...

Fra blogg til jobb – skyt fart på bloggkarrieren

Uansett hva slags blogg du drifter så kan det være lurt å stille seg spørsmålet: «hva om dette skulle bli jobben min?» 

Målet trenger selvfølgelig ikke å være å leve av bloggen som en fulltidsstilling. Det er det ytterst få som gjør. Kanskje du ikke engang har noen ambisjon om å tjene penger på bloggen i det hele tatt. Det er selvfølgelig også helt greit. Men hvis du har et mål om å hevde deg innen feltet du blogger i kan det være lurt å begynne å behandle bloggen din som en jobb. 

Hvorfor? La oss se på noen gode grunner.

Dette gjesteinnlegget er skrevet av: Matias Willand

1. Du skifter perspektiv

En hobby er et lystbetont virke som gjøres i sitt eget bedagelige tempo. En hobbyforfatter skriver i takt med inspirasjonens bølgedaler – og en hobbyfotograf tar kameraet ned fra hyllen når det måtte passe seg. Når du tar steget videre og begynner å behandle bloggen din som en jobb får du et nytt perspektiv på arbeidet du gjør. Du føler et større ansvar, og dette ansvaret driver deg til konstant forbedring. Jeg tror det var William Faulkner som sa:

«Jeg skriver kun når inspirasjonen treffer meg – jeg sørger bare for å være inspirert hver morgen før klokken syv.»

En suksessfull blogg er intet annet enn hardt arbeid – og det er få snarveier. Samtidig er det viktig å understreke at hensikten med dette perspektivskiftet ikke er å suge all moroa ut av bloggen din. Du har startet dette prosjektet ut fra lidenskap, og denne lidenskapen er det viktig å bevare. Målet er heller at du gjennom dette nye perspektivet får muligheten til å nå de målene du drømmer om. 

2. Rutiner – Du blir mer kvalitetsbevisst

I en vanlig jobb må man daglig forholde seg til rutiner, frister og kvalitetskontroll i arbeidet sitt. Gjør det samme med bloggen, så vil du i løpet av kort tid merke en vesentlig forbedring i både innhold og respons. 

Gi deg selv noen faste rammer å jobbe innenfor. Dette kan for eksempel være en helt egen kontorplass dedikert til arbeidet med bloggen. Ved å skille blogg og privat, også rent fysisk, er det lettere å sone inn i arbeidet når du først setter deg ned foran maskinen med ditt neste blogginnlegg. 

En annen nyttig rutine er å sette av fast arbeidstid, hvor du dedikerer et ønsket antall timer i løpet av dagen til å jobbe med bloggen. Dette fungerer dog ikke for alle. Hvis du allerede har en travel og uforutsigbar hverdag kan en slik rutine gjøre mer skade enn nytte. 

Et godt alternativ kan være å sette seg spesifikke skrivemål: Du skal skrive X antall ord om dagen, eller publisere et visst antall innlegg i uken. Finn de rammene som fungerer for deg!

Poenget med å sette mål for seg selv er å føle mestring underveis i prosessen. Som blogger kan det ta tid før man opplever feedback fra leserne. Derfor er det viktig med en selvgående motivasjonsfaktor som hele tiden gir deg den gode mestringsfølelsen.

3. Du blir mer motivert

Det er lite som er så givende som å høste fruktene av sitt eget harde arbeid. Ifølge Kyrre Dyregrov hos www.onlinepsykologene.no er motivasjon og mestring noen av de viktigste elementene i et sunt og godt arbeidsliv. Ved å gjøre bloggen om til jobb legger du til rette for nettopp denne mestringen, og du vil også oppleve en større glede knyttet til arbeidet ditt. Denne nysprungne gleden for arbeidet med bloggen blir en forbrenningsmotor som du kan bruke til å nå nye høyder. 

4. Du skaper nye arenaer for innholdet ditt

Når du får fart på hjulene vil du kanskje også merke at det åpner seg nye arenaer for deg og innholdet du produserer. Ved å konsekvent over tid publisere solid kvalitetsinnhold vil nemlig andre aktører få øynene opp for talentet ditt. Dette betyr at bloggen mulig kan føre til eksterne profesjonelle samarbeid på sikt. Det er mange bedrifter der ute som er i beite etter gode skribenter. Hvis du ønsker å oppsøke arbeid som innholdsprodusent og skribent, har du nå en blogg du kan bruke som portefølje. Simen Gundersen hos www.cvguru.no sier at de ofte ser etter denne formen for praktisk arbeid hos kandidatene når de hyrer inn nye skribenter, så det å vise til ditt passion-project kan definitivt være et stort fortrinn hvis du skal søke jobb som skribent. Bruk bloggen for det den er verdt!

Strekk deg litt lenger

Veien fra blogg til jobb er ikke nødvendigvis så lang som du tror. Nøkkelordet er forbedring. Prøv å finne noe i hvert innlegg som kan gjøres bedre – det kan være alt fra bildebruk til språk og grammatikk. Gjennom dedikasjon, hardt arbeid og noen gode strategier vil du på sikt kunne dra nytte av det fulle potensialet i bloggen din.

 

Hva venter du på? Start din blogg NÅ med One.com

Blopp.no