Hvordan øke metabolisme og forbrenning

Foto: © | Dreamstime


Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Terje Mikkelsen fra Proteinpulvertest.no


Vi er nå godt ut i 2016 og vi begynner å få en del håndfast fakta om hva som er mest effektivt når det gjelder å øke metabolisme, gå ned i vekt. Slik kan du øke metabolisme og forbrenning

Det har i veldig lang tid blitt enormt store mengder med forskning på hvordan man kan brenne mest mulig kalorier og kvitte seg med mest mulig fett.  Kunsten å øke metabolisme har blitt missbrukt i så enormt store mengder på grunn av businessen bak det, at man vet ikke hva man skal tro.

Noen hevder at inntak av karbohydrater er grunnen til at man legger på seg, andre mener at karbohydrater bare er bra for å gå ned i vekt. Veganere (som ikke spiser dyrebasert mat), hevder at man kan spise så mye man vil av det som står på den veganske menyen, uten at man vil legge på seg noe fett. De mener at grunnen til det er ikke bare det at vegansk mat er veldig mye lettere for kroppen å fordøye enn f.eks kjøtt, men det handler også om at det veganske kjøkken, har lite kalorier generelt.

De fleste av oss har nå hørt om Fedon, og hans lavkarbodietter. Han har tro på høyt fettinhold, og lavt karbohydratinnhold. Han er kanskje den eneste personen som noen gang har anbefalt å spise bacon til frokost. Ideen er at fett øker forbrenningen nok til at kroppen rekker å bryte ned fettet man spiser og i tillegg det man har i kroppen. Han mener at karbohydrater derimot (da spesielt raske karbohydrater som i hvit brød ), er noe kroppen ikke rekker å bryte ned og kroppen vil gå i overskudd på kalorier.

Problemet med Fedons tankegang er at det for det første ikke er spesielt sunt. Fett, og da spesielt mettet fett har forskning i lang tid bevist en negativ effekt på blodgjennomstrømning i kroppen, og da spesielt med tanke på hjertet og karsystemer. Han argumenterer kun med vekttap, i stedenfor å være helsemessig sunn.

For å gå ned i vekt

Jeg mener at for å gå ned i vekt, må man sammenligne seg selv med andre. Hvis vi ser rundt oss, er de fleste ganske slanke. I hvertfall når det gjelder de under 30 år. Det stemmer selvsagt at forbrenningen synker med årene, men det handler ikke bare om en genetisk forandring, det handler også om at man mister muskler og derfor synker også hvileforbrenningen. Det er visse tanker du bør gjøre deg dersom du mener du er overvektig eller har for mye fett.

Forbrenning handler om vaner, ikke gener.

  1. Hva spiser du til daglig? Dette bør skrives opp, i detalj, antall kalorier skal også med.
  2. Hva spiser andre til daglig? Om det er noen du kan spørre, kanskje noen du kjenner er et forbilde for deg kroppslig sett? Da er det et godt råd  å gå igjennom hva den personens matvaner er. I teorien, dersom du kopierer det han /hun spiser, vil du etterhvert se ut som han / hun.
  3. Hva drikker du til daglig? Er det egentlig vann du drikker til maten? Eller er det funlight eller pepsi max kanskje? Dette er det viktig å ta tak i. Selv om Funlight inneholder 1 kalori som de reklamerer så fint med, er det ikke slik at det plutselig vil gå under kategorien «sunt».

Om du er motivert for å gå ned i vekt, er det viktig at du tar det på alvor. La meg gjøre noe helt klart. Det er helt feil å tro at det å gå ned i vekt bare handler om inntaket av kalorier. Pepsi max og funlight er kanskje sukkerfritt og uskyldige når det gjelder sukker, men det er ikke problemet. Disse søt-drikkene inneholder stoffer som aspartam og lurer kroppen til å tro at det er sukker. Dermed vil kroppen tro at du har dekket sukkerbehovet allerede gjennom disse lettbrusene, og når du faktisk spiser noe med sukker i, vil dette sukkeret ikke bli fordøyd på riktig måte. Det vil derimot bli omdannet til fett i kroppen din.

Det andre problemet er at når du tillater deg å drikke lettbrus til middag, har du allerede skapt en dårlig holdning til vaner som ikke burde vært der. Forskning viser at de som drikker lettbrus daglig, også har et dårlig kosthold ellers. De har dermed en mye større risiko for å være overvektige og få hjertesykdommer, diabetes og til og med kreft.

Ja, det handler om å kutte disse uvanene. Begynn å drikk vann til ALLE måltider. Nøy deg med brus kun ved spesielle anledninger, ikke gjør det til en vane. Hvis du tillater deg selv å ha brus hver fredag, vil du ikke føle deg optimal når du ikke får dekket dette behovet. Derfor at det viktig at du ikke skaper slike behov heller.

Rutiner + kosthold = økt metabolisme

Javel, nå har du forhåpentligvis byttet ut lettbrusen med rent vann. For å gå ned i vekt, er det også viktig å gå igjennom kostholdet i detalj. Jeg går ut i fra at de fleste av dere har såpass kunnskap at dere vet det helt grunnleggende som at pølser = usunt og at gulerot = sunt.

Jeg tror ikke det er denne kunnskapen som folk flest sliter med. Jeg tror det handler om vaner og fristelser. La oss være ærlige. Du er sulten, du har fisk, du har grønnsaker, men det ligger en grandiosa i frysen. Du ender opp med å steke grandiosaen. Jeg kan godt forstå dette, det er aldri gøy å bruke tid på matlaging når du er sulten. Dessuten smaker jo fast food så enormt godt når du er sulten også…

Her er mitt forslag: Skap RUTINER. Dette er veldig viktig. Sett opp en liste over hva du skal handle og hva du skal lage til mat hver eneste dag. Når du har brukt denne listen i lang nok tid, vil resten gå automatisk. Sett opp listen med hva du skal ha til frokost, lunsj og middag.  Ikke tenk for mye på kalorier, bare ha fokus på at det skal være sunt.

Det kan f.eks være havregrøt til frokost, kyllingsalat til lunsj og laks med grønnsaker til middag.  Det var selvsagt bare et forslag, men du skjønner poenget. Det at du ikke skal spise kake til dessert, trenger jeg vel ikke å si til deg. Må du absolutt ha dessert, lag en fruktsalat eller smoothie. Det smaker jo veldig godt likevel.

Ikke fast, det er tortur for kroppen

Ikke sult deg ned i vekt. Altfor mange jeg har truffet på, tror det BARE handler om kaloriinntaket. De dropper frokost, tar seg en røyk i stedet for lunsj og spiser lite til middag. Dette er helt feil fokus.

Når du da har truffet optimalvekten din ( hvis du i det hele tatt gjør det) , skal du da fortsette å sulte deg? Eller skal du da gå tilbake til det «normale»? Hvis du går tilbake til ditt normale etter du har sultet, vil du jo antakelig oppnå den samme vekten før du startet?

Vil du ned i vekt, vil du også tilpasse deg noe overkommelig. Du vil ikke sulte vekk fettet du har, tro meg. Det eneste du gjør er å torturere deg og kroppen din. Hemmeligheten med å gå ned i vekt er gjemt i VANER. En sunn familie får også sunne barn, som igjen får sunne barn. Dette er langt i fra bare genetisk. Dette handler om vaner, vann til maten, bare godteri på lørdager, fisk på den og den dagen.. osv.

Trening er bra, men kosthold er viktigere for metabolisme

Nå tenker du, hva med trening da? Ja det er klart at trening er viktig for helsen, men når det gjelder vekttap i seg selv, er det ikke så viktig. Jeg husker de gangene jeg har løpt på tredemølle og etter en intensiv 20-30 minutter løpetur står det at jeg har brent 200 kalorier.. 2 bananer er 200 kalorier – kjempemotiverende ikke sant..?

Nei. Tren for helsen din, men spis for å gå ned i vekt. Du vil miste fett om du klarer å holde uvanene borte og skape nye gode vaner , garantert. Likevel, hvis det er en form for trening jeg vil anbefale, er det vekttrening. Dette gjelder både menn og kvinner.

Muskler = bedre metabolisme = høyere forbrenning = høyere hvileforbrennning. Har du nok muskler, vil disse musklene automatisk ta energi fra fettlagre på kroppen din, selv når du sitter stille. Ja, du kan «hvile bort» fettet ditt.


Dette er et gjesteinnlegg av Terje Mikkelsen fra Proteinpulvertest.no


Skroll til toppen