En sunn økonomi med gode kredittkortvaner

Det er de med økonomisk kontroll og gode kredittvaner som har fordeler av et kredittkort. Foto: Jessica Darmanin
Det er de med økonomisk kontroll og gode kredittvaner som har fordeler av et kredittkort. Foto: Jessica Darmanin

Kredittkort har ofte store fordeler med alt fra cashback til rabatter og reiseforsikring, men for å virkelig utnytte disse fordelene krever det at du har en sunn økonomi og gode kredittkortvaner.

Overgangen fra kontantbetaling til betaling med kredittkort har ikke bare redusert «smerten» ved å betale, men også visket ut den begrensning som tidligere lå i hvor mye kontanter du har i lommeboken. Studier viser f. eks at brukere av kredittkort ofte er villige til å betale betydelig mer for samme vare, enn de som bruker kontanter. Men likevel så er fordelene som kredittkortselskapene ofte så gode at det å bruke kredittkort vil kunne være et smart valg for en som har god kontroll over egen økonomi. Det gjelder å etablere gode kredittkortvaner som lar deg utnytte fordelene og finne kredittkortet som passer for deg.

 

Kredittkort er for deg som allerede har kontroll på egen økonomi

De siste tiårene har overgangen fra en kontantøkonomi til digital økonomi virkelig akselerert, faktisk så mye om at det nå diskuteres om Norge skal fjerne kontanter helt med tiden. Denne overgangen har gjort at de økonomiske begrensningene som før lå i hvor mye kontanter du hadde i lommeboken nå nærmest har blitt visket ut, og nå foreligger som et abstrakt usynlig tall på et plastkort. I et studie utført på begynnelsen av 2000-tallet (1) viste det seg at de som betalte med kredittkort var villige til å betale opptil tre ganger så mye som de som benyttet seg av kontanter for samme varen! De tok også kjøpsbeslutningen mye raskere. Dette er viktig å være klar over, fordi det er din holdning til penger og dine kredittkortvaner som er avgjørende for om du får fordelene eller ulempene av kredittkortet.

De som betalte med kredittkort var villige til å betale opptil tre ganger så mye som de som benyttet seg av kontanter for samme varen!

 

Med en større avstand mellom egne hardt tjente penger og betalingsmiddelet som benyttes, så vil dårlige økonomiske vaner og holdninger kunne bli forstørret gjennom bruk av kredittkort. Det er dette vi ser igjen for eksempel i luksusfellen. Så la meg gjøre det helt klart og tydelig – kredittkort er for deg som allerede har god kontroll på egen økonomi og som har gode økonomiske vaner og holdninger, for først da blir kredittkortet en fordel og ikke en ulempe.

Det er mange fordeler ved bruk av kredittkort, men for å virkelig få utbytte av disse må du etablere deg gode kredittvaner som gjør at du og ikke kredittkortselskapet får fordelene av at du har et kredittkort. De tjener mer enn god nok, så du trenger ikke å bistå dem med flere midler.

 

Hvordan etablere gode kredittkortvaner

Hvis du ser på luksusfellen, så vil du se mange eksempler på hvordan kredittkort IKKE bør brukes. Dette er mennesker som virkelig har fått smake på ulempene som medfører å ha dårlige økonomiske vaner kombinert med god tilgang på kreditt. Men hvis du plasserer det samme kredittkortet i hendene på en som har gode økonomiske vaner, så vil resultatet bli helt annet. Her følger en liten oversikt over det jeg mener er gode økonomiske vaner for bruk av kredittkort:

 

  • Bruk alltid kun penger du har: Dette er nesten litt selvmotsigende ved bruk av kredittkort, men med dette mener jeg at du lar forbruksgrensen være det du har på forbrukskontoen din og ikke hva kredittgrensen er.

 

  • Ha alltid oversikt over forbruket: Noe av fellen med kredittkort er at man lett mister oversikt over det faktisk forbrukte på kortet og den kommende regningen. Skriv ned eller sjekk kortet ofte for å ha full oversikt over den kommende regningen.

 

  • Ikke bruk kredittkort som en buffer: Et kredittkort bør aldri være en buffer for uforutsette utgifter. Hvis kredittkort er din økonomiske buffer, så balanserer du på en knivsegg uten mye egen kontroll over økonomi. En uforutsett hendelse skal ikke sette deg i dyr gjeld! Spar opp buffer ved siden av for slike hendelser.

 

  • Betalt ALLTID i tide: Det er gratis å ha kredittkort, men bare for de som alltid betaler i tide. For alle andre kan det bli veldig dyrt å ha kredittkort. Men siden du har fulgt de forrige punktene her, så har du nok penger til regningen som heller ikke er overraskende stor.

 

  • Spar opp til reisen på forhånd: En av de største fordelene med bruk av kredittkort er nettopp tryggheten den gir på reisen. Men en reise er ingen unnskyldning for å unngå første punkt. Så spar opp reisen lenge før du betaler den med kredittkort, dette gir en ekstra og viktig trygghet på reisen, du vet at du har nok til regningen når den kommer og du vet jo også akkurat hva regningen blir siden du har oversikt og kontroll på forbruket underveis.

Hvis du ikke allerede har gode økonomiske vaner, så bør du innarbeide disse før du går til det steget å anskaffe deg et kredittkort for det er kun de med gode kredittkortvaner som blir belønnet for å ha kredittkort, resten blir straffet.

 

Å finne kredittkortet som passer for deg

Det finnes et hav av ulike kredittkort der ute og det er nok av aktører som nærmest prøver å kaste kredittkortene sine på deg, men ikke hopp på det første og beste du ser. Kredittkortene har ofte veldig ulike fordeler, det er derfor viktig at du finner det kredittkortet som passer deg best og gir deg de beste fordelene.

Noen kredittkort har gjerne fokus på cashback for eksempel for drivstoff eller matvarer (det vil si at du får tilbake en liten prosentandel av beløpet du handler for), andre har større fokus på rabatter hos butikker (f. eks at du får 15% rabatt hos ulike nettbutikker), mens andre igjen har fokus på gode forsikringsordninger og lave gebyrer og renter. I og med at du nå er en med gode økonomiske vaner og har god kontroll over din egen økonomi, så rentenivået på de ulike kortene være uinteressant, da disse kun er for de som ikke betaler i tide, og det gjelder jo ikke deg.

For å finne kredittkortet som passer deg best bør du sammenligne kredittkortene for å finne det kortet som vil gi deg de største fordelene.

 


1) «A Further Investigation of the Credit-Card Effect on Willingness to Pay» – DRAZEN PRELEC AND DUNCAN SIMESTER* Sloan School of Management, MIT (2000)

 

Skroll til toppen