Spare eller forbrukslån? – Valgene i hverdagen som avgjør din økonomiske framtid

Samme lønn kan før deg til både økonomisk uavhengighet, men også til luksusfellen. Små og store økonomiske valg i hverdagen gir store konsekvenser i det lange løp.

Vi har blitt et samfunn hvor vi skal ha alt, og det helst i går. Betale, det gjør vi i morgen, eller helst neste år. Kredittkort og forbrukslån hoper seg opp som aldri før, og lusksufellen på TV3 har overflod av søkere. Hvordan ble det slik? Hvordan kan små tilsynelatende ubetydelige valg i hverdagen få så store konsekvenser over tid?

Jeg tror mye av det kommer av at vi ikke ser hvor store konsekvenser hverdagens små og store valg akkumulerer til over tid. Vi ser bare de store valgene, de vi aktivt overveier, og glemmer med det de små tilsynelatende ubetydelige valgene.

I Luksusfellen kommer det ofte tydelig fram hvordan mange bitte små valg og uvaner får pengene til å renne ut av lommen. Løsningen blir gjerne kredittkort i øyeblikket, altså å utsette problemet til framtiden. Men hva gjør vel det, det er jo bare et lite beløp. Men mange små beløp som vokser, fort og stadig fortere. Plutselig sitter man på berg av kredittkort og forbrukslån.

Det handler om å ha fokus på hvordan øyebikkets valg og vaner akkumulerer seg over tid. En take-away kaffe hver dag koster forsvinnende lite i øyeblikket, men er en hel formue på 10 år.

Små valg som gir store konsekvenser over tid

Dette gjelder selvsagt ikke bare for økonomien. Å spise bare litt sunnere hver dag, trene litt hver dag eller jobbe med drømmeprosjektet bare litt hver dag gjør et hav av forskjell i det lange løp.

De gangene jeg føler at jeg har lite tid til et prosjekt, som for eksempel disse nettsidene eller å skrive en e-bok, så liker jeg å se på hvor lite som skal til hver dag for at jeg faktisk skal få gjort veldig veldig mye på bare noen få år. Her har jeg kommet fram til at hvis jeg bare jobber 1 time med mitt prosjekt per dag, så tilsvarerer dette 146 arbeidsdager på 7,5 timer på 3 år. Eller tilsvarende 7 arbeidsmåneder. Da spør jeg meg selv, hvis jeg hadde fått satt av 7 måneder til å jobbe med prosjektet mitt, hva ville jeg kunne få utrettet da?

Det kan være nyttig å se hvordan tid og penger akkumulerer over tid. Under ser du noen eksempler på dette:

Per dag
Blir til dette på 3 år:
1 take away kaffe (25 kr) 27 375 kr
1 utelunsj (60 kr) 65 700 kr
30 min trening 547 timer med trening
1 time med drømmeprosjekt Tilsvarende 146 arbeidsdager (7,5t) eller 7 arbeidsmåneder!!!

Store valg som gir større konsekvenser over tid

Det er selsagt ikke bare de små valgene i hverdagen som potensielt kan akkumulere opp til store konsekvenser over tid. Dette gjelder selvsagt også de store valgene i hverdagen.

Jeg har tidligere på Aksjebloggen skrevet om hvor enorm stor forskjell valget i om å ha bil eller ikke ha bil kan gjøre i økonomien. Bil er blitt så vanlig at en gjerne fort tar det som en selvfølge uten å tenke over om fordelene en bil gir egentlig er verdt de enorme kostnadene som en bil faktisk gir. Du kan lese innlegget her: Hvordan det å utsette bilkjøpet noen år kan gjøre deg til millionær!

Og det er nettopp dette, alle de små og store valgene i hverdagen som med tiden vil gjøre en stor forskjell. Mange små og store forbuksvaner kan fort sende økonomien ned og under, mens gode spare og investeringsvaner og sende økonomien til himmels.

Så tenk over hvordan hverdagens valg over hvordan du bruker penger eller investerer penger og tid. Forskjellen over noen år kan være himmel eller helvete, økonomisk uavhengighet eller Luksusfellen på TV3.

Skroll til toppen