...

Slik blir du affiliate for forbrukslån – Tjen penger på bloggen

Foto: NataBene / iStock

Det er flere måter å tjene penger som deltidsblogger. Den kanskje mest lukrative er å bli affiliate for banker som tilbyr forbrukslån eller kredittkort. Der er nemlig provisjonene store nok til at hver eneste godkjente avtale kan gi deg grunn til en liten feiring. Men, det er også en del å sette seg inn i før du kommer så langt. Her får du noen tips som hjelper deg med å komme i gang.

Hva er en affiliate

Det kalles affiliatemarkedsføring når for eksempel en nettbutikk selger varene sine via en blogg som butikken ikke eier selv. Bloggeren kalles da en affiliate og skaffer kunden på vegne av butikken. Den som er affiliate får en provisjon for et eventuelt salg som kom via ens eget nettsted. Det samme prinsippet brukes også for en rekke bankprodukter, deriblant forbrukslån.

Vi skal se på hvordan du kommer i gang med denne typen markedsføring, med et spesielt fokus på forbrukslån. Å være affiliate for en bank krever nemlig mer av bloggeren enn om markedsføringen dreide seg mer dagligdagse varer og tjenester. 

Hvem lykkes innen forbrukslån?

Du kan få et inntrykk av hvordan dette markedet fungerer ved å se på noen nettsider som har lykkes. 

Både siden som heter Billigeforbrukslån.no og den som heter Forbrukslån.no vet vi har en del trafikk, og omsetningen deres kan beskrives som ganske god. Bak dette ligger det en del innsats som de fleste bloggere neppe ville orket, og ei heller har kunnskaper og tid nok til å gjennomføre.

Det som er viktig for en blogger å legge merke til er at opplysningene om hver enkelt bank og bankenes respektive tilbud må være faktuelle. Alt av beløp, eksempler på renter og lignende detaljer må oppdateres på affiliatesiden innen rimelig tid når banken har oppdatert på sin side. Merk deg også dette at lenkene til de aktuelle bankene må markeres som markedsføring. 

Du må knytte deg til et nettverk

Affiliatenettverkene styres av selskaper som Tradetracker, Daisycon og Adservice. Der kan så godt som alle som har en nettside eller blogg opprette en konto gratis, og deretter plukke ut de produktene de ønsker å markedsføre. Selskapet som du da representerer vil ta en titt på siden din for å godkjenne deg.

Fra nettverket du er tilknyttet får du deretter en kode som du bruker i lenkene til de produktene du vil være affiliate for. Et klikk på denne lenken som fører til et kjøp eller tegnet avtale vil da kunne gi deg en provisjon.

For de fleste produkter er dette rett frem, men for blant annet banktjenester er det relativt strenge krav for å bli godkjent.

Hvem kan markedsføre forbrukslån?

Myndighetene er ganske påpasselige med å kontrollere at forbrukslån ikke markedsføres på en måte som strider mot lovverket. I tillegg til at du må følge markedsføringsloven må du også kjenne godt til Finanstilsynets forskrifter som regulerer markedsføring av lån og kreditter. 

I praksis må du markedsføre bankens produkter på akkurat samme måte som banken selv gjør det. Derfor kan du regne med at banken og affiliateselskapet tar en grundig sjekk før de gir deg godkjenning. De vil sannsynligvis også sjekke nettsiden din periodevis. 

Enklere etter en godkjenning

Hvis du får godkjent bloggen din vil du få tilgang til bankens markedsføringsmateriale. Dette gjør det hele enklere, også når det gjelder det juridiske. På affiliatenettverkets sider får du opplyst i detalj hvordan banken krever at produktene deres skal markedsføres. 

Hvilke blogger er mest aktuelle?

Nettsiden din må ha en viss relevans for at du skal bli godkjent som affiliate for banker med forbrukslån og kreditter. En blogg om privatøkonomi er åpenbart relevant, men disse er ikke de eneste. For eksempel kan en blogg om interiør og hjem også anses som kurant sett fra bankens side. Det samme gjelder sider om reise, kjøretøy, båtliv, investeringer, og så videre. Folk låner tross alt til det meste. 

Det du ikke vil få godkjent er blogger som henvender seg til barn og unge mennesker. Et av kravene fra Finanstilsynet er nemlig at markedsføring av forbrukslån ikke kan rettes mot de yngste aldersgruppene. For denne typen lån er faktisk kravet at markedsføringen kun kan rettes mot personer over 25 år. 

Er det stuerent å markedsføre forbrukslån?

Det er dessverre slik at en del mennesker har havnet i gjeldsproblemer fordi de har tatt opp for mange lån og kreditter. Dette vet du allerede om du har tittet på program som Luksusfellen, eller lest artikler i mediene om personer med betalingsvansker. 

Samtidig er det en gang slik at det å låne eller bruke kredittkort er ikke skummelt i seg selv. De fleste klarer å styre forbruket fornuftig. Dessuten har det nye Gjeldsregisteret luket bort en god del av risikoen forbundet med usikrede lån og kreditter. 

Hvis du bestemmer deg for å prøve deg som affiliate for bankenes forbrukslån anbefaler vi deg å være så sturen og edruelig som mulig. Hold deg konsekvent til retningslinjene, og skriv nyttige tekster om produktene. Ha gjerne fokus også på ulempene med denne typen finansiering, og ikke kun på fordelene. Hvis du vil ha et inntrykk av hvordan dette kan gjøres kan du lese artiklene du finner på de to sidene vi nevnte lenger opp i denne artikkelen.

Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com

Blopp.no