...

Skal du skatte av inntekter fra bloggen din?

Et av de store spørsmålene som dukker opp for nye bloggere er om du skal skatte av blogginntektene eller ikke? Er bloggen en hobby eller regnes den som næringsvirksomhet?

De siste årene har bloggene virkelig tatt nettet med storm. Mange unge og voksne har begynt å tjene penger på å blogge, men hvordan skal en blogger forholde seg til skatt?

Desverre har det inntil nylig vært lite informasjon fra Skatteetaten om skatt av blogginntekter. Når skatteetaten ikke er på hugget kan det kanskje være enkelt, særlig for en unge med lite erfaring med skatteetaten, å ignorere skattespørsmålet.

Vår erfaring tilsier at spesielt unge bloggere har liten erfaring i forhold til rettigheter og plikter overfor Skatteetaten. Endel av disse kan generelt lite om skatte- og avgiftsreglene.Merete Troli til E24

Men ignorerer du eller ikke setter deg inn i reglene for skatt kan det fort gå dårlig hvis du begynner å tjene penger. Som denne rosabloggeren som fikk 300 000 kroner i skattesmell. Ikke fall i samme fellen, følg hennes råd:

Sett dere inn i alle regler og gjør alt riktig fra første stund, så slipper man at tidligere feiltak hjemsøker deg flere år etterpå, er hennes råd til andre bloggere.

Heldigvis har skatteetaten tatt tak i dette de siste årene og forsøkt å skrape sammen litt bedre informasjon for oss bloggere. Så her er to artikler fra skatteetaten som kan være verdt å ta en titt på om du er usikker på om du skal skatte av blogginntektene dine:

Det du fort vil legge merke til er at det er en avgjørende faktor for om du skal skatte eller ikke og det er om bloggen din kan regnes som næringsvirksomhet eller bare er en hobby.

Internett er ingen skatte- eller avgiftsfri sone. Har du drevet bloggen over noe tid, og tjener penger på den, kan det være at du driver næringsvirksomhet.Blogger du?, Skatteetaten

Hobby eller næring?

Det store spørsmålet er altså, er bloggen din bare en hobby eller kan den regnes som en næringsinntekt?

Les også: Blogging er som regel en skattefri hobby (E24.no)

Selvom du selv gjerne regner bloggen din som en hobby så er desverre ikke dette nok til å slippe unna skatt. Her er det skatteetaten som avgjør, og det kan være lurt å forhøre seg med dem slik at du er sikker på at du ikke gjør noe feil.

Ifølge skatteetaten kan blogging anses som hobby når den er av ikke-økonomisk karakter, altså at den ikke gir overskudd eller økonomiske fordeler.

Men regnes som næringsvirksomhet hvis disse punktene oppfylles:

  • Drives for egen regning og risiko
  • Tar sikte på å ha en viss varighet og omfang, og
  • Er egnet til å gi overskudd.

Dette skal du betale skatt av dersom bloggen regnes som næring:

  • Alle penger og sponsede produkter med økonomisk verdi du mottar på bakgrunn av salgsblogg, nettbutikk, produktomtale, affiliate, oppdrag og lignende, som har å gjøre med bloggvirksomheten.
  • Alle penger du får på bakgrunn av annonser, reklame og lignende.
  • Gratis eller rabatterte produkter/gaver med økonomisk verdi, som for eksempel sminke, hår- og hudpleieprodukter, bøker, klær, reiser, spill, teknologisk utstyr, barneutstyr m.m. Dette skal inntektsføres til omsetningsverdi (ev. omsetningsverdi – beløp du har betalt for varen).

Hvis du tar sikte på å tjene penger på bloggen din kan det være lurt å starte enkeltpersonforetak fra første dag. Da får du også fordelen med at du kan få .no domene til bloggen din.

 

 

Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com

Blopp.no