generalprøver til den virkelige eksamen. Dette har også ifølge forskning vist seg å forbedre selvtilliten før den virkelige prøven.

 

Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn.
Benjamin Franklin

 

 

7. Ha en fast og godt utstyrt leseplass

Studier viser, kanskje ikke overraskende, at det å ha en fast utstyrt leseplass som er utstyrt med alt du trenger er det beste læremiljøet. Ved å ha en fast og god leseplass blir hjernen lettere fokusert idet du setter deg på leseplassen og kommer inn i det faste lesemiljøet den er vant med.

 

8. Velg lesemusikk med omhu

Noen studier viser at klassisk musikk kan fremme konsentrasjonen, mens rytmisk bakgrunnsmusikk kan gå utover fokus og konsentrasjon. Du bør derfor vurdere å enten høre på klassisk musikk eller ingen musikk om du ønsker å legge til rette best mulig for lesing.

 

9. Legg vekk alle distraksjoner

Det kommer neppe som noen stor overraskelse at det å legge vekk telefonen og andre distraksjoner må til for å være mest mulig fokusert og konsentrert. Å ha telefon og internett tilgjengelig går hardt utover konsentrasjonen og hører ikke hjemme på din faste leseplass. Sett heller litt klassisk musikk på ørene.

Les også: Fokus i en distraherende hverdag (Med Gratis E-bok)


Skroll til toppen